12 Αυγούστου 2011

Διαφωνεί το ΤΕΕ με τον νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών


Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, ζητά το ΤΕΕ Δωδεκανήσου γιατί, όπως υποστηρίζει, αποτελεί απλά μετάθεση ευθυνών της πολιτείας στους μηχανικούς ενώ αφήνει άθικτη τη γενουσιουργό αιτία της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της οικοδομής.
Πιο συγκεκριμένα, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό σε πρόσφατη συνεδρίασή της, εκτιμά, ότι με το σχέδιο νόμου και ειδικά με την ανάθεση των ελέγχων σε ιδιώτες μηχανικούς ουσιαστικά τους αφήνει ακατοχύρωτους απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση και τις πιέσεις των κερδοσκοπικών συμπεριφορών στο χώρο της οικοδομής, αλλά και απέναντι στις επιπτώσεις ενδεχόμενου σφάλματος στη μελέτη, περίπτωση αρκετά συχνή λόγω και της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.
Επιπλέον το νομοσχέδιο προδιαγράφει και ενθαρρύνει τη διαφθορά των διατηρούμενων ελέγχων, που μετατίθενται από το στάδιο των ανεξέλεγκτων πλέον μελετών στο στάδιο της κατασκευής.
Εκτενή αναφορά στα προβλήματα που θα προκαλέσει στον κλάδο των μηχανικών το συγκριμένο σχέδιο νόμου έκανε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης σε συνέντευξη τύπου, συνεπικουρούμενος από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής κκ. Μάνο Κορναρόπουλο, Γιώργο Κοσμά και Ξενοφώντα Αλεκάκη. Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ αναφέρθηκαν στα δεινά που προμηνύει το σχέδιο νόμου στον κλάδο,
«Για μας προτεραιότητα αποτελεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το πως θα ευνοηθούν τα μέλη μας. Θεωρούμε πως ο τρόπος ελέγχου που καθιερώνει το σχέδιο νόμου είναι επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και για το λόγο αυτό ζητούμε την απόσυρσή του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Με το νέο σχέδιο νόμου καταργούνται τα δημόσια πολεοδομικά γραφεία και δημιουργείται σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο «Υπηρεσία Δόμησης».
Η διαδικασία έκδοσης της άδειας δόμησης διαχωρίζεται, όπως επεσήμανε ο κ. Ιάκωβος Γρύλλης, σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης που θα χορηγούνται από τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.
Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούντα, τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται εντός 5 ημερών.
Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται εντός 2 ημερών με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες από την «Υπηρεσία Δόμησης» του Δήμου, μετά από απλό έλεγχο πληρότητας του φακέλου. Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντος οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ιδιώτη ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Ελεγκτών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί.
«Το κόστος του ελέγχου θα πληρώσει φυσικά ο ιδιοκτήτης της οικοδομής και δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της Άδειας Δόμησης ή θα είναι ξεχωριστό χαράτσι. Για τη διαδικασία ελέγχου της κατασκευής, συγκροτείται ένα νέο σώμα ιδιωτών μηχανικών, που θα λειτουργούν ως Ελεγκτές Δόμησης (με το πρότυπο των Ενεργειακών Επιθεωρητών), καθώς και ενός Μητρώου Μηχανικών όπου και θα εντάσσονται. Οι Ελεγκτές Δόμησης, που θα επιλέγονται τυχαία από το μητρώο, θα διενεργούν ελέγχους σε τρεις κρίσιμες φάσεις κάθε νέας κατασκευής, για την πιστή εφαρμογή των μελετών της Άδειας Δόμησης», εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
