4 Ιουλίου 2011

ΤΑ «ΚΡΥΦΑ ΥΛΙΚΑ» ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ Παραβίασε ανοιχτές αποθήκες!


Στην αίθουσα συνεντεύξεων της οδού Αριστοτέλους, πριν από λίγες μέρες ο Ανδρέας Λοβέρδος αποκαλύπτει... την ανακάλυψη του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Αρη Μουσιώνη, περί μυστικής αποθήκης υλικών, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική.
Πριν από ενάμιση μήνα ο διοικητής του «Ιπποκρατείου», Κώστας Μπάνης, αποφάσισε να προσπαθήσει να οργανώσει τις παρακαταθήκες υλικών στο νοσοκομείο, ακόμα κι ελλείψει της απαραίτητης τεχνολογίας.
Ξεκίνησε να καταγράφει όλα τα αποθέματα υλικών του νοσοκομείου με σκοπό να καθιερώσει ένα νέο σύστημα προέγκρισης και ελέγχου όλων των υλικών, για τα οποία οι προμηθεύτριες εταιρείες διατηρούν παρακαταθήκες στο νοσοκομείο. Στην καταγραφή, όπως δήλωσε στην «Ε» ο διοικητής, βρέθηκαν στις αποθήκες των χειρουργείων του νοσοκομείου -του κεντρικού κτηρίου και του παραρτήματος- υλικά για τα οποία έλαβε γνώση το αρμόδιο Γραφείο Υλικού. Τα υλικά αυτά, αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ, ήταν όλων των ειδών και προορίζονταν για κάθε είδους χειρουργείο.
Είναι γεγονός ότι για τις παρακαταθήκες δεν έχουν γνώση τα Γραφεία Υλικών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας διότι δεν διαθέτουν σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων (logistics). Αυτή η έλλειψη καθιστά τα νοσοκομεία αδύναμα να διαχειρίζονται μόνα τους τις παρακαταθήκες, δουλειά που αφήνουν τις προμηθεύτριες εταιρείες να κάνουν. Από την πλευρά τους χειρουργοί και προϊσταμένες χειρουργείων μη έχοντας άλλη επιλογή συνεννοούνται απ' ευθείας με στις προμηθεύτριες εταιρείες, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Αυτοί άλλωστε έχουν ξεκάθαρη εικόνα τού τι παρακαταθήκη χρειάζεται προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το τμήμα τους -σε αντίθεση με το Γραφείο Υλικού λόγω έλλειψης logistics.
«Οι παρακαταθήκες ουδέποτε περνούσαν από το Γραφείο Υλικού του νοσοκομείου», δηλώνει στην «Ε» ο Κώστας Μπάνης. «Δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα καταγραφής των αναγκών κάθε χειρουργικού τομέα. Μέχρι τώρα κάθε αποθήκη κάθε χειρουργείου διαχειριζόταν τις παρακαταθήκες του». Αυτό προσπάθησε να οργανώσει ο διοικητής του «Ιπποκρατείου». «Τώρα πια καταγράφονται όλες οι παρακαταθήκες υλικών και ενημερώνεται το Γραφείο Υλικού. Η όλη ιστορία είναι εσωτερική και δεν χρειαζόταν να πάρει όλη αυτή τη διάσταση το θέμα».
Παρακαταθήκες
Οι παρακαταθήκες υλικών, όπως αυτών που βρέθηκαν στην καταγραφή του «Ιπποκρατείου», δεν είναι υλικά που το νοσοκομείο έχει αγοράσει, αλλά υλικά που υπάρχουν στις αποθήκες των χειρουργείων και όταν χρησιμοποιηθούν τιμολογούνται, χρεώνονται και πληρώνονται από τον ασθενή μέσω του ασφαλιστικού του φορέα στην προμηθεύτρια εταιρεία.
Η τακτική αυτή με τις παρακαταθήκες υλικών χρησιμοποιείται χρόνια από το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μιας νόμιμης διαδικασίας για τις παρακαταθήκες -όπως θα ήταν μέσω διαγωνισμών προμηθειών. Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας εν τω μεταξύ δεν έχει ολοκληρώσει διαγωνισμούς προμηθειών για το ΕΣΥ παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας αρχικά ότι θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 και στη συνέχεια με την παράταση που έδωσε τον Απρίλιο του 2011.
«Σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας εφαρμόζεται η μέθοδος των παρακαταθηκών υλικών που αποθηκεύονται στα νοσοκομεία», εξηγεί ο διοικητής του «Ιπποκρατείου». «Τίποτα αξιοπερίεργο δεν συνέβη στο "Ιπποκράτειο". Ακόμα και η αξία των υλικών -ένα εκατομμύριο ευρώ- είναι φυσιολογική αν λάβει κανείς υπ' όψιν του τη χειρουργική δραστηριότητα του νοσοκομείου.
