ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στο ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» η Ηρώ Διώτη
Ζητήματα απεξάρτησης και επανένταξης πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, με αφορμή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης και του χρήστη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» Σωτήρη Μπουντή και τον υπεύθυνο του Εναλλακτικού Σχολείου Ενηλίκων της ΕΞΟΔΟΥ Δημήτρη Δεληγιάννη, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και η επικεφαλής του τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΝ Ελένη Ανδριοπούλου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, και για το οποίο οι δύο υπεύθυνοι σχολίασαν ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, όμως σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα της χρήσης. «Το νομοσχέδιο αγγίζει το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, μέσω του εξορθολογισμού των ποινών, όμως δεν πιάνει καθόλου το θέμα της επανένταξης, που είναι το κυριότερο, αφού η κρίση πολλαπλασιάζει τους χρήστες και το ν/σ δεν μιλάει καθόλου για λύσεις και δομές επανένταξης» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουντής. Επικριτικοί ήταν δε στις εξαγγελίες Λοβέρδου για εξάλειψη της λίστας αναμονής χρηστών ναρκωτικών για υποκατάστατα, υποστηρίζοντας ότι «η υποκατάσταση με μορφίνη, μεθαδόνη ή βουπρενορφίνη από μόνη της δεν αποτελεί λύση όσο δε συνδέεται με προγράμματα απεξάρτησης και παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των χρηστών». Επιπλέον, οι δύο υπεύθυνοι ενημέρωσαν τη βουλευτή για επιμέρους ζητήματα των ΚΕΘΕΑ, και κυρίως αυτό της στελέχωσης, καθώς υπάρχουν αποχωρήσεις προσωπικού που δεν αντικαθίσταται, καθώς και τη μείωση του προϋπολογισμού τους πάνω από 10%.
«Σίγουρα είναι σε θετική κατεύθυνση η λογική της αυστηροποίησης των ποινών στους έμπορους και η άρση αυτού του αυστηρού πλαισίου για τον χρήστη, όμως από μόνη της δεν αρκεί για να δώσει πραγματική λύση στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών» επεσήμανε μεταξύ άλλων η βουλευτής, συμφωνώντας με τις παρατηρήσεις των κκ. Μπουντή και Δεληγιάννη, και προσέθεσε: «Το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και στην προσπάθεια απαλοιφής όλων των αιτίων που οδηγούν στην χρήση νέους ανθρώπους. Οφείλει η πολιτεία να μεριμνήσει στο να δημιουργηθούν δομές απεξάρτησης και επανένταξης, διαφορετικά το θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί, όσο θετικό κι αν είναι, απλώς θα διαιωνίσει έναν φαύλο κύκλο, όσο δε στοχεύουμε στο να αλλάξουμε τις κοινωνικές ισορροπίες που δημιουργούν τις συνθήκες της κρίσης, όχι μόνο της οικονομικής, την οποία η κυβέρνηση διαρκώς επικαλείται στο να απαξιώνει οποιαδήποτε κοινωνική δομή, αλλά πρώτα και κύρια της κοινωνικής». Τέλος, ανέφερε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «θα περιμένουμε να δούμε το τελικό νομοσχέδιο όταν αυτό κατατεθεί και θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επ’ αυτού, καταθέτοντας και τη δική μας εναλλακτική πρόταση».