26 Απριλίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες της Χίου συναντώνται


 
Την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011, στις 20.00, στην αίθουσα του Νομαρχιακού συμβουλίου Χίου, η Ένωση Νέων Αγροτών Χίου-ΕΝΑ Χίου οργανώνει συνάντηση-συζήτηση για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013».
Οι αγρότες παρακολουθούν, την τελευταία χρονιά, ένα θρίλερ με συνεχείς εναλλαγές στις προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, μετά την πρώτη τοποθέτηση ότι μετά το 2013 δεν θα υπάρξουν αγροτικές επιδοτήσεις.
Τον Ιαν 2010 το Ευρωκοινοβούλιο κατόρθωσε να προκαλέσει ψήφισμα που τόνιζε την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για στήριξη του αγροτικού τομέα.
Τον Μαρ 2010 δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία μελέτης της Ευρ. Επιτροπής, η οποία για πρώτη φορά αναγνώριζε ότι οι αγρότες προσφέρουν πολλά δημόσια αγαθά δωρεάν και θα έπρεπε να ανταμοίβονται για αυτό.
Τον Νοε 2010 η Ευρ. Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την ΚΓΠ μετά το 2013, όπου περιέγραψε την συνέχιση ενός συστήματος απευθείας πληρωμών (επιδοτήσεις πρώτου πυλώνα) για πρώτη φορά, ως θετικό βήμα.
Η διαβούλευση για αυτές τις προτάσεις ολοκληρώθηκαν στις 25/1/2011 και η Ευρωβουλή στις 10/3/2011 κατέληξε σε νέες επισημάνσεις, όπου τονίζει ότι η ΚΓΠ στα πλαίσια της Στρατηγικής 2020, πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Μέχρι τον Ιουν 2011 οι Υπουργοί Γεωργίας καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, ώστε από τον Σεπ 2011 να αναζητηθούν οι πόροι που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Οι Αγρότες, και κυρίως οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να είναι επαρκώς ενήμεροι, διότι ακρογωνιαίο στοιχείο της συμμετοχής & της δημοκρατίας είναι η επαρκής πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, υπερθεματίζοντας ή αντικρούοντας αποφάσεις για το μέλλον τους.
Ο κ. Σ. Βαρβάκης (            6945661680      ), αντιπρόσωπος της ΕΝΑ Χίου στην ΠΕΝΑ είπε: Στην συνάντηση θα αναφερθούν ακόμα στοιχεία για την προσπάθεια προσέλκυσης του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (9-11/9/2011) και το αντικείμενο της ημερίδας της 13/5/2011 στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ στην Αθήνα με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός».
Πολλά ακόμη θέματα συζητούνται αυτήν την περίοδο για το μέλλον του αγροτικού κόσμου ερήμην όσων θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον για 30-40 ακόμα χρόνια στον αγροτικό τομέα, όπως είναι οι Νέοι Αγρότες. Θέματα οριοθέτησης του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων, θέματα ορισμού του ΕΝΕΡΓΟΥ αγρότη, θέματα του αγροτικού συνεργατισμού, ακόμα θέματα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής ή/και του αγροτικού συνδικαλισμού.