23 Φεβρουαρίου 2011

Ανέστειλε τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

ΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥνέστειλε τη λειτουργία του από χθες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα πλαίσια της 48ωρης κινητοποίησης που έχει αποφασιστεί, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Τους λόγους που οδήγησαν την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και κυρίως στην επί διήμερο αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, εξήγησαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Φραγκίσκος Καλαβάσης, η κ. Ε Καραντζόλα Ελένη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, ο κ. Κ Βρατσάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, η κ Έλενα Θεοδωροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Γραμματέας της Συνόδου Προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και η κ.Γεωργία Βασιλάκη, Προϊσταμένη Περιφερειακής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης Ρόδου
Την συνέντευξη παρακολούθησαν και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου, που αγωνιούν για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως για τα σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων της Περιφέρειας. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ανυπέρβλητες λειτουργικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και που οδήγησαν σε αυτή την εκδήλωση συμβολικής διαμαρτυρίας.
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κλείνει συμβολικά προειδοποιώντας την κοινωνία μας για τον πραγματική απειλή μιας συρρίκνωσης και υποβάθμισης των λειτουργιών και του ρόλου του. Ο κίνδυνος αυτός δεν οφείλεται στις ιδρυτικές παθογένειες του ίδιου του Πανεπιστημίου μας, ούτε στις ιδιαίτερες Αιγαιοπελαγίτικες συνθήκες. Οφείλεται στην αγνόησή τους . Ο χάρτης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας μας έχει σαφή γεωφυσικά χαρακτηριστικά, καταγράφει την ποικιλία των συνθηκών και των δυναμικών του κάθε πανεπιστημίου. Είναι λάθος η αγνόησή τους. Είναι λάθος η οριζόντια κατανομή των περικοπών στους προϋπολογισμούς και στις πιστώσεις. Διότι δεν περιορίζει αλλά καταδικάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να μείνει χωρίς διδάσκοντες, διδάσκουσες και επιστημονικούς συνεργάτες», τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Φραγκίσκος Καλαβάσης.
Σύμφωνα με τον κοσμήτορα είναι άμεσα αναγκαίο να αποδοθούν επιτέλους τα κτήρια που προορίζονται για ο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο (πρώην Πικπα, κτήρια που κατέχονται από «καταληψίες», πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία) να ολοκληρωθούν οι διορισμοί των μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, να σταθεροποιηθούν έως τότε οι πιστώσεις για συμβάσεις διδασκόντων (407), να προχωρήσουν οι διορισμοί διοικητικού προσωπικού στις κενές οργανικές θέσεις, να διευκολυνθεί η άμεση εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου με την αξιοποίηση, εφόσον είναι δυνατόν, αμφιθεάτρων που διαθέτει η πόλη της Ρόδου και να διαμορφωθούν φοιτητικές τιμές στην πόλη ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, ένα αξιοπρεπές επίπεδο φοιτητικής ζωής.
«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Είναι ώρα ευθύνης για όλους για την πολιτεία και τα κόμματα, που πρέπει να απαντήσουν πόσο μαζική και πόσο ποιοτική θέλουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πρέπει να απαντήσουν εάν βλέπουν τα ιδρύματα που φιλοξενούν ως αναπόσπαστο τμήμα της αναπτυξιακής τους πολιτικής», τόνισε η κ. Ελένη Καραντζόλα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Πρόεδρος του Συμβουλίου Φοιτητικής Μέριμνας της Σ.Α.Ε., μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να ισχύσει και για τα Πανεπιστήμια η αναλογία 1:5 στους διορισμούς .
«Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επίσης, είναι ιστορική περίοδος. Ακόμα περισσότερο, διότι έχει να αντιστρατευθεί και κινδύνους που αφορούν ορατά πλέον στην ίδια του την υλική υπόσταση και τη δυνατότητά του να συνεχίσει να λειτουργεί. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ρόδου γίνεται αποδέκτης και φορέας της άσχημης κατάστασης και βιώνει με όρους ειδικούς πλέον τα δικά της αδιέξοδα. Πρέπει επιτέλους με σαφήνεια και καθαρό βλέμμα να ορίσουμε τι σημαίνει αυτό και να το υπερασπίσουμε, εάν χρειάζεται, φυσικά, να τύχει υπεράσπισης. Τα στοιχεία που διαθέτουμε συνηγορούν ωστόσο, στο ότι η συγκεκριμένη Σχολή είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, τόνισε η κ Έλενα Θεοδωροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Γραμματέας της Συνόδου Προέδρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
«Οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών και της φοιτητικής μέριμνας κατά 30%, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 60%, σε συνδυασμό με τις δραματικές περικοπές στις πιστώσεις των συμβασιούχων διδασκόντων και την υποχρέωση άμεσης εφαρμογής του ΠΔ 113/2010, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας των Πανεπιστημίων και καθιστούν αυτή τη στιγμή οριακή την λειτουργία της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου.
Επιπλέον, το πάγωμα των προσλήψεων πάσης φύσεως προσωπικού (στη Περ. Δ/νση Ρόδου όπου υπάρχει εδώ και χρόνια μεγάλη υποστελέχωση, αναμένονταν μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις 8 υπαλλήλων) και η άρνηση της πολιτείας για την αναπλήρωση θέσεων μόνιμου διδακτικού προσωπικού με την επίκληση της ρύθμισης του μνημονίου ένα προς πέντε, φαίνεται να είναι η λανθασμένη εικόνα που έχει το Υπουργείο για το έργο που επιτελείται στα ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα περιφερειακά.» , υπογράμμισε η κ Γεωργία Βασιλάκη, Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ρόδου.
Αναφορά έγινε και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την σημφωνία των δέκα σημείων τις οποίες διέψευσαν οι πρυτάνεις. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρούν, όπως είπαν, ότι έχουν συμμάχους στον αγώνα που δίνουν και τους φοιτητές.
πηγή δημοκρατική