12 Φεβρουαρίου 2011

«Επί ποδός» πολέμου για την αύξηση του ΦΠΑ

Εντείνονται οι αντιδράσεις μεταξύ των Επιμελητηρίων με αφορμή την διαρκώς εντεινόμενη φημολογία ότι επίκειται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (όπως έχει γράψει κατ' επανάληψη η «δ»), που αν συμβεί, θα αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για τις νησιωτικές οικονομίες και ταυτόχρονα κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.
Τα Επιμελητήρια Δωδ/νήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κυκλάδων, Μαγνησίας, Καβάλας και Εβρου απέστειλαν κοινές επιστολές διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και προς τους βουλευτές των θιγόμενων περιοχών, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους.
Στην επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Σας είναι γνωστό ότι στην πρόσφατη (δεύτερη) έκθεση των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ. (Δεκέμβρης 2010) ανάμεσα στα μέτρα / στόχους που προτείνονται για την φορολογική αναμόρφωση περιλαμβάνεται και η "κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων στον ΦΠΑ".

Η ενδεχόμενη υλοποίηση αυτής της πρότασης σημαίνει στην πράξη την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν εδώ και 23 χρόνια στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες που διαβάζουμε στο τύπο, το θέμα αυτό ενδέχεται να τεθεί άμεση, με την ευκαιρία της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Γνωρίζετε ότι το ευνοϊκό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν / μετριαστούν ως ένα βαθμό οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Είναι ένα μοναδικό, απτό, παράδειγμα εφαρμογής της νησιωτικότητας, της έμπρακτης δηλαδή αναγνώρισης από την κεντρική εξουσία, των ιδιαιτεροτήτων της ζωής στα νησιά. Από αυτή την άποψη ο "μειωμένος ΦΠΑ" είναι και στοιχείο της νησιωτικής/ αιγιακής ταυτότητας μας.