»Τίποτα διαφορετικό δεν συμβαίνει στο "Ιπποκράτειο" δεδομένου ότι δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία προβλεπόμενη για τις παρακαταθήκες υλικών. Ακολουθείται το υφιστάμενο καθεστώς. Οφείλουμε να εισηγηθούμε διαδικασίες για τις παρακαταθήκες», αυτό άλλωστε έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου.
«Τα υλικά αυτά δεν ήταν πληρωμένα από το ελληνικό Δημόσιο. Δεν βλάπτουν ούτε ένα πενηνταράκι τον Ελληνα φορολογούμενο», λέει ο Κ. Μπάνης και σημειώνει ότι «δεν χρειαζόταν να πάρει όλη αυτή τη διάσταση το θέμα».
«Στην Ελλάδα τη διαχείριση των αποθεμάτων (logistics) την κάνουν οι προμηθευτές και όχι το νοσοκομείο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δέκα και είκοσι δηλαδή προμηθευτές για κάθε νοσοκομείο κάνουν τη διαχείριση αποθεμάτων του νοσοκομείου αντί να την κάνει κεντρικά το νοσοκομείο», λέει στην «Ε» ο Παναγιώτης Στραβόλαιμος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών.
«Διατηρούμε ποσότητες υλικών στα νοσοκομεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι υλικά ιδιοκτησίας μας και όχι του νοσοκομείου, δηλαδή δεν τα έχει πληρώσει. Φυσικά και θα έπρεπε το νοσοκομείο να γνωρίζει τι παρακαταθήκες υλικών έχει και αν είναι δικές του, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ομως το ισχύον καθεστώς είναι ότι οι χειρουργοί γιατροί και οι προϊσταμένες των χειρουργείων γνωρίζουν τις ανάγκες και το νοσοκομείο σε κεντρικό επίπεδο δεν τις γνωρίζει. Για μένα δεν είναι παράλογο να ζητάει το κάθε τμήμα τι έχει ανάγκη ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Παράλογο είναι το νοσοκομείο να μη γνωρίζει τις ανάγκες του και να μη διαθέτει σύστημα διαχείρισης», λέει ο Παν. Στραβόλαιμος.
«Το όλο σύστημα είναι παράνομο», προσθέτει. «Οι παρακαταθήκες στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται εκεί χωρίς να έχουν κοπεί τα νόμιμα παραστατικά. Στη συνέχεια γίνεται πρώτα χρήση τους και κατόπιν ενημερωνόμαστε εμείς. Επιπλέον ενώ θα έπρεπε το νοσοκομείο να πληρώνεται από τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και στη συνέχεια να πληρώνει εμάς, αυτό που γίνεται είναι ότι μεταφέρονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς στην εταιρεία, η οποία ενημερώνει τον ασφαλιστικό φορέα προκειμένου να πληρωθεί. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της προχειρότητας της τακτικής αυτής.
»Ολο το σύστημα των παρακαταθηκών των νοσοκομείων είναι στον αέρα και δεν προβλέπεται να διορθωθεί αυτή η κατάσταση».
Επικοινωνιακό παιχνίδι
Ο υπουργός Υγείας χρησιμοποίησε την ανακάλυψη στο «Ιπποκράτειο» για να αποδείξει ότι η κορύφωση των ελλείψεων που κατήγγειλαν επί σειρά ημερών στην «Ε» τον Απρίλιο γιατροί δύο μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας είναι «τεχνητές». «Επιμέναμε για πολύ καιρό, δεν σας πείθαμε ότι τα νοσοκομεία έχουν υλικά... Διαμαρτύρονταν συνδικαλιστές ότι δεν υπάρχουν υλικά. "Ελλείψεις, ελλείψεις". Κομμένα αυτά. Δεν τα αντέχει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να τα πληρώσει... Θέλαμε, όμως, απόδειξη. Και η απόδειξη βρέθηκε χάρη στον κ. Μουσιώνη: κρυφές αποθήκες στο "Ιπποκράτειο"».
Στις «κρυφές» αποθήκες του «Ιπποκρατείου» ο Α. Μουσιώνης «πήγε, μπλοκάρισε, άλλαξε τις κλειδαριές, καταμέτρησε το υλικό», όπως δήλωσε ο υπουργός. «Την επόμενη ημέρα έφυγαν υλικά αξίας 800.000 ευρώ από το νοσοκομείο και έμειναν 200.000, όσα έπρεπε να είναι», δήλωσε ο Α. Μουσιώνης.
Ισως αντί για δηλώσεις εντυπωσιασμού, εποικοδομητικό θα ήταν να αξιοποιηθεί η εμπειρία στο «Ιπποκράτειο», ώστε να σταματήσει το αλαλούμ με τα υλικά στα νοσοκομεία.* 
ελευθεροτυπία