Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Χίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, με αφορμή ομιλία του Υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής, με αναφορές στο ΕΣΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όπως ήδη απάντησε στον κ. Χρυσοχοΐδη ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής Κ. Χατζηδάκης, το ΕΣΠΑ παραπαίει. Οι περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτελειώνουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που επί είκοσι μήνες σέρνεται αδέσποτο, δηλαδή χωρίς πολιτική κατεύθυνση και τεχνοκρατική διεύθυνση.
Παραπέμπουμε τον Υπουργό στη θέση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποδίδει την όποια σημερινή απορρόφηση σε τρεις συγκεκριμένους λόγους: (α) στα δημόσια έργα που είχαν ξεκινήσει επί ΝΔ, (β) στις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου της ΝΔ και (γ) στο “παρκάρισμα” πόρων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ταμείων χαρτοφυλακίου (πολύ μακριά από την καταρρέουσα πραγματική οικονομία). Η θέση αυτή αποτυπώθηκε σε όλες τις ετήσιες Εκθέσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Όταν ο Υπουργός φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι το ΕΣΠΑ το διαχειρίζονται τρεις φορές παραπάνω άτομα από όσα διαχειρίστηκαν το Γ’ ΚΠΣ, προσθέτοντας στην αριθμητική του αυτή και τις τράπεζες, εκδηλώνει την έφεσή του, στο λαϊκισμό. Όλα αυτά θα ήταν αστεία, αν δεν συνδέονταν και με άλλες διαφαινόμενες προθέσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως οι “περικοπές στο διοικητικό κόστος που σχετίζεται με το ΕΣΠΑ” (Κεφάλαιο Β΄ Ι. σημείο 13.2).
Επιπλέον, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει πρόσθετες Γενικές Γραμματείες, πρόσθετες Ειδικές Γραμματείες και πρόσθετες διαχειριστικές δομές, ενώ οι υφιστάμενες περιφέρονται μετέωρες στο διοικητικό χάος, που έχουν προκαλέσει οι διαδοχικές επαναδομήσεις των Υπουργείων και οι “Καλλικρατικές” αποκεντρώσεις. Αλήθεια πόσο διοικητικό κόστος είχε μόνο και μόνο αυτό το ανούσιο πήγαινε-έλα;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Υπουργός, ονομάζοντας “φρούδες ελπίδες” και “φαντασιώσεις” τις προτάσεις για 100% χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ από την Ε.Ε. ή για μείωση της εθνικής συμμετοχής και ευνοϊκή μεταχείριση της Ελλάδας, δεν αντιτίθεται απλά και μόνο στον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, που έχει καταθέσει σχετική πρόταση, εδώ και ένα χρόνο, αλλά αναιρεί και τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπαρόζο που επαναφέρουν τη θετική για την Πατρίδα μας πρόταση.
Και ρωτάμε την Κυβέρνηση: Γιατί κλείνετε το παράθυρο, ακόμα κι όταν εκείνοι σας το ανοίγουν;
Θυμίζουμε, επίσης, πως στο Γ’ ΚΠΣ η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κερδίσει την αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής για ΟΛΑ τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Ελπίζουμε πάντως, η Κυβέρνηση να μην έχει κατά νου τη συσχέτιση της όποιας διευκόλυνσης για τους πόρους του ΕΣΠΑ που κερδήθηκαν το 2005 για την Ελλάδα, με όρους του Μνημονίου Ι ή ΙΙ ή οτιδήποτε ανάλογο.