21 Φεβρουαρίου 2011

Αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ φοροδιαφυγής Κατατίθεται στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και κάθειρξη 20 ετών για κακουργηματικές υποθέσεις φοροδιαφυγής προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών (από το πρώτο ευρώ φοροδιαφυγής) προς το Δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Παράλληλα, αυξάνει ως και τα 20 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα. Σημειώνεται ότι κακούργημα θεωρείται σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.

Ως διαρκή και συνεχή αυτόφωρα θα θεωρούνται πλέον τα αδικήματα:

-Της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Η διαδικασία του αυτόφωρου θα ξεκινάει από τη στιγμή που η καταβολή της οφειλής έχει καθυστερήσει τουλάχιστον 4 μήνες από την ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής του και ο παραβάτης εντοπίζεται πριν από τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Δηλαδή, πριν από τη συμπλήρωση 20 μηνών για χρέος μέχρι 150.000 ευρώ ή 5 ετών για χρέος άνω των 150.000 ευρώ.

-Της φοροδιαφυγής που διαπράττεται με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και με τη μη απόδοση ή την ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Newsroom ΔΟΛ