Περιοδικό Αζνλίκτσα 18-5-2011
Πραγματοποιήθηκε η τελετή χώματος στα Ίψαλα.
Στα πλαίσια των 23ων «Αγώνων Στίβου Ειρήνης και Μνημόνευσης του Ατατούρκ» που διοργανώνει παραδοσιακά η Ομοσπονδία Στίβου της Τουρκίας, το χώμα που πάρθηκε από τον κήπο του σπιτιού του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε στην Τουρκία με τελετή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης την Δευτέρα 16 Μαΐου στο Τελωνείο Ιψάλων, το οποίο συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα.
Στην τελετή στο Τελωνείο Ιψάλων συμμετείχαν ο Γεν. Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ, ο Βουλευτής Κωνσταντινούπολης του AKP Μεχμέτ Μουεζζίνογλου, ο Νομάρχης Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ, ο Έπαρχος Ιψάλων Ιχσάν Εμρέ Αϊντήν, ο Γεν. Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, ο Δήμαρχος Ιψάλων Μεχμέτ Καραγκιόζ, ο Σελαχαττίν Γιλντίζ ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Στίβου της Τουρκίας, ο Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Μπεκίρ Μουσταφάογλου, η Πρόεδρος του Συνδυασμού Πρώτο Βήμα για την Ισότητα του Δήμου Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο Πρόεδρος του Κόμματος Φιλίας-Ισότητας-Ειρήνης Μουσταφά Αλίτσαβους, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο Εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνή Ιμπραχήμ Σερίφ και ο τέως Βουλευτής Αχμέτ Φαΐκογλου.
Η τελετή άρχισε με ενός λεπτού σιγή και την απαγγελία του Τουρκικού εθνικού ύμνου. Στην συνέχεια της τελετής απαγγέλθηκαν ποιήματα και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί. Μετά την απονομή πλακετών, το χώμα που μεταφέρθηκε από την Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στους αθλητές και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Μπουρχανεττίν Χακγκιουντέρ, στην ομιλία που έκανε στην τελετή σημείωσε τα εξής: «Όταν ο Μεγάλος Ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έδινε την εντολή ‘αγκαλιάστε τις ζωντανές αναμνήσεις των χαμένων εδαφών’, αναμφισβήτητα είχε βάλει στην πρώτη θέση τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Διότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στη περιοχή ζουν προβλήματα τα οποία το Τουρκικό Έθνος θεωρεί ως έναν αγώνα.
Εμείς, ως Σύλλογοι Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, λόγω της εντολής που έχουμε λάβει από τον Πατέρα μας (σ.σ. εννοεί τον Ατατούρκ), γνωστοποιούμε στην Τουρκική και την διεθνή κοινή γνώμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποί μας στην Δυτική Θράκη στο θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όταν εμείς παρουσιάζουμε στην Τουρκική και την διεθνή κοινή γνώμη το εκπαιδευτικό πρόβλημα των Τούρκων Δυτικής Θράκης, το κάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Αν σήμερα εορτάζουμε αυτήν την γιορτή μαζί με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, οι οποίοι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρκικού Κόσμου, αναμφισβήτητα κι αυτό είναι αποτέλεσμα της εντολής ‘αγκαλιάστε τις ζωντανές αναμνήσεις των χαμένων εδαφών’ που μας έχει δώσει ο Μεγάλος Ηγέτης.
Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης είναι από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της φιλοσοφίας ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’. Όμως, ενώ ισχυριζόμαστε αυτό, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποί μας στην Δυτική Θράκη. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εμείς θέλουμε να γίνουμε ζύμη. Διότι η γέφυρα είναι κάτι πάνω από το οποίο περνάς και δεν έχει άλλο σκοπό ενώ η ζύμη είναι κάτι που παράγεται και παράγει. Συνεπώς, θα ήθελα να δηλώσω ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει αυτή την ευκαιρία στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.
… Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα, αν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα στο θέμα της εκπαίδευσης, αν ακόμα υπάρχουν προβλήματα στο θέμα της απάρνησης της εθνικής ταυτότητάς τους, αν σήμερα ακόμη δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις βακούφικες περιουσίες μας, αν σήμερα παρά την απόφαση του ΕΔΑΔ δεν λειτουργούν οι σύλλογοί μας επειδή στην ονομασία τους γράφει Τουρκική Ένωση, τότε πιστεύω ότι εκείνοι που βάζουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην φιλία μας είναι εκείνοι που ακόμη θεωρούν ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αξίζουν αυτά. Χαιρετώ όλους σας. Τι μεγάλη χαρά σε εκείνον που δηλώνει ότι είναι Τούρκος».
Ο Αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ανέφερε τα εξής: «Ο Πρόεδρός μου, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος εργασιών του στην βουλή δεν μπόρεσε να παραβρεθεί σήμερα εδώ και σας ζητά συγνώμη.… Ο Ατατούρκ είναι η υπερηφάνεια του Τουρκικού Έθνους. Βγήκε μπροστά σε καιρό που τελείωνε μια εποχή και αντιστάθηκε στην αιχμαλωσία.Στις 19 Μαΐου του 1919 πηγαίνοντας στην Σαμψούντα άναψε μια καινούρια σπίθα. Αυτή η σπίθα μετατράπηκε σε πυρκαγιά και εξαπλώθηκε σε όλη την χώρα. Ο αγώνας ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Τούρκων έτσι ξεκίνησε ακόμη μια φορά. Κραύγασε σε όλον τον κόσμο πως δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν υπό αιχμαλωσία τα εδάφη της πατρίδας.… Όσο και να υπερηφανευτούμε για τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν είναι αρκετό. Στην ζύμη των ανθρώπων των Βαλκανίων και ειδικότερα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης υπάρχει η προζύμι του Ατατούρκ. Έχει μια διαφορετική και ξεχωριστή θέση. Διότι Αυτός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Αυτός είναι συμπολίτης μας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτόν. Θα θέλαμε από εδώ να κραυγάσουμε ακόμη μια φορά πως είμαστε στα χνάρια του».
Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, Σελαχαττίν Γιλντίζ, στην ομιλία του υπενθύμισε ότι αυτή η τελετή διοργανώνεται από τους Δυτικοθρακιώτες και δήλωσε πως η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι αυτή η τελετή να ξεκινήσει κάποια μέρα μπροστά από το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, όμως στην παρούσα φάση δεν το επιτρέπουν οι συγκυρίες. Ο Γιλντίζ δήλωσε πως πιστεύει ότι με την βελτίωση ακόμη περισσότερο των Τουρκοελληνικών επαφών, τις οποίες θεωρεί θετικές με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, θα πραγματοποιηθεί σύντομα και αυτή η επιθυμία του.
Ο υποψήφιος Βουλευτής του AKP στην Αδριανούπολη, Μεχμέτ Μουεζζίνογλου, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Η επιθυμία μας ήταν να πραγματοποιούσαμε αυτήν την τελετή στην Θεσσαλονίκη, να την ξεκινούσαμε από την Θεσσαλονίκη και οι αθλητές μας να έπαιρναν το χώμα από το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Μεγάλος Ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούκ και να το πήγαιναν πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας στην Άγκυρα. Εύχομαι στο μέλλον να γίνουν και αυτά».
Την τελευταία ομιλία έκανε ο Νομάρχης Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ ο οποίος, αναφέροντας πως επιθυμούν το σημείο έναρξης του αγωνίσματος ειρήνης να είναι η Θεσσαλονίκη, δήλωσε τα εξής: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας εκεί, τα οποία αναφέρθηκαν και εδώ, οι αδικίες και τα λάθη που δεν αρμόζουν ούτε στην εποχή μας, ούτε σε εκείνη την χώρα, ούτε στους ανθρώπους, πρέπει να εξαλειφθούν και να διορθωθούν άμεσα. Πλέον τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι κεκτημένα δικαιώματα για όλους. Το να είσαι άνθρωπος είναι αρκετό για να χρησιμοποιήσεις αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Εμείς δεν θέλουμε τίποτα άλλο. Επιθυμούμε οι ομογενείς μας που βρίσκονται εκεί να χρησιμοποιούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».