3 Φεβρουαρίου 2011

Συμψηφισμός των οφειλών φόρων εταιρειών - Δημοσίου


«ΣAPKA και οστά» αρχίζει να παίρνει το σχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών για συμψηφισμό επιχειρηματικών χρεών προς το Δημόσιο με ανοιχτές οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να κατατεθεί η ρύθμιση τον Φεβρουάριο μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο και η βασική αρχή θα είναι ότι θα συμψηφίζεται φόρος με φόρο και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές που οφείλει το Δημόσιο. Στη σύσκεψη που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους κοινωνικούς εταίρους για την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαγραφή χρεών, ενώ δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη συμψηφισμού χρεών μεταξύ του Δημοσίου και των φορολογουμένων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους των φορέων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Oικονομικών αναφέρθηκε και σε «διορθώσεις» που δρομολογούνται και συγκεκριμένα:

στις διατάξεις που καθιστούσαν διαρκές αδίκημα τη μη απόδοση του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, ώστε να προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τη μη απόδοση ΦΠΑ,

στην κλίμακα ποινών,

στα εισοδηματικά κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε συνεργασία με το Yπουργείο Δικαιοσύνης θα επαναδιατυπωθούν οι επίμαχες διατάξεις (κάποιες ίσως και να απαλειφθούν), έτσι ώστε να μην είναι «μαχητές», προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουν να επιλύσουν.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποσυρθούν οι διατάξεις οι οποίες κάνουν πιο αυστηρές τις ποινές όσων φοροδιαφεύγουν. Στελέχη του Yπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι για το 2011 ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι να συλλεχθεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 14 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο υπολογίζονται οι απώλειες σε ετήσια βάση από τον ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό εισαγγελέα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα έχει αρμοδιότητα στα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Επίσης αναφέρθηκε στην άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.