|
Αξιότιμε κε Υπουργέ, Σχετικά με την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου όπως αναφέρεται στο Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το οποίο ενημερωθήκαμε θέλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και την αγανάκτησή μας σε ότι αφορά στον ορισμό μεταβατικής έδρας στο Πρωτοδικείο Χίου.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παρ. 3 του Σχεδίου «Με Πράξη του Προέδρου Εφετών ορίζονται υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Χίου, ως γραμματείς του μεταβατικού Εφετείου Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι συντάσσουν τις οικίες εκθέσεις, προσδιορίζουν δικασίμους για τη συζήτηση των υποθέσεων, προβαίνουν σε εγγραφές στο οικείο πινάκιο, μετέχουν στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, συντάσσουν πρακτικά, επιμελούνται της καθαρογραφής, θεώρησης και υπογραφής των αποφάσεων, παραλαμβάνουν προτάσεις των διαδίκων και όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο 237 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ,έγγραφα, χορηγούν αντίγραφα δικογράφων, αποφάσεων, ως και πιστοποιητικά». Στα υπ΄αριθμ. 13/27.10.2010 και 14/2.12.2010 έγγραφά μας σας σκιαγραφήσαμε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες της Χίου.
Η επιβάρυνση του Πρωτοδικείου Χίου με τουλάχιστον δύο υπαλλήλους για όλα τα παραπάνω καθήκοντα δεν λύνει τα προβλήματα που σας αναφέραμε, αντιθέτως τα οξύνει δημιουργώντας και πρόσθετα Κύριε Υπουργέ, στο Πρωτοδικείου Χίου, υπηρετούν 14 δικαστικοί υπάλληλοι και μία δακτυλογράφος ενώ υπάρχουν δύο κενές θέσεις έμμισθων δικαστικών επιμελητών. Από τους υπηρετούντες σήμερα δικαστικούς υπαλλήλους, ένας υπάλληλος, ο κ. Δημήτριος Φρεζούλης, βρίσκεται σε κανονική άδεια η οποία λήγει σε λίγες ημέρες και θα υποβάλλει παραίτηση λόγω συνταξιοδότησής του, καθώς επίσης και άλλες 3 δικαστικές υπάλληλοι, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Χίου, Μαρία Μονέζη, η Προϊσταμένη του Ποινικού Τμήματος Αικατερίνη Ζαρούλη και η Γραμματέας Ευγενία Ξυδιά θα υποβάλλουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης καθόσον έχουν συμπληρώσει τα έτη που προβλέπει ο νόμος για τη συνταξιοδότησή τους.
Επιπλέον ακόμη υπάλληλος του Πρωτοδικείου Χίου, η Σταυρούλα Κανελοπούλου η οποία είχε έρθει με μετάθεση στο Πρωτοδικείο Χίου λόγω συνυπηρέτησης με το σύζυγό της που είναι στρατιωτικός, βρίσκεται σε άδεια λοχείας και τον Απρίλιο θα ζητήσει μετάθεση λόγω συνυπηρέτησης με τον σύζυγό της που από πέρσι έχει μετατεθεί στην Αθήνα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Χίου και των άλλων δικαστικών υπηρεσιών με φιλότιμο αγωνίζονται καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της Υπηρεσίας εργαζόμενοι πέραν του ωραρίου τους. Ως πότε θα γίνεται αυτό; Ζητάμε να τροποποιηθεί το άρθρο 2 παρ. 3 του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος και να οριστεί μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου η Χίος αλλά να μην απασχολεί Γραμματέα του Πρωτοδικείου Χίου. Το θέμα της Γραμματειακής απασχόλησης της μεταβατικής έδρας να λυθεί με ορισμό Γραμματέα από το Εφετείο Βορείου Αιγαίου ο οποίος θα μεταβαίνει στη Χίο, όπως άλλωστε συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια και με το διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης το οποίο έχει μεταβατική έδρα στην Χίο.Το ζητούμενο κύριε Υπουργέ είναι να λυθούν τα προβλήματα και όχι να προστεθούν νέα στο Πρωτοδικείο Χίου. Η λειτουργία του νέου Εφετείου Βορείου Αιγαίου δεν πρέπει να υποβαθμίσει και να απαξιώνει τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών της Χίου. Ήδη υποβαθμίζονται με την αναγγελία ότι στους 5 υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα διορίζεται ένας υπάλληλος. Ο Σύλλογός μας είναι κάθετα αντίθετος με τέτοιου είδους τακτικές και πολιτικές και είναι αποφασισμένος για μία ακόμη φορά να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν Γραμματείς του Πρωτοδικείου Χίου στις μεταβατικές έδρες του υπό ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου. Το ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου |