20 Φεβρουαρίου 2011

Οταν η ΝΔ έβγαζε στο σφυρί παραλίες για ημετέρους

Στη Σάμο ποιες εκποιήσεις κτημάτων έγιναν με περίεργες μεθοδεύσεις ;

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα κάποιες εκποιήσεις «φιλέτων» δημόσιας περιουσίας που έγιναν από την ΚΕΔ επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. -ή απόπειρες εκποίησης- οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, λόγω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την πρόκληση των «τροϊκανών» έσπευσε να αφορίσει την?εκποίηση οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οχι στο ξεπούλημα ούτε μίας σπιθαμής δημόσιας γης, λένε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ., ξεχνώντας ότι στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησής τους η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επιδιδόταν με ζήλο στο σπορ της εκποίησης δημόσιας περιουσίας, συχνά μάλιστα με περίεργες μεθοδεύσεις και με συνοπτικές διαδικασίες που προβληματίζουν.

Και δεν είναι μόνο οι γνωστές περιπτώσεις των ανταλλαγών των ακινήτων «φιλέτων» του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που εξελίχθηκαν σε κανονικές εκποιήσεις σε ιδιώτες, αφού μέσω της μονής πέρασαν στην κατοχή ιδιωτών, όπως π.χ. τα 76 οικόπεδα της Θεσσαλονίκης, πραγματικής εμπορικής αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, που κατέληξαν στην κατοχή των Πάπιστα, κυπριακής Ρασαντέλ και άλλων ιδιωτών, ή το Ολυμπιακό Ακίνητο.

«Φιλέτα»
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα κάποιες εκποιήσεις «φιλέτων» δημόσιας περιουσίας που έγιναν από την ΚΕΔ επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. -ή απόπειρες εκποίησης- οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, λόγω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Με μια μάλιστα από αυτές, που αφορά ένα παραθαλάσσιο «φιλέτο» στην Πιερία, το οποίο παραχωρήθηκε κοψοτιμής σε ιδιώτη με πλάτες από ψηλά, ασχολείται η δικαιοσύνη.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξε έγγραφη καταγγελία με στοιχεία του τότε βουλευτή της Πιερίας της Ν.Δ. Α. Καρπούζα στο ίδιο το γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει τη σκανδαλώδη εκποίηση.

Με περίεργες αν μη τι άλλο μεθοδεύσεις, που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου εκποίησε το 2005 με συνοπτικές διαδικασίες μια παραθαλάσσια έκταση 33 στρεμμάτων, πάνω στην ακτογραμμή της Παραλίας Κατερίνης πουλώντας τη στον μοναδικό πλειοδότη ως κοινό? χωράφι, έναντι ευτελούς τιμήματος, το οποίο δεν ξεπερνά το 1/20 της πραγματικής της εμπορικής αξίας.

Ο ιδιώτης επιχειρηματίας που απέκτησε την έκταση, ανέγειρε σ΄ αυτή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 162 δωματίων και 382 κλινών, αναπτυγμένη σε 20 διώροφους κτιριακούς όγκους, με τρεις εξωτερικές πισίνες και κτίριο κοινόχρηστων λειτουργιών, με χώρο spa και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.

Η συνολική επένδυση ανήλθε στο ποσό των 17.092.800 ευρώ, με ποσοστό κρατικής επιχορήγησης 45%, δηλαδή 7.691.760 ευρώ.

Ο βουλευτής Α. Καρπούζας, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγκάστηκε να σιωπήσει παρά τη θέλησή του, όπως ο ίδιος αναφέρει, το 2008 επισκέφθηκε τελικά τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Κ. Σανιδά, και κατέθεσε έγγραφη καταγγελία για την υπόθεση.

Δεκατρείς στον ανακριτή
Στις αρχές του 2009, ο κ. Σανιδάς παρέπεμψε στον 10ο Τακτικό Ανακριτή 13 στελέχη της ΚΕΔ, μεταξύ των οποίων τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γ. Ξηραδάκη, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Δύο χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο κ. Καρπούζας έστειλε πρόσφατα σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, και πήρε την απάντηση πως η δικαιοσύνη απονέμεται από τα δικαστήρια και το υπουργείο δεν επεμβαίνει.

Ατώνης Καρπούζας, πρώην βουλευτής της ΝΔ
Ειδοποίησα τον Καραμανλή για το πλιάτσικο

Στην απόφασή του με ημερομηνία 12/3/07, με την οποία εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επικαλείται μεταξύ άλλων και το με αρ. πρωτ. Α2/7554/19-9-06 έγγραφο του Γραφείου του Πρωθυπουργού, με το οποίο του είχε διαβιβαστεί σχετικό αίτημα του επιχειρηματία.

Ομως το Μαξίμου ήταν ενήμερο για την υπόθεση τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα, με επιστολή του «γαλάζιου» βουλευτή Πιερίας Α. Καρπούζα, ο οποίος έδωσε αγώνα για να αποτρέψει την εκποίηση.

Η επιστολή στάλθηκε στον διευθυντή του γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, στις 30/6/2005, λίγες ημέρες μετά την κατακύρωση της δημοπρασίας-εκποίησης. Ο πρώην βουλευτής αναφερόταν το λιγότερο σε «νόμιμη παρανομία» που οδήγησε στο ξεπούλημα της έκτασης-φιλέτου στην τιμή των 1.207.500 ευρώ, ενώ η πραγματική εμπορική της αξία ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία ορίστηκε σε 1.150.000 ευρώ, με βάση την εκτίμηση δύο ορκωτών εκτιμητών, οι οποίοι δεν αναφέρουν πουθενά ότι πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση, και μάλιστα με «πρόσωπο» 650 μέτρων στη θάλασσα, αλλά την παρουσιάζουν ως αγροτεμάχιο με πρόσοψη στον δρόμο, αναφέροντας απλώς ότι έχει «απεριόριστη θέα» στη γύρω περιοχή και στη θάλασσα. Επικαλούμενοι συγκριτικά στοιχεία της γύρω περιοχής και της κτηματαγοράς, εκτίμησαν την αξία στα 1.142.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ακόμη και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 1.282.079,80 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έκταση 3,5 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, και μάλιστα όχι πρώτη στη θάλασσα, εκποιήθηκε έναντι του ποσού των 3.756.000 ευρώ.

Υπερδραστήριοι
Eκποιήσεις και στις πόλεις

Επειδή κάποιοι ανακάλυψαν τώρα τις λέξεις «εκποίηση δημόσιων ακινήτων», καταγράψαμε ενδεικτικά μερικές εκποιήσεις της ΚΕΔ τα τελευταία χρόνια.

Στις 20-2-2009 η ΚΕΔ έβγαλε στο σφυρί στο Ηράκλειο το Β.Κ. 262 δημόσιο ακίνητο, ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο εμβαδού 12.463,59 τ.μ., στην παλιά εθνική οδό Αγ. Νικολάου ? Ηρακλείου, για το ποσό του 1.500.000 ευρώ.

Στις 8-7-2009 εκποιήθηκε ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 345,44 τ.μ. και εντός σχεδίου στην οδό Γούναρη 193Α, στην Πάτρα, για το ποσό των 320.000 ευρώ.

Στον ενάμιση χρόνο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου, η ΚΕΔ έχασε την παλιά της δυναμική, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προχώρησε και σε κάποιες εκποιήσεις, ήσσονος όμως σημασίας.

Στη Ρόδο
Τους πρόλαβε το Πρωτοδικείο

Στις 21-9-2007 η ΚΕΔ επιχείρησε να εκποιήσει «κοψοτιμής» δύο παραλιακά φιλέτα μεγάλης εμπορικής αξίας στη Ρόδο, στη θέση Κιοταριό, δίπλα στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Το ένα 6.225 τ.μ. και το άλλο 725 τ.μ.