"H έγκριση των μελετών από τον αρμόδιο ελεγκτή κατοχύρωνε τον μελετητή μηχανικό για την νομιμότητα της μελέτης. Με την κατάργηση του ελέγχου των μελετών για την έκδοση της άδειας δόμησης, η διαδικασία επιταχύνεται μεν, όμως την ευθύνη για την νομιμότητα των μελετών την αναλαμβάνει ολόκληρη ο μηχανικός. Και ενώ η απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας (μέσω π.χ. διαρκούς κωδικοποίησης) θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παρανομίας, αντιθέτως παραπέμπεται στις καλένδες και στην θέση της προβλέπεται η δημιουργία ...διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης σχετικά με την πολεοδομική νομοθεσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Γρύλλης, η Πολεοδομική Υπηρεσία μετατρέπεται σε Υπηρεσία Δόμησης, η οποία θα εκδίδει την «έγκριση δόμησης» και αφού στη συνέχεια κατατεθούν όλες οι μελέτες και βεβαιωθεί από τον μελετητή του έργου ότι όλα έχουν καλώς θα εκδίδει την «άδεια δόμησης», την εφαρμογή της οποίας θα ελέγχει ο «ελεγκτής δόμησης» (ελεύθερος επαγγελματίας), ο οποίος θα ελέγχει τον επιβλέποντα του έργου . Αυτός θα ελέγχεται από τα «Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ)» που συγκροτούνται βάσει αυτού του ΣΝ και θα λειτουργούν στα πλαίσια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιπρόσθετα από την «Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΥΕΔΕΝ)» η οποία συγκροτείται στα πλαίσια του ΥΠΕΚΑ η οποία θα προτείνει ποινές στο «Εποπτικό Συμβούλιο» το οποίο πάλι συγκροτείται στο ΥΕΠΕΚΑ και το οποίο τελεσίδικα θα αποφασίζει!
«Αν συμφωνούμε σε ένα σημείο με το σχέδιο νόμου είναι η καθιέρωση τριών σταδίων ελέγχων της οικοδομής στην πράξη: Στη φάση της θεμελίωσης, στη μέση της κατασκευής και στο τέλος της κατασκευής αλλά αυτό ήταν αίτημα ετών όλου του κλάδου μας», είπε ο κ. Γρύλλης.
«Αντί όμως η πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα, να αναλύσει τις αιτίες του και να προσπαθήσει να το λύσει από τη ρίζα του, στην ουσία το αφορίζει και προσπαθεί να το στρέψει αλλού έως ότου και εκεί διαπιστωθεί ότι και πάλι δεν λύθηκε και το νέο εποικοδόμημα πάλι καταρρέει ακριβώς γιατί στα θεμέλιά του υπάρχουν προγενέστερα ανεπίλυτα θέματα», τόνισε ο κ. Γρύλλης, προσθέτοντας πως μένει ανοικτό το θέμα της διαφθοράς καθώς η αντιμετώπιση ή η επέκτασή της επαφίεται στους ιδιώτες μηχανικούς ενώ η πολιτεία νίπτει τας χείρας της.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ τελικά διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Οι μελετητές αναλαμβάνουν αυξημένες ευθύνες ενώ ταυτόχρονα οι επιβλέποντες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις πιέσεις των εργοδοτών και κατασκευαστών για παρατυπίες, το βάρος των οποίων καλούνται αποκλειστικά να αναλάβουν. Ταυτόχρονα, οι μελετητικές απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται ενώ καταργείται και ο κώδικας ελαχίστων αμοιβών.
Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επιβίωση των μικρών τεχνικών γραφείων και των αυτοαπασχολούμενων καθώς τα μεγάλα γραφεία θα μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικά έχοντας κατορθώσει να συμπιέσουν τις αποδοχές των εργαζόμενων.
Το ΤΕΕ διεκδικεί στελεχωμένα επαρκώς ποσοτικά και ποιοτικά πολεοδομικά γραφεία με διατήρηση του ελεγκτικού και επιτελικού τους ρόλου, εύληπτη κωδικοποίηση και συγκέντρωση της νομοθεσίας, αντικειμενικό καθορισμό της συναλλαγής ελέγχοντος και ελεγχομένου.

δημοκρατική