11 Αυγούστου 2011

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΟΝΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝΕνημέρωση για τα ελληνοτουρκικά ζητεί ο Συνασπισμός

Οι πρόσφατες απειλές της Άγκυρας σχετικά με τις εκ μέρους της Κύπρου έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, καθώς και διάφορα «περίεργα» δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, αλλά και η χλιαρή μέχρι στιγμής αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, βρέθηκαν στο στόχαστρο της κριτικής του Συνασπισμού, που ζητά διαφάνεια και άμεση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όσο και στην Βουλή, για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώνονται μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο «για πτυχές των μέχρι σήμερα 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα» και κάνει λόγο για μυστική διπλωματία που «ενέχει κινδύνους πολύπλευρων εκμεταλλεύσεων για ιδιοτελείς σκοπούς ακόμα και εσωτερικής κατανάλωσης».

«Το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, που άπτονται αυτού του ζητήματος, οφείλουν να διευθετηθούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισημαίνεται.

Και προστίθεται ότι «η λύση αυτή διασφαλίζει τόσο την διαφάνεια όσο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών προς όφελος και των δύο γειτονικών λαών, σε μια εποχή όπου η βαθιά οικονομική κρίση δεν επιτρέπει κανενός είδους μικροτυχοδιωκτισμούς, αλλά ούτε και εφησυχασμό».

Υπενθυμίζεται ότι η «χαμηλού επιπέδου» συνομιλίες μεταξύ των δύο επιτροπών συνεχίζονται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, με άκρα μυστικότητα και χωρίς πρακτικά, χωρίς ποτέ να έχει δοθεί στη δημοσιότητα έστω και μέρος του περιεχομένου τους.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον 50ό γύρο των (άγονων, όπως φαίνεται) συνομιλιών, τις οποίες όμως η Τουρκία εκμεταλλεύεται, καθώς κάθε φορά που τίθεται ένα θέμα, η Άγκυρα παραπέμπει στις συγκεκριμένες συνομιλίες.

Πάντως, σχετικά με το Δικαστήριο της Χάγης, αυτό συνδέεται με σειρά άλλων θεμάτων και χωρίς αμφιβολία ούτε αποτελεί εύκολη απόφαση, ούτε εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα (που έχει αποδεχθεί την προσφυγή), καθώς απαιτείται προηγουμένως η υπογραφή συνυποσχετικού, το οποίο η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να υπογράψει, αφού θεωρεί ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν και άλλα «εκκρεμή» ζητήματα πλην της υφαλοκρηπίδας.