«Πυρ και μανία» οι πράσινοι για πρόσωπα με ελάχιστα προσόντα και μηδενική πολιτική εμπειρία, αλλά με άφθονη πρωθυπουργική εύνοια, με τη βοήθεια της οποίας κατέλαβαν σημαντικές υπουργικές θέσεις
Δεν είναι μόνο το μνημόνιο και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που προκαλούν ρωγμές στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα. Οι βουλευτές είναι «πυρ και μανία» εναντίον υπουργών που ανήκουν στην παρέα φίλων του πρωθυπουργού. Τις αιτίες του «συντροφικού» μίσους οι «πράσινοι» δεν τις κρύβουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις.
«Κέρδισαν την υπουργική καρέκλα χάρη στη σχέση με τον Παπανδρέου, είναι πολιτικά ανεκπαίδευτοι, δεν έχουν ιδεολογία, είναι αλεξιπτωτιστές της πολιτικής και αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση τους βουλευτές», είναι μερικοί μόνο από τους μύδρους εναντίον τους. Και τους «στήνουν στον τοίχο», όταν βρεθούν στο γήπεδό τους. Δεν πρόκειται για... αυτανάφλεξη των εκλεγμένων στην εθνική αντιπροσωπεία κατά της «πρωθυπουργικής παρέας», που καταλαμβάνει τα κρίσιμα πόστα. Τη φωτιά πυροδοτούν οι ίδιοι οι υπουργοί με την έλλειψη διάθεσης να κατέβουν από το βάθρο που τους εξασφαλίζει η πρωθυπουργική εύνοια.
«Διακατέχονται από αριστοκρατική αντίληψη, θεωρούν τους βουλευτές λαϊκιστές και τους εαυτούς τους το άλας της γης, είναι αλαζόνες, δεν παράγουν έργο», σημειώνει βουλευτής, ενώ συνάδελφός του συμπληρώνει: «Μας αντιμετωπίζουν αφ' υψηλού, συμπεριφερόμενοι ως πατρίκιοι προς πληβείους». Και ερωτούν: Αφού δεν έχουν ιδιαίτερες ικανότητες γιατί αυτοί και όχι εμείς;
Η αντίληψη ότι δεν υπάρχει ώσμωση με τους βουλευτές είναι διάχυτη. Ο,τι χρειάζεται για να μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος τον οποίο, συχνά, αδυνατούν να κρατήσουν πίσω από κλειστές πόρτες οι ιθύνοντες της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο προβληματικό για την κυβέρνηση κάδρο διακρίνονται οι υπουργοί Τίνα Μπιρμπίλη, Π. Γερουλάνος, Δ. Δρούτσας, Χ. Παμπούκης και ο υφυπουργός Γ. Πανάρετος.
Τη μεγαλύτερη ομοβροντία πυρών συγκεντρώνει η υπουργός Περιβάλλοντος. Ισως επειδή, ως ιδιαίτερα παραγωγική σε νομοσχέδια (έχει ψηφίσει 8), είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται -αν και δεν την ευχαριστεί- συχνότερα μαζί τους. Της καταλογίζουν ότι αντιμετωπίζει τους βουλευτές φοβικά και ως εν δυνάμει ρουσφετολόγους. «Παρά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές "σφαλιάρες", λέει έμπειρος βουλευτής, «δεν εννοεί να συνεργαστεί με ειλικρίνεια. Οταν βρεθεί στα δύσκολα, υπόσχεται αλλαγές, αλλά επιδίδεται σε κλεφτοπόλεμο διατυπώσεων. Πάει να μας βάλει τρικλοποδιά, οπότε αρχίζει νέα διελκυστίνδα αντιπαράθεσης. Και ενώ έχει πέντε σωστές ιδέες και δύο λάθος, δεν καταφέρνει να τις κεφαλαιοποιήσει πολιτικά».
Πρόσφατο παράδειγμα, τα άρθρα για τη δόμηση στις περιοχές Natura. Ενδεικτική είναι και η τροπολογία για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. «Ζήτησε από τον εισηγητή Β. Γιουμτζίδη και τρεις βουλευτές μηχανικούς, Κ. Σπηλιόπουλο, Κατερίνα Φαρμάκη, Ν. Ζωίδη, να υπογράψουμε μια τροπολογία. Το κάναμε αφού αφαιρέσαμε παράγραφο που της έδινε δυνατότητα εξουσιοδοτήσεων. Εκανε δεκτή την τροπολογία αλλά, την τελευταία στιγμή, συμπλήρωσε την παράγραφο που είχαμε απαλείψει. Ψηφίστηκε επειδή απουσίαζαν οι βουλευτές. Αυτό λέγεται εξαπάτηση».
Ο Π. Γερουλάνος, με το προσωνύμιο «πρίγκιπας», έχει ξεσηκώσει θύελλα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αντιστρόφως ανάλογη του μικρού νομοθετικού του έργου. Παράδειγμα; Σε συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος της επιτροπής Χρύσα Αράπογλου εξερράγη, λέγοντας: «Η στάση του υπουργείου Παιδείας (υπάγεται στην ίδια επιτροπή) είναι εντελώς διαφορετική. Νομίζει κανείς ότι πρόκειται για συστήματα διαφορετικών χωρών». Οι βουλευτές φωνάζουν ότι «ο υπουργός δεν ασχολείται με το υπουργείο. Αν δεν ήταν η γεν. γραμματέας Λ. Μενδώνη, δεν θα κινούνταν τίποτα. Η Επιτροπή Μορφωτικών καταδικάζεται σε απραξία, εξαιτίας του. Για να συνεδριάσουμε πρέπει να συγκεντρώσουμε υπογραφές. Θα μας πουν όμως ότι κάνουμε εσωτερική αντιπολίτευση».
Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δεν έχει θέματα που τον φέρνουν σε τριβή με τους βουλευτές. Παρά ταύτα, καλή κουβέντα δεν ακούγεται. Θεωρούν ότι κατέχει το αξίωμα λόγω παρέας και επισημαίνουν: Επρεπε ο πρωθυπουργός να τον διώξει μετά την αποκάλυψη ότι δήλωνε ψευδώς στο βιογραφικό πανεπιστημιακός, ενώ δεν διαθέτει ούτε διδακτορικό.
Επίσης οι βουλευτές πνέουν μένεα εναντίον του για τον διπλασιασμό των μυστικών κονδυλίων στο ΥΠ.ΕΞ.
Ο Χ. Παμπούκης προκαλεί τις λιγότερες αντιδράσεις, καθώς αντελήφθη νωρίς ότι η υπεροπτική στάση δεν τον ωφελεί. Του καταλογίζουν ωστόσο ότι ασχολείται μόνο με το Κατάρ, χρησιμοποιώντας πρόσωπα διαπλεκόμενα με τη Siemens και στελέχη του πρώην νομικού του γραφείου και «καίει» θέματα που δεν είναι ώριμα, για λόγους δημοσιότητας. Ο Γ. Πανάρετος βρίσκεται στο στόχαστρο για το περίφημο open.gov και παρεμβάσεις εκεί που δεν έχει αρμοδιότηταπηγή Ελευθεροτυπία