22 Μαρτίου 2011

AΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Ο ΓΑΝΙΑΡΗΣ



Με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εθν. Άμυνας, Εξωτερικών και Περιφ. Ανάπτυξης, καθώς και προς το Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κ. Γανιάρης ζητά να απλουστευτούν οι διαδικασίες αγοραπωλησιών:

Αναλυτικά η επιστολή Γανιάρη αναφέρει:

"Επικοινωνώ μαζί σας για το θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών για δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων από συμπολίτες μας, πολίτες χωρών της Ε.Ε. και πολίτες τρίτων χωρών στην παραμεθόριο περιοχή μας. Κατανοούμε πλήρως την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, ως τμήμα της παραμεθορίου ζώνης της χώρας μας.

Ωστόσο, η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών και η απλούστευση και η επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται για την τέλεση αγοραπωλησιών και ανάλογων δικαιοπραξιών που συνδέονται με τη μεταβίβαση ακινήτων, αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στους Έλληνες πολίτες καθώς και στους πολίτες χωρών της Ε.Ε., παρατηρούνται υπέρμετρες καθυστερήσεις, στο βαθμό που η αρμόδια από το νόμο Επιτροπή δεν έχει έδρα στη Χίο και οι συνεδριάσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εκκρεμείς υποθέσεις. Καθίσταται αναγκαίο, συνεπώς η αρμόδια Επιτροπή να έχει έδρα στη Χίο και να συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση.

Επίσης, σε όσα αναφέρονται σε πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές το εξάμηνο, γεγονός που καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη σχετική κίνηση της κτηματαγοράς αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Παρακαλώ θερμά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας όπως ορίζονται από το νόμο, να επανεξετάσετε τις σχετικές ρυθμίσεις για την κατάρτιση δικαιοπραξιών, στην κατεύθυνση της απλούστευσής τους, εις τρόπον ώστε και το εθνικό συμφέρον να διασφαλίζεται, αλλά και η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα να ενθαρρύνεται.".

http://www.chiospress.gr/news