Προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υ.Ε), των εφοριών της χώρας (οι οποίοι ασκούν καθήκοντα όπως αυτό του κλητήρα), η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών αρνείται να μετατάξει στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε), όσους υπαλλήλους έχουν καταφέρει, με πολύ κόπο, να πάρουν το απολυτήριο λυκείου. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν φοιτήσει σε νυχτερινά σχολεία, αφιερώνοντας σημαντικότατο κομμάτι του χρόνου τους – παρά μάλιστα τις πολλαπλές οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις – προκειμένου να αποφοιτήσουν.
Όμως το Υπουργείο αρνείται να αναγνωρίσει σε αυτούς τους υπαλλήλους – που η προϋπηρεσία τους φτάνει μέχρι και τα 28 χρόνια!- τα αυξημένα τους προσόντα και χρησιμοποιώντας την «ευχέρεια» που του προσφέρει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δεν προχωρά στη μετάταξή τους στην αμέσως ανώτερη βαθμίδα (Δ.Ε). Η μόνιμη απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις Δ.Ε. Όμως το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται σχεδόν καθημερινά από την μετάταξη υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου – λόγω «Καλλικράτη»- σε θέσεις Δ.Ε των εφοριών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά συνεπώς. Επιπλέον, πάρα πολλοί υπάλληλοι Υ.Ε ασκούν ήδη καθήκοντα υπαλλήλων κατηγοριών Δ.Ε, Τ.Ε και Π.Ε - με ημερήσιες διαταγές των προϊσταμένων -, προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα χιλιάδες οργανικά κενά των εφοριών.
Επειδή είναι ηθικά απαράδεκτη η μη μετάταξη των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, κατηγορίας Υ.Ε στην κατηγορία Δ.Ε, στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν αποκτήσει το απολυτήριο λυκείου.
Επειδή το επιχείρημα της μη ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων κατηγορίας Δ.Ε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες δεν ευσταθεί.
Επειδή, εν όψει της «αναδιοργάνωσης» των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στις εν λόγω μετατάξεις δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1) Σκοπεύουν να διορθώσουν την εν λόγω χρόνια αδικία και να προχωρήσουν άμεσα στη μετάταξη των υπαλλήλων των εφοριών, κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε), που έχουν πάρει το απολυτήριο λυκείου στη διάρκεια της προϋπηρεσίας τους, στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε);
2) Πόσοι είναι, ανά νομό, οι υπηρετούντες υπάλληλοι στις εφορίες της χώρας κατηγορίας Υ.Ε και Δ.Ε; Πόσα είναι, ανά νομό, τα οργανικά κενά για υπαλλήλους κατηγορίας Υ.Ε και Δ.Ε των εφοριών; Παρακαλώ όπως καταθέσετε στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία.
Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης