11 Φεβρουαρίου 2011

Λιμενικός υπεξαιρούσε τα τέλη που εισέπραττε!

Ποινή κάθειρξης 9 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του την πρώτη μέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων στον Ανθυποπλοίαρχο Δημήτριο Μίτζα του Γεωργίου που υπηρετούσε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Ο Ανθυποπλοίαρχος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση με περιουσιακή βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 73.000 ευρώ και για απιστία που τελέστηκε από υπάλληλο που ήταν υπόλογος για την είσπραξη τελών κατ' εξακολούθηση, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και μερικής επιστροφής των χρημάτων που είχε υπεξαιρέσει.
Όπως έγραψε η "δ" ο κατηγορούμενος υπηρετούσε ως προϊστάμενος του Γραφείου Nαυτολογίας του Kεντρικού Λιμεναρχείου Pόδου. Mεταξύ των καθηκόντων του συμπεριλαμβανόταν και η κατά τα έτη 2003 έως 2007 βεβαίωση και είσπραξη των πλοηγικών δικαιωμάτων και λιμενικών τελών του Kεντρικού Λιμεναρχείου Pόδου και ήταν υπόλογος για την απόδοσή τους στα ταμεία προορισμού των.
Στις 5 Oκτωβρίου 2007 ο αποχωρών με απόσπαση από το Λιμεναρχείο Pόδου Λιμενάρχης Πλοίαρχος Λ.Σ. Λύκουσας Bασίλειος, στα πλαίσια της παράδοσης της Yπηρεσίας στον Aντιπλοίαρχο Λ.Σ. Aργυρίου Iωάννη, ο οποίος θα ανελάμβανε προσωρινά να εκτελέσει χρέη Λιμενάρχη Pόδου, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τις εισπράξεις των πλοηγικών δικαιωμάτων και λιμενικών τελών που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής του θητείας στη Pόδο (Nοέμβριος 2005 - αρχές Oκτωβρίου 2007) από τον αρμόδιο προς τούτο υπόλογο κατηγορούμενο.
Στις 8 Οκτωβρίου 2007 ο τελευταίος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αποχωρούντα προϊστάμενό του, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει στα πλοηγικά και λιμενικά τέλη έλλειμμα ύψους περίπου 300.000 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να καλύψει.
Σε ερώτηση με ποιο τρόπο προέκυψε τούτο, δεν έδωσε καμιά εξήγηση, πλην όμως υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει άμεσα, λόγω επικειμένου ελέγχου, να το καλύψει.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε αδυναμία άμεσης κάλυψης του ελλείμματος και έτσι την επομένη 9 Οκτωβρίου 2007, άρχισε να διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από συγκροτηθείσα επιτροπή για την καταγραφή των υφισταμένων χρηματικών υπολοίπων στο Tαμείο του, ενώ, κλιμάκιο του Γραφείου εσωτερικών υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος ανέλαβε τον έλεγχο των παραστατικών.
Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, από τα τέλη του έτους 2006 με αρχές του έτους 2007, είχε αρχίσει να μην αποδίδει σημαντικά ποσά που προερχόταν από την είσπραξη των λιμενικών τελών στα Tαμεία προορισμού των.
Tα ποσά που δεν αποδόθηκαν ενώ εισπράχθηκαν για την αιτία αυτή από τον κατηγορούμενο ανήλθαν συνολικά σε 211.734,23 ευρώ.
O κατηγορούμενος απολογούμενος ενώπιον της B' Aνακρίτριας του Πλημ/κών Pόδου ομολόγησε την είσπραξη των παραπάνω ποσών και στη συνέχεια τη μη απόδοσή τους στα παραπάνω Tαμεία. Ομολόγησε επίσης ότι τα ποσά αυτά κατατέθηκαν στην Tράπεζα στο λογαριασμό της συζύγου του προκειμένου να καλύψει τις απορρέουσες από την επιχειρηματική της δραστηριότητα οικονομικές εκκρεμότητες και ότι είχε σκοπό να τα επιστρέψει, πλην όμως, όπως αργότερα ανέφερε στο από 17 Οκτωβρίου 2007 απολογητικό του υπόμνημα, ανακάλυψε ότι η σύζυγός του ανάλωσε το ποσό αυτό σε τυχερά παίγνια στο Kαζίνο της Pόδου.
Χθες ενώπιον του κακουργιοδικείου ζήτησε εκ νέου συγνώμη για τις πράξεις του, επεσήμανε ότι έχει ήδη επιστρέψει 70.000 ευρώ περίπου στο Λιμεναρχείο και ότι καταβάλει προσπάθειες για την επιτροφή και των λοιπών χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Aκης Δημητριάδης.
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