Η ενδεχόμενη κατάργηση του ευνοϊκού αυτού καθεστώτος και η εξομοίωση των συντελεστών του ΦΠΑ με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν πρόκειται να προσθέσει σημαντικούς επιπρόσθετους πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα έχει πολύ μικρή θετική επίπτωση στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Θα έχει όμως σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις χειμαζόμενες από την κρίση οικονομίες των νησιών μας, αφού θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα το κόστος διαβίωσης, αλλά και κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας σε αυτά. Για αυτούς τους λόγους, τα Επιμελητήρια του Αιγαίου, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τις διαθέσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας, είναι κάθετα αντίθετα, με το ενδεχόμενο ακόμα και της συζήτησης μιας τέτοιας πρότασης, την οποία κρίνουμε ως "απαράδεκτη". Σας καλούμε άμεσα να δημοσιοποιήσετε τις διαθέσεις του υπουργείου σας, διαψεύδοντας ταυτόχρονα κατηγορηματικά ότι υπάρχει εκ' μέρους της κυβέρνησής οποιαδήποτε σκέψη, σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Με εκτίμηση
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΖΑΝΝΙΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΜΠΑΡΔΟΥΚΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΙΤΣΙΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Στην επιστολή προς τους βουλευτές, αναφέρονται τα εξής:
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Το θέμα της ενδεχόμενης κατάργησης των μειωμένων κατά 30%
συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, άνοιξε μετά την δημοσίευση της 2ης έκθεσης των ελεγκτών του ΔΝΤ (Δεκέμβρης 2010).
Σε αυτή την έκθεση, από την μια περιγράφονται το βήματα που έχει κάνει η Ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τους μέχρι τώρα στόχους του "μνημονίου", αφετέρου παρουσιάζονται οι άμεσοι σχεδιασμοί της για την απρόσκοπτη υλοποίησή του στην συνέχεια.
Πρέπει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τίθεται στο τραπέζι: Και στις αρχές του 2010, είχαν διαρρεύσει μια σειρά από σκέψεις για ενδεχόμενη κατάργηση τους, οι οποίες όμως είχαν βρει την καθολική αντίδραση των νησιωτών.
Στην σελίδα 10, σημείο 16, της έκθεσης διαβάζουμε:
"The authorities considered development of a detailed action plan for state enterprises to be particularly important, and they also intend to focus on extrabudgetary funds, the restructuring of public administration, and tax reform. Table 12 discusses the potential in each sector in more detail."
Αυτό, μεταφράζεται ως εξής:
"Οι (σημ.: ελληνικές) αρχές θεωρούν ότι η ανάπτυξη ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης για τις κρατικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σκοπεύουν επίσης να εστιάσουν στους εκτός προϋπολογισμού πόρους, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο πίνακας 12 παρουσιάζει (συζητά) τη δυνατότητα (που υπάρχει) σε κάθε τομέα με περισσότερες λεπτομέρειες".
Ο "πίνακας 12", είναι αυτός στον οποίο (ανάμεσα στα άλλα) αναφέρεται ως "potential" δηλαδή, "δυνατότητα/ ενδεχόμενο" αλλά και "δυναμική/ δυναμικό" (με βάση τα παραπάνω) και η "κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ποσοστού" του ΦΠΑ. Αυτός ο πίνακας, έχει τίτλο: "Greece - Policy Priorities for Fiscal Consolidation Targets, 2012-14". Είναι με άλλα λόγια οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για την περίοδο 2012 -2014.
Αμέσως μετά από τις πρώτες αντιδράσεις τοπικών φορέων του Αιγαίου, υπήρξαν δηλώσεις παραγόντων της κυβέρνησης, με τις οποίες αναφέρουν ότι με βάση τις συζητήσεις που έχουν κάνει, τέτοιο θέμα (δηλαδή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ) δεν τίθεται.
Δεν έχουμε κάποιο λόγο, να μην πάρουμε υπόψη μας αυτές τις διαβεβαιώσεις. Όμως θεωρούμε ότι με δεδομένες τις ιδιαίτερες καταστάσεις που περνάει η χώρα μας, καθώς και τις απαιτητικές διατάξεις του μνημονίου (για το οποίο κατά την γνώμη μας αυτό που υπερτερεί είναι η με κάθε τρόπο μείωση των ελλειμμάτων), από την στιγμή, που έστω και σαν πρόταση, έχει τεθεί το θέμα της κατάργησης των μειωμένων ποσοστών του ΦΠΑ, είναι αρκετό να μας κρατάει σε εγρήγορση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το θέμα κατά την γνώμη μας ενδέχεται να ανοίξει άμεσα με την ευκαιρία της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση σας σαν Βουλευτές των νησιών του Αιγαίου, να δεσμευτείτε δημόσια ότι δεν πρόκειται να συναινέσετε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Α. Υπουργούς/Αναπληρωτές Υπουργών/ Υφυπουργούς
1. κο. Νικητιάδης Γεώργιος Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
2. κα. Τσουρή Ελπίδα Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
3. κο. Ρήγας Παναγιώτης Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
4. κο. Ντόλιος Γεώργιος Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας
5. κο. Σηφουνάκης Νικόλαος Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής
6. κο. Τιμοσίδη Μιχαήλ Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Β. Βουλευτές
1. Δωδεκανήσου
Κασσάρας Γεώργιος
Κρεμαστινός Δημήτριος
Ζωίδης Νικόλαος
Ιατρίδη Τσαμπίκα
2. Σάμου
Πυθαγόρας Βαρδίκος
3. Χίου
Μουσουρούλης Κωνσταντίνος
4. Λέσβου
Γαληνός Σπυρίδων
Σκοπελίτης Σταύρος
5. Κυκλάδων
Παπαμανώλης Γεώργιος
Βρούτσης Ιωάννης
6. Μαγνησίας
Καρτάλης Κωνσταντίνος
Ζήση Ροδούλα
Νάκος Αθανάσιος
Νάνος Απόστολος
Μαρκάκης Παύλος
7. Καβάλας
Παπουτσής Δημήτριος
Εμινίδης Σάββας
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
8. Έβρου
Ρενταρή - Τέντε Όλγα
Τσιαούση Ελένη
Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
Καλεί τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρουν θέση στο θέμα του ΦΠΑ
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη συζήτηση και εύλογη αγωνία των νησιωτών για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου, η Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Αιγαίου παρενέβη για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο, μαζί με συναδέλφους μου Βουλευτές της Ν.Δ., το Φεβρουάριο του 2010.
Στην απάντηση του το Υπουργείο Οικονομικών, με υπογραφή του κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι δεν καταργείται το υφιστάμενο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά του Αιγαίου.
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ. το Δεκέμβριο του 2010, με την οποία ζητείται ευθέως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, επανήλθα με ερώτηση μου προς το Υπουργείο Οικονομικών τον ίδιο μήνα.
Αυτή τη φορά το Υπουργείο στην απάντηση του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α..
Σημειώνω εδώ ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε ληφθεί από την «ανάλγητη» κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1992.
Μέχρι τώρα προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή των νησιωτών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μόνο τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε διάφορους φορείς ψελλίζουν κάτι για διαμαρτυρίες και για ψηφίσματα ενάντια σε ενδεχόμενη απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α..
Όμως, μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι παρά η σφαίρα από τη ρώσικη ρουλέτα που παίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των νησιωτών.
Θα πρέπει όμως να καταλάβουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι η επικοινωνιακή κοροϊδία πρέπει να έχει και ένα τέλος. Από κουτόχορτο φάγαμε πολύ και βαρυστομαχιάσαμε. Τα ψηφίσματα και οι διαμαρτυρίες είναι για να χρυσώνουν το χάπι, όπως και η πολυθρύλητη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, που βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Η λύση είναι απλή. Για να αλλάξει το καθεστώς πρέπει να ψηφιστεί νόμος στη Βουλή. Ας βγουν οι νησιώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Το έχουν κάνει για άλλα, μικρότερης σημασίας ζητήματα, μπορούν να το κάνουν και τώρα για ένα ζήτημα επιβίωσης για τα νησιά μας.

Ειδάλλως, δεν υπάρχει νόημα να ασχολούμαστε με τα «τουριστικά» ταξίδια μιας τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο μια και οι επικίνδυνοι «τουρίστες» βρίσκονται ήδη πέριξ της πλατείας Συντάγματος»
από Δημοκρατική Ρόδου