21 Μαΐου 2011

Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία»


Τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία κρούει η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Ελλάδα οφείλει να εργαστεί περισσότερο και να παρουσιάσει αποτελέσματα, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ασκεί πίεση στην Αθήνα, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard η οποία θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου.
Η υπουργός τονίζει πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι «η απουσία εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της πειθαρχίας. Η κρίση της Ιρλανδίας είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τραπεζών και δεν σχετίζεται με την περίπτωση της Ελλάδας. Στην περίπτωση της Αθήνας: η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά πράγματα. Κάνει περικοπές και οικονομία εδώ και ένα χρόνο και το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5%. Όμως: Υπάρχουν τομείς, όπου η δράση είναι πολύ αργή. Αυτό αφορά κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι Έλληνες αρχικά συμφώνησαν στην πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 17 δισεκ. ευρώ. Τον Μάρτιο έκαναν λόγο για 50 δισεκ ευρώ. Αλλά ακούω, ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Η Αθήνα δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα».
Στην ερώτηση για το ποια είναι τα μέσα πίεσης της Ευρώπης προς την Ελλάδα, η Γαλλίδα υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία. Οι υπουργοί Οικονομικών εκφράσαμε τη Δευτέρα την ανησυχία μας για την αργή πρόοδο. Δύο πράγματα αρκούν για την αρχή, να κινητοποιήσουμε την κυβέρνηση στην Αθήνα και να ξεκινήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις».
«Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και γι αυτό η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα έκανε τους τελευταίους δώδεκα μήνες», σημειώνει η Λαγκάρντ.
Ερωτηθείσα, σχετικά με την άρνηση της για την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: «Δώσαμε ήδη την Αθήνα περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ζώνη του ευρώ, είναι ήδη μια παραχώρηση. Είναι θεμιτό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα κάνει επίσης το μερίδιο της στη δουλειά».
«Αν η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα, τότε μπορούμε να φανταστούμε επιπλέον βοήθεια. Στην αντίθετη περίπτωση τίθεται το ερώτημα, σε ποιο βαθμό η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το παιχνίδι για το δικό της σχέδιο διάσωσης», πρόσθεσε η υπουργός .
«Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε είναι μια πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών στην Ευρώπη», τόνισε η Λαγκάρντ.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στην αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από το πρόγραμμα λιτότητας, η υπουργός υπενθύμισε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, υψηλότερο όπως είπε από εκείνο της Ελλάδας, όπου όμως «η χώρα έκανε τη δουλειά της, εξοικονόμησε πόρους και κατάφερε να ανακάμψει».
Όσο για τη διαδοχή στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Σρος Καν, η Λαγκάρντ είπε ότι αισθάνεται «κολακευμένη» που το όνομά της αναφέρεται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