"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ενόψει της μετάβασής σας αυτές τι ημέρες στην Τουρκία, για την Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και των επαφών που θα έχετε με τους ομολόγους σας στην Ε.Ε., ερχόμαστε, ή για την ακρίβεια επανερχόμαστε, για πολλοστή φορά στο ζήτημα της προξενικής θεώρησης (viza), που επιβάλλεται (συνθήκη Σενγκεν) στους τούρκους πολίτες, όταν επισκέπτονται την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Μυτιλήνη, που δραστηριοποιείται, περισσότερο από 12 χρόνια, στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ ελλήνων και τούρκων πολιτών.
Πέρυσι, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών (Παπανδρέου – Ερντογάν, Μάιος 2011), σημειώθηκε ένα πολύ ουσιαστικό βήμα στην υπόθεση της βίζας, άρχισε να δέχεται και η Ελλάδα (όπως γινόταν και με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.) τούρκους πολίτες, κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων.
Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε πολύ ευεργετικά στις σχέσεις των πολιτών (ελλήνων και τούρκων) στις δύο ακτές του Αιγαίου, επέφερε μιας μορφής ισορροπία και αμοιβαιότητα στην αναμεταξύ μας τουριστική κίνηση και οπωσδήποτε τόνωσε την χειμαζόμενη οικονομία στα παραμεθόρια νησιά.
Υπήρξε υπόσχεση, τότε, του κ. Πρωθυπουργού ότι στο εγγύς μέλλον θα αντιμετωπισθεί διεξοδικά και το ζήτημα της βίζας για όλους τους τούρκους τουρίστες, δηλαδή και γι αυτούς που διαθέτουν κανονικά διαβατήρια. Ήδη συμπληρώνεται ένα έτος απ’ την διακήρυξη αυτή, χωρίς μέχρι τώρα να επέλθει το ζητούμενο.
Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας ως μέλος της ΕΕ, Ασφαλώς και αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μονομερώς να επιληφθεί του ζητήματος της βιζας.
Τι ζητάμε:
Ζητάμε ρύθμιση τοπικού χαρακτήρα, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα, που θα επιτρέπει στους τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται τα νησιά μας, για διακοπές μικρής διάρκειας (48ωρο η 72ωρο, δηλαδή πραγματοποιώντας 2 ή 3 το πολύ διανυκτερεύσεις, ίσα –ίσα να πάρουν μια γεύση απ’ τη χώρα που βρίσκεται τόσο κοντά τους! Τι πιο ανθρώπινο!
Το ζητάμε μόνο για τα νησιά της παραμεθόριας γραμμής που συνδέονται με τακτική συγκοινωνία με τα απέναντι τούρκικα λιμάνια, δηλαδή Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Κώς και Ρόδος.
Με το ισχύον εφαρμοζόμενο καθεστώς ελέγχου ταυτοπροσωπίας στα λιμάνια και στα αεροδρόμια των νησιών μας, νομίζουμε ότι εξασφαλίζονται επαρκώς οι διατάξεις των διεθνών συνθηκών, που στόχο έχουν κυρίως ν’ αποτρέπουν την μετανάστευση υπηκόων τρίτων χωρών.
Άλλωστε και η Ε.Ε., αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της οικονομίας των παραμεθόριων νησιών, με σχετική οδηγία της, εδώ και χρόνια, επιτρέπει την εισαγωγή κατ’ εξαίρεση νωπών αλιευμάτων απ’ τη Τουρκία, μόνο στα απέναντι της νησιά, και, με υποχρέωση τα αλιεύματα αυτά να καταναλώνονται στην τοπική αγορά των νησιών, δηλαδή να μην μεταπωλούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ανάλογη ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και για τους Ρώσους τουρίστες, που από φέτος επισκέπτονται την Τουρκία χωρίς κανενός είδους βίζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάρα πολλοί απ’ αυτούς θα ήθελαν κατά την διάρκεια του πακέτου των διακοπών τους στην Τουρκία να συνδυάσουν μικρής διάρκειας επισκέψεις και τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
κ. Υπουργέ,
Βιώνετε και ο ίδιος καθημερινά της συνέπειες της γενικευμένης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ζητούμε να κατανοήσετε ότι οι συνέπειες αυτές είναι πολλαπλάσιες για τα νησιά απ’ ότι στην ηπειρωτική χώρα. Δεν ζητούμε οικονομική επιδότηση! Η ρύθμιση θα βοηθήσει πολύ την αγορά των νησιών και γιατί όχι θα βελτιώσει σε επίπεδο πολιτών τουλάχιστον την αμοιβαία κατανόηση και φιλία μεταξύ τους.
Παρακαλούμε θερμά, εκφράζοντας νομίζουμε, όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις των νησιών, να μην παραπέμψετε το ζήτημα στις «καλλένδες», αλλά να το προσπαθήσετε τουλάχιστον, ώστε η όποια ενέργειά σας να εκδηλωθεί φέτος το καλοκαίρι, που όπως και η κυβέρνηση παραδέχεται η οικονομία μας βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».
Mε τιμή
Από το Δ.Σ. της Κίνησης
Ο πρόεδρος
Γιώργος Παπαπορφυρίου
email: pporfy @hotmail.com
τηλ. 6946.684993".