Μια από τις αλλαγές που κατέθεσε ο Νίκος Σηφουνάκης είναι η σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, από 20 χρόνια σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι "μνημονιακές" μας δεσμεύσεις, παραβλέπει ότι η απαρχή μιας περιόδου αστάθειας και επισφάλειας, που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία 37 χρόνια, είναι ταυτόχρονα η απαρχή μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Ν. Σηφουνάκης παραδέχθηκε δημοσίως ότι δικαίως διατυπώθηκαν ανησυχίες μήπως δεν αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "αν και τώρα δεν πετύχουμε, δεν θα πετύχουμε ποτέ". Στη συνέχεια ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου για τον Νέο Τρόπο Έκδοσης Αδειών Δόμησης, που μεταξύ των άλλων και σε συνδυασμό με την υπηρεσία κατεδαφίσεων, δημιουργείται Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, με το οποίο ισχυροποιούνται οι διατάξεις του νομοθετήματος για τα αυθαίρετα.
Όσον αφορά στην ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, δήλωσε ότι χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε τέμενος, προσθέτοντας ότι: "γίνονται κατανοητές οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές σχετικά με την κατασκευή ισλαμικού τεμένους, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι οριακή, όμως η χώρα μας οφείλει να εναρμονιστεί με τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ύπαρξη χώρων λατρείας".