Εντονη ήταν τότε η αντίδραση του Δήμου Ρόδου, που με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου κατάφερε να αναστείλει τη δημοπρασία για την εκποίηση των δύο ακινήτων. Να σημειωθεί ότι για την παραθαλάσσια εκείνη έκταση δεν είχε γίνει ο προσδιορισμός της χρήσης της από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου (κάτι απαραίτητο για την εκποίηση) και το μεγαλύτερο τμήμα της είναι αιγιαλός και παραλία.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2009 η ΚΕΔ έβγαλε στο σφυρί στη Ρόδο ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο 1.400 τ.μ. στην περιοχή Αντζελίνα Ασκληπειού του Δήμου Ν. Ρόδου, για το ποσό των 63.000 ευρώ, για το οποίο όμως αναφερόταν ότι... κατεχόταν αυθαίρετα.

Οι εκποιήσεις όμως, αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς, συνεχίζονται και επί ΠΑΣΟΚ. Αναφέρουμε ενδεικτικά τη δημοπράτηση στις 13-12-2010 ενός οικοπέδου μαζί με μία διώροφη κατοικία για το ποσό του 1.806.000 ευρώ, στην περιοχή Αγίου Νικολάου της Γλυφάδας.

Φολέγανδρος
Ο δήμος έσωσε την παραλία στο παρά 5

Ανάλογη εκποίηση με αυτή της Πιερίας επιχειρήθηκε τις παραμονές των εκλογών του 2007 σε ένα ανεκτίμητο οικόπεδο-«φιλέτο» 7,5 στρεμμάτων, σε μία από τις πιο γνωστές παραλίες του Αιγαίου, στο περίφημο Λιβάδι της Φολεγάνδρου.

Οπως μας είπε ο δήμαρχος της Φολεγάνδρου και τότε πρόεδρος της κοινότητας, Λευτέρης Βένιος, μόνο στο «παρά πέντε» πληροφορήθηκαν με πολύ μεγάλη έκπληξη ότι η ΚΕΔ δύο μέρες πριν από τις εκλογές, στις 14 Σεπτεμβρίου, εκποιούσε την περιοχή η οποία περικλείει την παραλία Λιβάδι.

«Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε δημόσια έκταση στο νησί. Είναι μία από τις δύο πιο σημαντικές και προσβάσιμες με αυτοκίνητο παραλίες που εξυπηρετεί κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης. Ετσι η όποια παραχώρηση σε ιδιώτη θα επέφερε και τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης» ανέφερε ο κ. Βένιος. Το δεύτερο σκάνδαλο είναι ότι το ανεκτίμητο αυτό φιλέτο θα εκποιούνταν αντί 180.000 ευρώ -σύμφωνα με την εκτίμηση που είχε κατατεθεί- όταν η εμπορική τιμή είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ολα ήταν προσυμφωνημένα και μόνο από ένα τυχαίο γεγονός πληροφορηθήκαμε τι σχεδίαζαν και κάνουν. Τότε μάλιστα υποχρεώθηκε να απευθυνθεί με επιστολή του στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για να του ζητήσει να σταματήσει τη σκανδαλώδη εκποίηση.

Στη Βουλή
Μάλιστα τον Φεβρουάριο η κοινότητα, προκειμένου να αποτρέψει επίδοξους άρπαγες, είχε φτάσει το θέμα στη Βουλή. Τότε όλες οι πτέρυγες της Βουλής θεώρησαν εύλογο και δίκαιο το αίτημα να παραχωρηθεί η εν λόγω παραλία στην κοινότητα, προκειμένου να εκτελεστούν έργα ανάπλασης με εξασφαλισμένη την κοινή χρήση της, ενώ ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας κατέθετε και σχετικό έγγραφο στη Βουλή.

Ολα εκείνα όμως αποδείχτηκαν στάχτη στα μάτια των κατοίκων της Φολέγανδρου, προκειμένου να προχωρήσει με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες η εκποίηση της παραλίας.

Η έντονη αντίδραση των παραγόντων της Φολεγάνδρου, η δημοσιότητα που δόθηκε στη σκανδαλώδη μεθόδευση της εκποίησης και το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος υποχρέωσαν τότε την κυβέρνηση της ΝΔ να παγώσει το θέμα.

Πηγή: Εθνος