- Στο κρισιμότερο στάδιο έχουν οι εισέλθει οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Προς την υπογραφή μίας δεύτερης δανειακής σύμβασης με την τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ενός «Μνημονίου Νο2» δηλαδή, ύψους 50-60 δισ. ευρώ, με σκληρότερα μέτρα και πρόσθετες εγγυήσεις, που μπορεί να αφορούν την ακίνητη περιουσία και επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, δείχνουν να οδηγούν οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Η πρόταση για ένα δεύτερο Μνημόνιο υποστηρίζεται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την γαλλική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ η πρόταση για την επμήκυνση του συνολικού χρέους των 340 δισ. ευρώ (όπως και του Μνημονίου των 110 δισ. ευρώ) από την κυβέρνηση Μέρκελ.
Το ύψος ενός δεύτερου πακέτου στήριξης (έστω και με την ενδεχόμενη μορφή της επιμήκυνσης του υφιστάμενου) εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 50 με 60 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος και τις λήξεις ομολόγων όχι μόνο το 2012 αλλά και το 2013.
Το 2012 εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον για να χρηματοδοτήσει το χρέος της και επιπλέον 30-35 δισ. ευρώ το 2013.
Μία από τις προϋπόθεσεις για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι η χαλάρωση των προθεσμιών για τη μείωση του ελλείμματος κατά 2 -4 χρόνια.
Η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας διαφωνεί με την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρω-περιφέρειας, και αντιπροτείνει την επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων που λήγουν μέσα στο 2012 (ενδεχομένως και των επομένων ετών) κατά τουλάχιστον 5 χρόνια.
Η πρόταση του Βερολίνου δεν έχει υποστηρικτές στην ΕΕ, καθώς η ΕΚΤ, η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση, σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας εξαρτάται κυρίως από την ίδια τη χώρα, είπε την Τρίτη το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, προσθέτοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να αποφευχθεί.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη την Τρίτη εάν η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον δάνεια, είπε: «Τα πρώτα βήματα πρέπει να τα κάνει η Ελλάδα. Μόνο όταν θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα εδώ θα μπορέσουμε να εξετάσουμε εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κρίνει κανείς τις επόμενες εβδομάδας».
Η γερμανική κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό (επί της ουσίας δηλαδή φέρεται να έχει συμφωνήσει) το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, όπως και της επιπλέον μείωσης του επιτοκίου.
«Η πρότασή μου είναι να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος να περιέλθει η Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμών. Σε αυτή την περίπτωση ακόμη και η μείωση των επιτοκίων είναι δικαιολογημένη. Η πρότασή μου δεν σημαίνει απώλειες για τους κατόχους των ομολόγων. Πρόκειται για μια πρόταση που συνδυάζει μείωση των κινδύνων και διευκολύνσεις για τον οφειλέτη», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ..
Κρίσιμος, αν όχι καθοριστικός παράγονας, για να εγκριθεί τελικά η πρώτη πρόταση είναι οι εγγυήσεις που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση για το νέο δανεισμό και αυτές εκτιμάται ότι ίσως αφορούν και τμήματα της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημοσίου, όπως ζήτησαν ορισμένοι υπουργοί στη συνάντηση του Λουξεμβούργου την περασμένη Παρασκευή.
Για την απόφαση της πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονοµίας που συντάσσεται από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ∆ΝΤ και της ΕΚΤ.
Οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος θα κορυφωθούν ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόµενη ∆ευτέρα, 16 Μαΐου, ενώ κρίσιµη θα είναι και η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Bαν Ροµπάι.
Newsroom ΔΟΛ