17 Μαΐου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το Γραφείο του Αντιπροέδρου, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, μία Γνωμοδοτική Διυπουργική Επιτροπή, ένας τουλάχιστον ακόμη νόμος και άγνωστος αριθμός μελετών που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», απαιτούνται κατά το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου, σύμφωνα με απάντησή του σε σχετική Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 14196/675/01.04.2011) του Βουλευτή Ν. Χίου και Υπεύθυνου Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστή Μουσουρούλη.
 
Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση στερείται πρωτοβουλιών και σχεδιασμού, καθώς το πολύπλοκο σύστημα που επέλεξε για τη διαδικασία συγχωνεύσεων, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την «επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της αναδιοργάνωσης του δημοσίου» και τη «μείωση των δημοσίων δαπανών» που επικαλείται το Υπουργείο.
 
Ενδεικτικό της κυβερνητικής διγλωσσίας, είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στην απάντησή του αποδέχεται ότι η Εταιρία Ειδικού Σκοπού «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ), όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά αποδίδει όφελος για τα κρατικά έσοδα. Στον αντίποδα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ελληνική Στατιστική Αρχή την έχει κατατάξει, μαζί με τη ΜΟΔ ΑΕ, στους φορείς του δημοσίου που επιβαρύνουν το χρέος. Μάλιστα, σε απάντηση επί προγενέστερης Ερώτησης (Αρ. πρωτ. 6831-229/29-11-2010) του Βουλευτή για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως τόσο η ΜΟΔ, όσο και η ΚτΠ, είναι μη κερδοσκοπικοί φορείς, «παραγωγοί λοιπού μη εμπορεύσιμου προϊόντος», που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στη Γενική Κυβέρνηση «κατά την πρόσφατη κοινοποίηση των στοιχείων για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος».
 
Τέλος, με αφορμή τις απαντήσεις αυτές, ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας, από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει συστήσει 41 νέες Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Νομικά Πρόσωπα και Αυτοτελείς Υπηρεσίες, 11 Αυτοτελή Γραφεία, 2 Ανεξάρτητες Αρχές, 3 Ινστιτούτα, χωρίς να προσμετρούνται και τα νέα όργανα που δημιουργήθηκαν με το Νόμο «Καλλικράτη» (Συμβούλια, Συμπαραστάτες κλπ). 


ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ
(Αρ. πρωτ. 14196/675/01.04.2011)


Προς: Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Θέμα: Μελέτη συγχώνευσης / κατάργησης φορέων του Δημοσίου


Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τους τελευταίους μήνες αναφέρονται στη σχετική προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάθεση σειράς μελετών που θα ενταχθούν στο Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» για την αξιολόγηση περίπου 23.000 φορέων, με απώτερο στόχο την κατάργηση ή την συγχώνευσή τους.


Τις σχετικές ενέργειες, όπως προκύπτει από ανακοίνωση, έχει αναλάβει το γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης[1]. Στην αρχική της ανακοίνωση, η Κυβέρνηση αναφέρθηκε σε έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. Ευρώ, ποσό που στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 10 εκ.. Ενώ ο Αντιπρόεδρος αναφέρει ότι το έργο θα διαχειριστεί η ΚτΠ Α.Ε. «…η οποία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία (έχει υλοποιήσει έργα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργήθηκε για αυτό ακριβώς το λόγο)…», ταυτόχρονα, η ίδια Κυβέρνηση, υποβαθμίζει σφόδρα την ΚτΠ Α.Ε. (καθώς και τη ΜΟΔ Α.Ε.), χαρακτηρίζοντάς την «προβληματική», «ελλειματική» και  την κατηγοριοποιεί στη Γενική Κυβέρνηση, παρόλο που σύμφωνα με το θεσμικό της πλαίσιο, είναι Α.Ε. ειδικού σκοπού!


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός :


1.      Με βάση ποιες εκτιμήσεις - στοιχεία έγινε η κοστολόγηση του έργου (μελέτη) και πως αιτιολογείται η αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 50%; Περιλαμβάνεται στην προμελέτη του έργου η μεθοδολογία υλοποίησης των υποέργων;


2.      Για ποιο λόγο η μελέτη αυτή δεν προηγήθηκε των αποφάσεων – ενεργειών κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων; Ποιες αποφάσεις – ενέργειες της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα δεν έχουν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της μελέτης αυτής και για ποιους λόγους;


3.      Γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι αν η μελέτη αφορά σε μια απλή αποτύπωση φορέων, λειτουργιών και ενδεχόμενων επικαλύψεων, δεν είναι επιλέξιμη για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ;


4.      Κατά την Κυβέρνηση, οι εταιρείες ΚτΠ Α.Ε. και ΜΟΔ Α.Ε. είναι ειδικού σκοπού ή όχι; Πρόκειται για «ελλειμματικές και προβληματικές εταιρείες» της Γενικής Κυβέρνησης ή για εταιρείες που έχουν συσσωρευμένη εξειδικευμένη εμπειρία διοίκησης και διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και έργων;




Ο Ερωτών Βουλευτής








Κωστής Μουσουρούλης                                                                             Αθήνα, 31.3.2011
Βουλευτής Νομού Χίου