10 Μαΐου 2011

Πρόεδρος του Ινστ. Μετανάστευσης των ΗΠΑ: Η Ελλάδα θύμα της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ

Συνέντευξη έδωσε ο ελληνο-αμερικανός πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ, Δημήτρης Παπαδημητρίου στην εφημερίδα ΚΑΘΜΕΡΙΝΗ για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ  «Από το 2007 αρχίζει να καταγράφεται εισροή από Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Ιράν, και άλλες χώρες της περιοχής, ενώ τελευταία έρχονται και πολλοί Αφρικανοί που δύσκολα επαναπατρίζονται. Η Ελλάδα ήταν εντελώς απροετοίμαστη για τέτοιου μεγέθους εισροή και δεν μπόρεσε να τη διαχειρισθεί. Έρχονται από τον Έβρο και τα νησιά, όχι από τον Νότο. Η Τουρκία συνεργάζεται πολύ καλά με τα κυκλώματα μεταφοράς και όσο η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στις ενταξιακές της προσδοκίες το πρόβλημα θα εντείνεται».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ σε ερώτηση αν η κατάσταση βελτιωνόταν μέσω της ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων ξεκαθάρισε ότι, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όσο για την ένταξή τους στην Ε. Ε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην μέση αυτής της ευρωτουρκικής διαμάχης.
Όπως επεσήμανε «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη λαθρομετανάστευση ως διαπραγματευτικό χαρτί και το πληρώνει η Ελλάδα. Το κλειδί είναι η Τουρκία. Μόνο αυτή μπορεί να διαμηνύσει στα οργανωμένα κυκλώματα να σταματήσουν τη μεταφορά λαθρομεταναστών μέσω Ελλάδας. Ο Παπανδρέου κατανοεί το θέμα και το έχει θέσει στον Ερντογάν.
Πάντως, η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας είναι θετική εξέλιξη, γιατί «συγκρατεί» μετανάστες, ενώ σε δέκα χρόνια ίσως να μην χρειάζεται τόσο την Ε. Ε. και όλα θα αλλάξουν».
Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ αναφέρει ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε σταδιακά, και μάλιστα επί Ν.Δ, μιας συντηρητικής κυβέρνησης που θα περίμενε κανείς να είναι πολύ αυστηρή. Βεβαίως, ο αρμόδιος υπουργός, ο Π. Παυλόπουλος, ήταν περισσότερο «φιλόσοφος» και προσπαθούσε να δει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος που, όμως, αποδείχθηκε τεράστιο και εξελίχθηκε ταχύτατα».
Δίνοντας περισσότερα αριθμητικά στοιχεία για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι το 90% των λαθρομεταναστών εισέρχονται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, με τον αριθμό τους να είναι πάνω από 100 χιλιάδες ετησίως. Παρά όμως τα τεράστια νούμερα που έχουν καταγραφεί ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ δηλώνει ότι τελευταία ο αριθμός μειώνεται, πρωτίστως λόγω Frontex, αλλά και της βελτίωσης της αποδοτικότητας των ελληνικών αρχών.
 Όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου χρησιμοποιεί τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα η  τότε ισπανική κυβέρνηση πέτυχε να αντιμετωπίσει αυτό πρόβλημα με πολύ μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία, χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά και την υλοποίηση συμφωνιών με τους Μαροκινούς.
Ανάλογη ήταν και η πολιτική της Γερμανίας η οποία μετά την ενοποίηση της Ανατολικής με την Δυτική οι μετανάστες αυξάνονταν κατακόρυφα. Τον πέμπτο χρόνο η γερμανική κυβέρνηση άλλαξε το Σύνταγμά της χώρας για να τους σταματήσει ενώ προσελήφθησαν 5.000 ειδικοί και σε 2,5 χρόνια η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί.
Σε ερώτηση της εφημερίδας για τη νέα νομοθεσία της Ελλάδας για τους μετανάστες ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής των ΗΠΑ δήλωσε ότι «Ελλοχεύει ο κίνδυνος η πιο γενναιόδωρη νομοθεσία να προσελκύει περισσότερους μετανάστες. Από την άλλη, συμβολικά δείχνεις στους εταίρους σου ότι πρωτοστατείς με μια πιο ευαίσθητη αντιμετώπιση και αλλάζεις την εικόνα της χώρας σου».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr