Άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία θα ζητήσει η Ν.Δ. καθώς οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι η μεν κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση για να προχωρήσει στις κινήσεις που προγραμματίζει και στα νέα μέτρα, η δε τρόϊκα σχεδιάζει νέα μέτρα και υποθήκη της εθνικής περιουσίας για να δώσει νέα δάνεια προκειμένου να αποπληρωθούν οι τράπεζες που μας έχουν δανείσει!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση αφού οι εξελίξεις τρέχουν και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα δεδομένα μέχρι την Πέμπτη που θα ανακοινωθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση της Ν.Δ.
H κυβέρνηση μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά το ερώτημα είναι πλέον αν έχει νόημα η κεντρική πολιτική επιλογή για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου όταν ένα νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο, βρίσκεται επί θύραις λένε στη Ν.Δ.. καθώς ο σχεδιασμός του υπάρχοντος έχει καταρρεύσει.
Τα έσοδα υστερούν δραματικά (μείωση 8% στο τρίμηνο και ασθενής ανάκαμψη γύρω στο 3,5% τον Απρίλιο), οι δαπάνες αρχίζουν να διογκώνονται (σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ εντοπίζεται τρύπα 1,1 δισ. ευρώ), τα διαρθρωτικά μέτρα αμφισβητούνται (όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που δεν έχει γίνει απόλυτα) και το έλλειμμα αδυνατεί να περιοριστεί φέτος στο 7,4%. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν με το Μνημόνιο. Μέτρα που σκοτώνουν όχι την αγορά, αλλά την Ελλάδα, καθημερινά.
Τι μπορεί να βγει από τις εκλογές; Μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόϊκα και θα απομακρύνει τους "δωσίλογους", όπως λένε στη Ν.Δ., του νυν κυβερνητικού σχήματος.
Το νέο δάνειο πιθανότατα να είναι μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF (αγορά ομολόγων από πρωτογενή αγορά). Το επιτόκιο εξόφλησής του ίσως να είναι ακόμα υψηλότερο από το συμφωνηθέν του υπάρχοντος Μνημονίου. Τα ανταλλάγματα, επίσης, μπορεί να είναι πιο σκληρά από του ισχύοντος Μνημονίου.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο τόσο για σκληρά μέτρα ως προς το κομμάτι των δαπανών του προϋπολογισμού, δείχνοντας τις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων -κυρίως λόγω έντονων αμφιβολιών ως προς την επιτυχία του σχεδίου πάταξης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, όσο και για το πλέον επίμαχο ζήτημα- της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Και αυτό το τελευταίο φαίνεται να είναι που προσελκύει εξαρχής το ενδιαφέρον των δανειστών. Στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και της εκποίησης ακινήτων φαίνεται να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο η τρόικα, ζητώντας να ενταχθεί στο πακέτο της τρίμηνης αξιολόγησης.
Φυσικά η οποιαδήποτε νέα μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μαθηματικά μόνο δύο αποτελέσματα: Τη περαιτέρω "νέκρωση" της όποιας παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα και την αύξηση της διαφθοράς. Όλα δείχνουν τις τελευταίες ημέρες της Ρώμης πριν την έλευση των βαρβάρων...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr