Εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Άρθρο:
«Ζητούνται Κίνητρα και Υποδομές»
10Φεβρουαρίου 2011
Νέα αρχή για τη Νέα Δημοκρατία, οικονομία, Ευρώπη και προκλήσεις για την περιφερειακή πολιτική
Πολύ μελάνι χύνεται και θα χυθεί για την οικονομική κρίση και ιδιαίτερα για την έξοδο της χώρας μας από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει τελευταία. Ωστόσο, στα πολύ μεγάλα ζητήματα η πολιτική είναι που πρέπει να καθοδηγεί την οικονομία και όχι το αντίθετο. Για το λόγο αυτό ανησυχώ ιδιαίτερα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη διεθνή ηγεσία που συχνά αδυνατεί να δώσει συνολικές λύσεις και κατευθύνσεις, αγόμενη και φερόμενη είτε από τις αγορές, ή από τα εσωτερικά ζητήματα κάθε χώρας.
H Νέα Δημοκρατία, υπό τη δεδομένη κατάσταση, υποστήριξε εξαρχής μια ευρωπαϊκή λύση για τη χώρα αλλά και την έκδοση Ευρω-ομολόγων. Ακόμη και στη Γερμανία αρχίζουν σιγά-σιγά και συζητούνται αντίστοιχες προτάσεις. Οι εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώνονται, όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, ή ακόμα και άλλες ενδιάμεσες, αποδυναμώνουν την Ελλάδα από τα δικαιώματά της στην Ε.Ε. Το τι σημαίνει αυτό με τόσα ανοικτά κρίσιμα θέματα για τη χώρα, μπορεί εύκολα να το αναλογιστεί κανείς.
Η χρηματοδότηση του νέου μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (European Stability Mechanism, ESM) θα μπορούσε να γίνει και μέσω της επιβολής φόρου στις τράπεζες για την άντληση 50 δις Ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στους υφυπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει του επόμενου Eurogroup της Δευτέρας που εξασφάλισε το Reuters[1]. Στην έκθεση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αυτόν αλλά και άλλους τρόπους ενίσχυσης του νέου μηχανισμού που θα αντικαταστάσει το σημερινό προσωρινό (μετά το 2013). Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα κρίσιμα επερχόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, το Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Πέραν αυτών, πρόσφατα, ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος κα. Μέρκελ τόνισε την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης ώστε να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη[2], εστιάζοντας επιτέλους και στην ανάπτυξη, πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα. Πότε θα εφαρμοστεί άραγε αυτή η λογική και στην οικονομία μας, μια οικονομία που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 40 σχεδόν χρόνων, με την πρόβλεψη της ανεργίας στο 14,6% και το ΑΕΠ να μειώνεται περαιτέρω κατά 3% το 2011 (συγκλονιστικό είναι το αντίστοιχο γράφημα της Wall Street Journal) εξαιτίας των ασφυκτικών μέτρων και ταυτόχρονα της έλλειψης αναπτυξιακών παραμέτρων.
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τα προβλήματα αυτά και έχουμε υποδείξει προτάσεις και λύσεις, ελπίζοντας, η κυβέρνηση, να τις υιοθετήσει.
Ως Βουλευτής της ελληνικής περιφέρειας ο ίδιος, θεωρώ άμεση ανάγκη να δοθεί πνοή με κίνητρα και υποδομές που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Έχω δει περιφέρειες της Ευρώπης με πολύ λιγότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να αναπτύσσονται και να ευημερούν. Για να γίνει αυτό δεν χρειαζόμαστε μόνο το ευρύτερο πλαίσιο, αλλά και την τοπική εξειδίκευση στην οποία πρέπει να στοχεύουν τα κίνητρα και οι υποδομές. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, λύσεις όμως υπάρχουν.