6 Ιουλίου 2011

Συγχωνεύονται οι Διοικήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Κέντρου Υγείας Ικαρίας


ΕΣΥ, το μεγάλο νυστέρι


Το τοπίο αλλάζει για ασθενή προσερχόμενο και γιατρό, νοσηλευτή, διοικητικό εργαζόμενο σε αυτό. Κλινικές καταργούνται, κλινικές μεταφέρονται, γιατροί μεταφέρονται, αγνοείται το μέλλον των νοσηλευτών, κλίνες κλείνουν, κλίνες πωλούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Αυτά προβλέπει η τελική πρόταση λειτουργικής αναδιάταξης νοσοκομειακών υπηρεσιών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας που τίθεται σε διαβούλευση και θα αποτελέσει τη βάση για τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από Σεπτέμβρη.

Από 137 νοσοκομεία (132 συν 5 ΙΚΑ που μπήκαν πρόσφατα στο ΕΣΥ) μένουν 83 μονάδες, όπως το ΚΑΤ ή το «Λαϊκό», οι οποίες παραμένουν ως έχουν ή διασυνδεόμενα, όπως ο «Ευαγγελισμός» και η ομάδα του (Οφθαλμιατρείο Αθηνών, Πολυκλινική, 3ο νοσοκομεία ΙΚΑ) ή το «Σωτηρία» και το Γενικό Κρατικό Αθηνών που διασυνδέονται. Ογδόντα τρεις θα είναι και οι διοικήσεις, ενώ σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, τα οποία διασυνδέονται με τα 83 και θα αναφέρονται σε αυτά, τοποθετείται αναπληρωτής διοικητής και συμβούλιο διοίκησης διοικητικών στελεχών.
Σε κάθε νοσοκομείο, από το μεγαλύτερο κεντρικό μέχρι το μικρότερο απομακρυσμένο, θα υπάρχει το «βασικό νοσοκομείο» που αποτελείται από τις εξής ειδικότητες: Παθολογική, Καρδιολογική, Γενικής Χειρουργικής, Μαιευτική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική. Σε όλα θα υπάρχει και πλήρης εργαστηριακός τομέας (αιματολογικό, μικροβιολογικό κ.ο.κ.) και απεικονιστικός τομέας (ακτινολογικό, υπέρηχος).
Επιπλέον, καταργούνται 330 κλινικές στο ΕΣΥ. Ποιες είναι αυτές δεν γνωρίζουμε ακόμα. Γνωρίζουμε όμως τον αριθμό τους. Στο ΚΑΤ, για παράδειγμα, καταργούνται 7 κλινικές, στο «Σισμανόγλειο» 8, στον «Ευαγγελισμό» 12, στο «Ιπποκράτειο» 14, στο «Γ. Γεννηματάς» 19, στο πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 13 κ.ά. Από τις 1.950 μένουν 1.620. Σαράντα επιπλέον κλινικές θα μεταφερθούν.
Οι γιατροί των κλινικών που καταργούνται θα μεταφέρονται εντός ή εκτός του νοσοκομείου, σίγουρα πάντως κατά το προσχέδιο νόμου εντός του νομού που υπηρετούν σε άλλη κλινική της ίδιας ειδικότητας διευθυντής της οποίας θα είναι ο αρχαιότερος. Συνολικά, θα μεταφερθούν 600 γιατροί από τους 21.000 που εργάζονται στο ΕΣΥ.
Επίσης, από τις 46.000 προβλεπόμενες κλίνες και τις 36.000 υπάρχουσες θα λειτουργούν 32.000. Τέσσερις χιλιάδες κλίνες επομένως καταργούνται, ενώ ακόμα 550 διατίθενται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «ελληνικές ή ξένες», όπως σημειώνεται στην πρόταση νόμου του υπουργείου Υγείας.
Για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ η νέα πρόταση νόμου σημαίνει μείωση των εφημεριών των γιατρών, ενιαία νοσηλευτικά τμήματα και ανακατανομή των νοσηλευτών, ειδικά εκείνων των μικρών νοσηλευτικών τμημάτων, μείωση των διοικητικών υπαλλήλων στη διαχείριση προμηθειών, φαρμακεία, συντονισμό και τροφοδοσία κλινικών.
Ανά περιφέρεια θα υπάρχει Κέντρο Μονάδας Αποκατάστασης και Μονάδας Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων στα κύρια νοσοκομεία.
Οπως αναφέρει ξεκάθαρα η πρόταση νόμου, η εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών θα είναι της τάξεως των 75 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2012, ποσόν που θα διπλασιαστεί (150 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι το τέλος του 2015. *