4 Φεβρουαρίου 2011

«Παραπληγικοί» όλοι οι γιατροί



«Παραπληγικοί» είναι σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης οι 30 περίπου γιατροί των Κέντρων Υγείας της Λέσβου. Πρόκειται για ένα «τέχνασμα» που χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση, προκειμένου να μπορέσουν να τους επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό το «επίδομα τροφής» που κάποτε λάμβαναν και στη συνέχεια επέστρεψαν μέσω παρακράτησης των μισθών τους. Η ιστορία του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί μια κλασσική ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας, που μετράει περίπου τέσσερα χρόνια «επεισοδίων» και δείχνει την ολοκληρωτική σύγχυση που υπάρχει στην κεντρική διοίκηση. Παράλληλα, το Νοσοκομείο καλείται κάθε φορά να υλοποιεί διαφορετικές αποφάσεις, για να καταλήξουν να «βαφτίσουν» παραπληγικούς τους γιατρούς και να τους επιστρέψουν τα χρήματα ως… επίδομα αναπηρίας!

Όλα ξεκίνησαν το 2008, όταν το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να χορηγεί στους επιμελητές γιατρούς των κέντρων υγείας - όπως και στους αγροτικούς γιατρούς - «επίδομα τροφής». Το ποσό ήταν 35 ευρώ το μήνα και κάλυπτε την αγορά «κολατσιού» τις ημέρες των εφημεριών.
Ήρθε, όμως, αργότερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έκρινε ότι κακώς καταβαλλόταν το συγκεκριμένο επίδομα. Έδωσε, δε, εντολή με έγγραφό του στα νοσοκομεία να διακόψουν την καταβολή του.
Το όλο θέμα δε σταμάτησε, όμως, εκεί. Ακολούθησε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, που πήγαινε ένα βήμα παραπέρα και ζητούσε όσα χρήματα είχαν πάρει μέχρι τότε οι γιατροί, να επιστραφούν και συγκεκριμένα να παρακρατούνται από τη μισθοδοσία τους σε μηνιαίες δόσεις.
Η τότε διοίκηση του Νοσοκομείου ξεκίνησε να υλοποιεί την απόφαση αυτή και παρακρατούσε περίπου 250 ευρώ το μήνα από τους μισθούς των γιατρών, δηλαδή το 10% του μισθού τους. Το συνολικό ποσό που επιβάρυνε κάθε γιατρό για το συγκεκριμένο επίδομα (ανάλογα με τον αριθμό εφημεριών που είχε κάνει) κυμαινόταν κατά περίπτωση από 500 μέχρι 2.500 ευρώ. Τότε, μάλιστα, κάποιοι γιατροί που αντιδρούσαν στην απόφαση αυτή, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πίσω ξανά το επίδομα…

Πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο, όταν ψηφίστηκε ο Νόμος για την Υγεία που αφορούσε στο σύστημα των εφημεριών, τα παραπάνω αναστράφηκαν. Με το Νόμο αυτό δικαιώνονταν οι γιατροί, οπότε και αποφασίστηκε η επιστροφή του συγκεκριμένου επιδόματος που είχε παρακρατηθεί.
Το ζήτημα αυτό απασχόλησε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι γιατροί πίεζαν για την επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τότε προέκυψε ένα καθαρά γραφειοκρατικό εμπόδιο, δεδομένου ότι αν το επίδομα αυτό είχε καταχωρηθεί στις καταστάσεις μισθοδοσίας ως «διάφορες αποδοχές», τότε θα φορολογούνταν και οι γιατροί, οι οποίοι βέβαια είχαν ήδη φορολογηθεί για αυτό όταν τους είχε αρχικά καταβληθεί. Δηλαδή, θα έπρεπε να επιβαρυνθούν ξανά και τώρα που τους επιστρεφόταν. Για να μη συμβεί, όμως, αυτό, θα έπρεπε στις φόρμες μισθοδοσίας να ενταχθεί το ποσό αυτό σε κωδικό που δε φορολογείται. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν το ποσό εμφανιζόταν ως «επίδομα παραπληγίας»!

Έτσι, όλοι οι γιατροί εμφανίστηκαν «παραπληγικοί» και ξεκίνησαν να παίρνουν το σχετικό επίδομα κάθε μήνα, μέχρι που τελικά να επιστραφεί το ποσό που παρακρατήθηκε.
«Βρεθήκαμε κυριολεκτικά στη μέση, ανάμεσα σε δυο κέντρα αποφάσεων, με διαφορετικές αποφάσεις ο καθένας. Αρχικά είχαμε να κάνουμε με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, στη συνέχεια παρενέβη το Γενικό Λογιστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, στα οποία βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Έπρεπε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις τους και τώρα με νόμο κληθήκαμε να επιστρέψουμε το ποσό αυτό και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον με φόρους οι γιατροί. Δυστυχώς, στη δημόσια διοίκηση συμβαίνουν καθημερινά τέτοια περιστατικά και καλείσαι να βρίσκεις κάθε φορά τις καλύτερες δυνατές λύσεις», λέει στο «Ε» ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Αντώνης Γιαννάκης.
Όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών Λέσβου - ο οποίος επίσης εργάζεται σε κέντρο υγείας - κ. Στρατής Παυλής, μπορεί να νομοθετήθηκε η επιστροφή της παρακράτησης, όμως δε νομοθετήθηκε η επιστροφή του επιδόματος. Οπότε και οι γιατροί συνεχίζουν να διεκδικούν επίδομα τροφής στις εφημερίες τους.

πηγήΕμπρός