27 Απριλίου 2011

Στο φως ονόματα των επίορκων υπαλλήλων


Tης Φωτεινης Kαλλιρη
Την άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δημοσιοποιεί τα ονόματα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων ζητεί ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, ενώ σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας τροποποιεί επί το αυστηρότερον το πειθαρχικό δίκαιο. Το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει αυστηρότερες ποινές και απόλυση υπαλλήλων που υποπίπτουν σε βαριά πειθαρχικά αδικήματα, ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων, πρόστιμα που φθάνουν ώς και τα 100.000 ευρώ αν το παράπτωμα έχει οικονομικό περιεχόμενο, ενίσχυση του ρόλου των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων και επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής στα πέντε έτη.
Κατά τον υπουργό, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο νέο πειθαρχικό δίκαιο μία διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι τα ονόματα και οι ποινές όσων τιμωρούνται από τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, για αδικήματα όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση και εκβιασμός, θα δημοσιοποιούνται.
Mία από τις σημαντικές αλλαγές που καθιερώνει το σχέδιο νόμου αφορά τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία πλέον δεν θα συμμετέχουν συνδικαλιστές εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων. Από την άλλη, τίθεται αυστηρά χρονικό όριο για την περαίωση των ένορκων διοικητικών εξετάσεων, αφού πλέον μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να ολοκληρώνονται. Παράλληλα, τίθενται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια. Ανάλογοι χρονικοί περιορισμοί θα προβλεφθούν και όταν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια.
Οσοι παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης τίθενται αυτοδικαίως σε αργία ώς την έκδοση δικαστικής απόφασης. Σε όσους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές δεν επιτρέπεται να προαχθούν σε θέσεις προϊσταμένων, ενώ η προσωρινή παύση από τα καθήκοντα θα έχει πλέον διάρκεια μέχρι κι ένα έτος.
Ο χρόνος παραγραφής
Σε ό,τι αφορά τους επίορκους για πράξεις δωροδοκίας ή υπεξαίρεσης, ο χρόνος παραγραφής μετρά από την ημέρα που έλαβε γνώση η υπηρεσία, και όχι από την τέλεση του αδικήματος. Μια πειθαρχική πράξη θα στοιχίζει ακριβότερα στον υπάλληλο, αφού πλέον η ποινή του προστίμου επί των αποδοχών αυξάνεται από τρεις μήνες σε ένα έτος. Οταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά, προβλέπεται κύρωση από 10.000 ώς και 100.000 ευρώ. Eπίσης, με τις νέες ρυθμίσεις, η μη ανάρτηση όλων των πράξεων στο «Διαύγεια» θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη.
από Καθημερινή