6 Σεπτεμβρίου 2011

Απαγορεύτηκε ο απόπλους 16 πλοίων από λιμάνια της Δωδεκανήσου, για πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας

Συνολικά 16 πλοία ακινητοποιήθηκαν σήμερα στα νησιά της Δωδεκανήσου, λόγω του θέματος που έχει προκύψει με τα πλαστά πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον ρωσικό νηογνώμονα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων επισκεπτών αλλά και κατοίκων που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τα καράβια αυτά, και παράλληλα την ακινητοποίηση εμπορευμάτων τα οποία θα μεταφέρονταν κυρίως σε μικρά νησιά.

    Πιο συγκεκριμένα, το σήμα από το αρμόδιο υπουργείο για τη διενέργεια ελέγχου σ' όλα τα πλοία που επρόκειτο να ταξιδέψουν από το νησί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διέθεταν πιστοποιητικό αξιοπλοΐας αναγνωρισμένο από το ρωσικό νηογνώμονα, έφθασε περίπου στις 3 τα ξημερώματα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου.

    Έτσι νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι έλεγχοι οι οποίοι είχαν ως επακόλουθο την ακινητοποίηση πέντε πλοίων, τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν δρομολόγια στα κοντινά νησιά. Ειδικότερα δεν απέπλευσαν από τη Ρόδο τα πλοία: «ΣΥΜΗ», «ΝΙΚΟΛΑΣ Χ», «ΝΗΣΟΣ ΧΑΛΚΗ», «ΠΡΩΤΕΥΣ», «KING SARON», ενώ αρχικά ακινητοποιήθηκε και το πλοίο «SEA STAR» το οποίος όμως διέθετε δύο ειδών πιστοποιητικά και τελικά του επιτράπηκε ο απόπλους.

    Ωστόσο, η μη έγκαιρη ενημέρωση για το ζήτημα που έχει προκύψει σε ολόκληρη τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν και τελικά να μην ταξιδέψουν με τα συγκεκριμένα πλοία χιλιάδες επιβάτες. Σύμφωνα με υπολογισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 άτομα δεν κατάφεραν χθες να ταξιδέψουν λόγω της απαγόρευσης απόπλου των έξι πλοίων.

    Παρόμοια κατάσταση επικράτησε χθες και στο λιμάνι της Κω, όπου 7 πλοία δεν ταξίδεψαν προς τα γειτονικά λιμάνια, με πρώτο το λιμάνι της Νισύρου, ενώ ένα πλοίο ακινητοποιήθηκε στην Πάτμο και άλλα δύο στην Κάρπαθο.

    Ειδικά για την Κω, το ζήτημα που δημιουργήθηκε και κλήθηκε να επιλύσει η λιμενική αρχή ήταν ακόμη πιο πολύπλοκο, αφού η σχετική ειδοποίηση για ακινητοποίηση των πλοίων ήρθε… αργοπορημένα. Έτσι το χθες πρωί πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα δρομολόγια από Κω αλλά και Καρδάμαινα προς Νίσυρο, μεταφέροντας περίπου 1.000 άτομα και ακυρώθηκαν τα υπόλοιπα προς τα απέναντι τουρκικά παράλια (θα μετέφεραν περίπου άλλα 500 άτομα).

    Ωστόσο το πρόβλημα ήταν πλέον με τους 1.000 επιβάτες που είχαν μεταφερθεί στη Νίσυρο, αφού δεν μπορούσαν να επιστρέψουν με τα ίδια πλοία που είχαν ταξιδέψει το πρωί. Έπειτα από ενέργειες του Λιμεναρχείου Κω δρομολογήθηκαν άλλα τουριστικά πλοία τα οποία θα αναλάμβαναν την επιστροφή των εκδρομέων.

    Πέρα όμως από το πρόβλημα στον τουρισμό, η Νίσυρος έχει να αντιμετωπίσει και άλλα σοβαρότερα που αφορούν καθαρά τη διαβίωση των κατοίκων του νησιού. Η τροφοδοσία των καταστημάτων του νησιού γίνεται από την Κω και η ακινητοποίηση των συγκεκριμένων πλοίων σημαίνει την έλλειψη τροφίμων.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού Νικόλαος Καρακωνσταντίνου έκανε λόγο για «τεράστια προβλήματα στον τουρισμό» και τόνισε ότι «είναι ανεπίτρεπτα για την Ελλάδα». Ο κ. Καρακωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα που δημιουργείται για το νησί της Νισύρου είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς αν η κατάσταση με την ακινητοποίηση των πλοίων συνεχιστεί για τις επόμενες 2-3 ημέρες, τότε θα υπάρξει και έλλειψη τροφίμων. «Θα πεινάσει ο κόσμος, θα ζήσουμε εποχές του 1940» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Περίπου 2.000 επισκέπτες απώλεσε χθες η Σύμη, σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Ελευθέριο Παπακαλοδούκα. «Αν η ακινητοποίηση των καραβιών συνεχιστεί για μία εβδομάδα, εύλογο χρονικό διάστημα για την επίλυση των όποιων διαδικασιών, τότε αυτό σε νούμερα σημαίνει απώλεια 13.000 επισκεπτών για τη Σύμη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακαλοδούκας επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.