16 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις σχολείων στην Κάρπαθο

Την επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου προς την Υφυπουργό Παιδείας σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολείων του νησιού κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη. Η Βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε αυτούσια την επιστολή του Δημάρχου Καρπάθου, η οποία αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας ούτε ζήτησε τη γνώμη των Δήμων ή και αν τη ζήτησε δεν την έλαβε καθόλου υπόψη της.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Συγχωνεύσεις σχολείων στην Κάρπαθο».

Κατατίθεται συνημμένα, επιστολή του Δήμου Καρπάθου με ΑΠ: 2143/15-3-2011, ως αναφορά.

Η Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Παιδείας

κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου

Κα Υπουργέ,

Στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προτείνονται για την Κάρπαθο, συγχωνεύσεις σχολείων χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τοπικές γεωγραφικές συνθήκες, η μορφολογία του εδάφους, η πληθυσμιακή διασπορά, η νησιωτικότητα και άλλα κοινωνικά και ιστορικά στοιχεία.

Η σχέση κόστους - οφέλους στην περίπτωση τέτοιας απόπειρας θα είναι αρνητική σε όλα τα επίπεδα και τα αποτελέσματα θα αντιφάσκουν ευθέως με την όλη φιλοσοφία και το πνεύμα του Υπουργείου για τις συνενώσεις.

Αυτή τη στιγμή, η Κάρπαθος έχει δυο κορεσμένα σχολεία πρωτοβάθμιας στην πρωτεύουσα (Πηγάδια), των οποίων οι μαθητές αυξάνονται ετησίως με ρυθμό 20%. Οιαδήποτε κατάργηση σχολείου στα κεντρικά χωριά Όθος, Βωλάδα, Πυλές, Απέρι, Μενετές και Αρκάσα, θα δημιουργήσει άμεση μετακίνηση των μαθητών προς την πρωτεύουσα στην οποία δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και επομένως αδιέξοδο λόγω «υπερχείλισης» των ήδη κορεσμένων (2) δύο σχολείων της πρωτεύουσας. Προϋπόθεση για να είναι εφικτές οι συνενώσεις είναι η δημιουργία ενός βιοκλιματικού σχολείου σε κεντροβαρές σημείο της περιοχής (προτείνεται η Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών, όπου υπάρχει η διαθέσιμη έκταση στην ιδιοκτησία της και διερευνήθηκε η δυνατότητα παραχώρησης από το Πατριαρχείο). Ένα τέτοιο σχολείο είναι κίνητρο που φαίνεται να αποδέχονται οι κάτοικοι της περιοχής στην πλειοψηφία τους και θα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει και πλεόνασμα από την αύξηση των μαθητών στην πρωτεύουσα, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποσυμφόρηση της κίνησης εντός της αστικής περιοχής.

Προτείνουμε λοιπόν να παραμείνουν ως έχουν τα δημοτικά σχολεία Απερίου 2/θ, Όθους 2/θ, Βωλάδας 1/θ, Πυλών 1/θ, Αρκάσας 2/θ και Μενετών 2/θ. Σε συνεργασία με τον ΟΣΚ και την Περιφερειακή Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης βιοκλιματικού σχολείου που θα καλύψει οριστικά όλες τις ανάγκες και θα κάνει εφικτές της συνενώσεις σε επόμενη φάση.

Με εξαιρετική τιμή

Ο Δήμαρχος

Μιχάλης Φ. Χανιώτης