Στόχος, εισροή έως 4 δισ. στο Μεσοπρόθεσµο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Από 2 έως 4 δισ. ευρώ εκτιµούν στελέχη του οικονοµικού επιτελείου ότι µπορούν να αντλήσουν ως έσοδα από τη ρύθµιση των αυθαιρέτων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπει ότι η ρύθµιση θα είναι αρκετά αυστηρή, ώστε να φοβηθούν οι ιδιοκτήτες ότι αν δεν πληρώσουν θα απειληθούν τα αυθαίρετα µε κατεδάφιση, αλλά και αρκετά καθησυχαστική για όσους πληρώσουν, αφού αυτά δεν θα κινδυνεύσουν µε κατεδάφιση για πολύ καιρό. Συγκεκριµένα εξετάζεται να ισχύσει το χρονικό διάστηµα των 40 ετών. Με αυτές τις προβλέψεις, εκτιµάται ότι τα έσοδα µπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά των ηµιυπαίθριων, που υπολογίζεται ότι θα διαµορφωθούν σε 1-1,5 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των εσόδων, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να συµβάλει και η «κόκκινη γραµµή» που θα µπει, για τη µη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων από τώρα και στο εξής. Στις προθέσεις του οικονοµικού επιτελείου είναι να διαφοροποιείται το ύψος του προστίµου ανάλογα µε την περιοχή όπου βρίσκεται το αυθαίρετο.
ΕΝΤΑΣΗ. Σε κλίµα έντασης γίνονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι διαπραγµατεύσεις για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εµφανίζονται να µην έχουν πεισθεί ότι τα προβλεπόµενα µέτρα θα φέρουν το επιδιωκόµενο αποτέλεσµα στο έλλειµµα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι και πρόταση για δηµιουργία αποθεµατικού 3 δισ. ευρώ πέραν των 26 του προγράµµατος.
Σχετικά µε το νοµοσχέδιο, υπάρχουν πληροφορίες – οι οποίες όµως δεν έχουν επιβεβαιωθεί – ότι θα αποτελείται από ένα µόνο άρθρο.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, αρµόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα αφορούν περιορισµένο αριθµό υπαλλήλων που απασχολούνται σε φορείς υπό κατάργηση. Η µεγάλη µείωση του αριθµού των δηµοσίων υπαλλήλων θα προέλθει από τη µη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται.
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Νοµική φόρµουλα για να εξασφαλισθεί η γρήγορη και αποτελεσµατική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων επεξεργάζεται εξάλλου η κυβέρνηση, σε µια προσπάθεια να πεισθεί η τρόικα – αλλά και οι αγορές – ότι τα σχέδιά της είναι εφαρµόσιµα και µπορούν να αποδώσουν 50 δισ. ευρώ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα εφαρµογής του µοντέλου των Ολυµπιακών Αγώνων, το οποίο προέβλεπε πιο γρήγορες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις και καθορισµό χρήσεων γης και όρων δόµησης µε νόµο. Η πρόταση για την παροχή των ακινήτων ως εγγυήσεων στους δανειστές της χώρας φέρεται να συναντά την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού.
Εφαρµογή µοντέλου Ολυµπιακών Αγώνων για γρήγορες αποκρατικοποιήσεις
Περιφερειακά αεροδρόµια
Μέσα στο 2012 θα αρχίσουν οι πρώτες παραχωρήσεις περιφερειακών αεροδροµίων της χώρας σε ιδιώτες, σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών και ∆ικτύων Σπύρος Βούγιας. Για τις συµβάσεις διαχείρισης των αεροδροµίων εξετάζεται η λύση της οµαδοποίησής τους, προκειµένου να καταστεί δυνατή η είσοδος ιδιωτών και σε αυτά που παρουσιάζουν περιορισµένο εµπορικό ενδιαφέρον. Για την οµαδοποίηση των αερολιµένων, επικρατέστερος θεωρείται ο διαχωρισµός τους σε επτά οµάδες µε κυρίαρχα τα αεροδρόµια των Χανίων, Κω, ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου και Σάµου.
Η τρόικα δεν θεωρεί τώρα αρκετά τα 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ , ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΉΣΕΙΣ, όπως και οι εκποιήσεις περιουσίας του ∆ηµοσίου, θεωρούνταιπλέον κοµβικό ζήτηµα για τη συνέχισηκαι επιτυχία τουελληνικού προγράµµατος – µάλιστα, σύµφωναµε παράγοντες τηςΚοµισιόν, καιµοναδικός τρόποςαποφυγής τηςελληνικής χρεοκοπίας.
Το ζήτηµα αυτό έχει αναχθεί σε κορυφαίο θέµα διαφωνίας µεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες στις Βρυξέλλες, καθώς οιεπιτηρητές απαιτούν «εδώ και τώρα»να βγουν στο σφυρί «όλατα ασηµικά»,ώστε να πειστούν οι αγορές για τη βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχεισυµφωνήσει για εκποίηση όλων των µετοχών του ∆ηµοσίου στις εισηγµένεςεταιρείες εντός του 2011, αρχής γενοµένης από τον ΟΤΕ τον Ιούνιο του 2011 από την Ντόιτσε Τέλεκοµ.
Ωστόσο, η τρόικα ζητά:
1. Τα 15 δισ. ευρώπου έχουν προβλεφθεί για την περίοδο 2011-2012, να έρθουν µέχρι το τέλος του έτους. 2. Τα 50 δισ. που αναµένονταιαπό ιδιωτικοποιήσεις µέχρι το 2015, πρέπει να έρθουν µέχρι το 2013.
3. Τέλος, τα 50 δισ. δεν θεωρούνται αρκετά, µε βάση την αποτίµηση ανεξάρτητων οργανισµών – και η τρόικα ζητά επιπλέον «ξεπούληµα» ασηµικών, άγνωστης αξίας.
Ανεξάρτητοιοικονοµολόγοιυποστηρίζουν ότι οι πιέσεις αυτές οδηγούν σε πώλησησε τιµή κάτωτου κόστους βασικών αναγκών της ελληνικής οικονοµίας, χωρίς καµιά εγγύηση ότι η πτώχευση θα αποφευχθεί. Γι’ αυτό, υποστηρίζουν, οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να λάβει «εγγυήσεις»έναντι τωνιδιωτικοποιήσεών της.
ΤΑ ΝΕΑ