15 Ιουλίου 2011

Κατατέθηκε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο εξυγίανσης

Αλλαγή στον τουρισμό όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, επιμέρους αλλαγές όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό και ρυθμίσεις που αφορούν στα τυχερά παιχνίδια είναι τα βασικά θέματα που αναλύονται εκτενώς στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή και στόχο έχει τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Στις 49 σελίδες του νομοσχεδίου αναφέρονται ρυθμίσεις και αλλαγές που φιλοδοξούν να φέρουν οικονομική "ανάσα" στα ταμεία του κράτους. Συγκεκριμένα:

Το πολυνομοσχέδιο περιέχει τρία μέρη:


Στο πρώτο "καθορίζεται το πλαίσιο των τουριστικών επενδύσεων" με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.


Στο δεύτερο αναφέρονται επιμέρους εκκρεμή ζητήματα συνταξιοδοτικής, φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, διοικητικής οργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών, λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, με σκοπό "την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.


Τέλος το τρίτο μέρος αφορά την αγορά και εποπτεία τυχερών παιγνίων, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όσον αφορά στον τουρισμό το νομοσχέδιο που κατατέθηκε εισάγει την "τουριστική κατοικία" στη χώρα μας με τη μορφή σύγχρονων τουριστικών καταλυμάτων. Με τον όρο "τουριστική κατοικία" το νομοσχέδιο εννοεί την "αυτοτελή επιπλωμένη κατοικία" μέσα σε κάποιο τουριστικό συγκρότημα. Με τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών στοχεύεται να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και αναδιάρθρωση του εγχώριου τουρισμού σε βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο.


Όσον αφορά στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό καθεστός το νομοσχέδιο αναλύει ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα εργαζομένων Ν.Π.Δ.Δ. και αναδιαρθρώνεται η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.


Επίσης στο πολυνομοσχέδιο αναφέρονται αναλυτικά οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις συντάξεις, οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ποιοι ευνοούνται και ποιοι όχι.


Ακόμα, σχετικά με τις περικοπή των δαπανών του κράτους, τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά 20%, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.


Ακόμα θα συσταθεί ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού και Παρακολούθησης της εφαρμογής των Προγραμμάτων Οικονομικής Πολιτικής, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.


Ανακοινώθηκε, επίσης η μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.

Τέλος θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς, να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα.