Κάνουμε ανάρτηση 2εγγράφων σχετικά με το πρόβλημα των σφαγείων στη Σάμο.Το πρώτο αφορά το δελτίο τύπου από τη Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής ,το δεύτερο αφορά την εισήγηση που κάνει ο δημοτικός σύμβουλος κ.Τζανενάς στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου βαθέος.Ποιος λέει αλήθεια;Ποιος λέει ψέμματα;
Από την προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου που φέρει την υπογραφή του αγαπητού Πέτρου Καλομοίρη προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα όπως:
1.Θα υπήρχε ποτέ η πιθανότητα κ.Διευθυντά να φέρουν τα αιγοπρόβατα τους οι Ικαριώτες στη Σάμο για σφαγή;
Εκ του αποτελέσματος προέκυψε ότι αυτό δεν συνέβη.
Εύλογα λοιπόν δημιουργείται η ερώτηση:
Ποια άτομα εκ μέρους της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης Σάμου,ποια άτομα εκ μέρους των διεύθυνσης προγραμματισμού και γεωργικών διορθώσεων ,ζωικής παραγωγής και κτηνιατρικής δημόσιας υγείας υπέβαλαν στις εισηγήσεις τους με δεδομένα που αφορούσαν και την Ικαρία;δηλαδή ολόκληρο το Νομό.
2.Στην εισήγηση του κ.Τζανενά φαίνεται ξεκάθαρα ότι έγινε υπερεκτίμηση του αριθμού των ζώων ώστε να εγκριθεί η μελέτη κατασκευής του σφαγείου και να καταστεί η επιχείρηση βιώσιμη.
Εσείς κ.Καλομοίρη ισχυρίζεστε ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο μελετητής είναι απολύτως αληθή και μάλιστα σχετικά χαμηλότερα από εκείνα των αρχείων σας.
Το ερώτημα κ.Καλομοίρη
Ο κ.Τζανενάς έθεσε υπόψη στο Δημοτικό Συμβούλιο το Α.Π ΓΝ 1774/5.8.2008 έγγραφο του Νομάρχη.Με βάση το παραπάνω έγγραφο ο επιχειρηματίας κ.Κνίτης είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί το σφαγείο μέχρι και το έτος 2011.Το σφαγείο όμως παραμένει κλειστό.
Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνατε για να το διατηρήσετε μέχρι σήμερα ανοιχτό αφού γνωρίζουμε ότι έχει κλείσει από τα Χριστούγεννα;
3.Ισχυρίζεστε ότι στη Σάμο την περίοδο εκείνη υπήρχαν 12.000 ενήλικα πρόβατα και 22.000 στην Ικαρία.
Το ερώτημα κ Καλομοίρη είναι το εξής:
Πόσα από αυτά τα 12.000 στη Σάμο και τα 22.οοο στην Ικαρία ανήκαν σε αυτούς που είχαν κύρια δραστηριότητα την κτηνοτροφία;
Κύριε Διευθυντά σας ρωτούμε το εξής:
Η επένδυση που εγκρίθηκε προέβλεπε τα απόβλητα του σφαγείου να πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ της Σάμου;
Το λέμε αυτό γιατί ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του Πυθαγορείου κ.Καβαδάκης δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι τα απόβλητα τα πετούσαν στον σκουπιδότοπο του Πυθαγορείου του οποίου ήταν υπεύθυνος.
Αν το γνωρίζατε αυτό τι κάνατε;
Στη τελευταία σας παράγραφο κ.Διευθυντά ομολογείται εκ μέρους σας ότι η επιχείρηση αυτή ουδέποτε υπήρξε βιώσιμη.
Ισχυρίζεστε στο έγγραφο σας ότι σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του σφαγείου σφάχτηκαν 2.500 αιγοπρόβατα.
το ερώτημα:
Στα 2.500 αιγοπρόβατα που σφάζονταν στο σφαγείο τους 3 μήνες που λειτουργούσε δηλαδή Χριστούγεννα,Πάσχα και Απόκριες ,πόσα πρόστιμα επέβαλε η υπηρεσία σας για την μη συνεχόμενη λειτουργία του σφαγείου;
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ Δ/ΝΤΗ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
& ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κύριοι
Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
δημοσιεύματα σχετικά με το κλείσιμο του σφαγείου και το πρόβλημα που έχει προκύψει στους Κτηνοτρόφους του νησιού μας.
Σε πολλά από τα δημοσιεύματα αυτά γίνεται αναφορά στα στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη του σφαγείου που υπέβαλε ο επιχειρηματίας στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εγκριθεί η επένδυση και να ενταχθεί στον τότε αναπτυξιακό νόμο.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών αλλά και της τοπικής κοινωνίας σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Η μελέτη που υπέβαλε ο επενδυτής (1997) ήταν ύψους 497.538.750 δρχ και αφορούσε ίδρυση σφαγείου, στο Νομό Σάμου, δυναμικότητας 210 τόνων βοοειδών, 110 τόνων χοιρινών και 75 τόνων αιγοπροβάτων. Τελικά εγκρίθηκε επένδυση 210.000.000 δρχ με την ιδία δυναμικότητα, και με ποσοστό επιδότησης 75%
2.Τα στοιχεία του Ζωικού Κεφαλαίου που χρησιμοποιεί ο μελετητής είναι απολύτως αληθή και σχετικά χαμηλότερα από εκείνα των αρχείων των υπηρεσιών μας.
Αφού ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι :
- οι 75 τόνοι αιγοπρόβειου κρέατος αντιστοιχούν σε 7500 ζώα ενώ την περίοδο εκείνη υπήρχαν στην Σάμο 12000 ενήλικα αιγοπρόβατα και 22000 στην Ικαρία..
3. Η διαδικασία έγκρισης που ακολουθήθηκε, διότι έτσι προβλέπονταν, ήταν η ακόλουθη:
Υποβλήθηκε ένα αντίγραφο στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Σάμου, και από ένα αντίγραφο στις Δ/νσεις Προγραμματισμού και Γεωργικών διαθρώσεων, Ζωικής Παραγωγής και Κτην/κης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Γεωργίας. Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες υπέβαλαν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή Έγκρισης Επενδυτικών Σχεδίων (κοινή Επιτροπή των Υπουργείων Γεωργίας, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας).
Επίσης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου με την ομόφωνη Απόφαση του 22/23-3-98 γνωμοδότησε θετικά για την σκοπιμότητα της επένδυσης και δεσμεύτηκε για την προώθηση και νέου σφαγείου από Ομάδα κτην/φων.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο μελετητής, λόγοι Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Νομοθεσίας επέβαλαν την ίδρυση σφαγείου. Μάλιστα η Πολιτεία την περίοδο εκείνη επιδοτούσε μόνο αυτή την επένδυση με ποσοστό 75%. Αντιλαμβάνεσθε ότι καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και επιτροπές δεν θα γνωμοδοτούσε αρνητικά για την ίδρυση ενός σφαγείου σε ένα νησιωτικό Νομό που δεν είχε κανένα σφαγείο.
Τέλος, θέλω να σας επισημάνουμε ότι από στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας ο αριθμός των αιγοπροβάτων που σφάχτηκαν στο σφαγείο της Σάμου σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, ουδέποτε ξεπέρασαν τα 2500 αιγοπρόβατα, σε ετήσια βάση. Γίνεται αντιληπτό ότι η επιχείρηση αυτή ουδέποτε υπήρξε βιώσιμη .-
Ο Δ/ΝΤΗΣ
Π. Καλομοίρης
Η απόφαση του Δήμου Βαθέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΘΕΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 343/2008
Της υπ’ αριθ. 13/2008, δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βαθέος
Στη Σάμο, σήμερα 28 Αυγούστου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βαθέος, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση ύστερα από την Α.Π 9587/22 -08-2008, έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε με αποδεικτικό στους δημοτικούς συμβούλους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006, με 31ο θέμα ημερήσιας διάταξης:
«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΕΓΓΡΑΦΟΥ Ν.Α ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ»
ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ
1. Διακογιάννης Γεώργιος, Πρόεδρος Δ.Σ
2. Βογιατζής Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ
3. Αμυρσώνης Κων/νος, Αντιδήμαρχος
4. Καρλοβασίτης Ευάγγελος, >>
5. Μαυρέλος Εμμανουήλ >>
6. Χατζημιχάλης Εμμανουήλ Μέλος
7. Καραμιχάλης Πολυκράτης >>
8. Φραντζής Στέφανος >>
9. Κοχλιός Θεόδωρος >>
10. Γεροντής Ιωάννης >>
11. Τζανενάς Ιωάννης, >>
12. Βασιλειάς Εμμανουήλ >>
13. Αμυρσώνη Ασήμω >>
14. Γερογλής Εμμανουήλ >>
15. Σεβαστάκης Χριστόδουλος >>
16. Τριτσινιώτης Δημήτριος >>
ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ
1. Βούρος Χρήστος
2. Πανουράκης Βασίλειος
3. Σαπουνάς Χρήστος
4. Χριστοφής Χρυσόστομος
5. Παπαγεωργίου Εμμαν.
Στη συνεδρίαση παρίσταται ο δήμαρχος Βαθέος κ. Πετρούσκας Φίλιππος ο οποίος κλήθηκε νόμιμα.
Κλήθηκαν επίσης και οι πρόεδροι των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Βαθέος για θέματα που αφορούν την εδαφική τους περιφέρεια.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1. Έλληνας Δημήτριος Τ.Δ Αγ. Κων/νου
2. Ξαγοράρης Γεώργιος Τ.Δ Παλαιοκάστρου
3. Χριστινίδης Δημήτριος Τ.Δ Σταυρινήδων
4. Φραντζής Εμμαν. Τ.Δ Βαθέος
5. Κιουλάφας Γεώργιος Τ.Δ Βουρλιωτών
6. Σαράντου Δέσποινα Τ.Δ Αμπέλου
ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Κουμαλάτσος Αλέξανδρος Τ.Δ Κοκκαρίου
2. Τσουκαλάκης Ιωάννης Τ.Δ Μανολατών
Παραβρέθηκε επίσης και ο υπάλληλος του Δήμου Βαθέος, Χατζηηλίας Χρήστος, για την τήρηση των πρακτικών.
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο πρόεδρος του Δ.Σ έδωσε τον λόγο στον δημ.σύμβουλο Ιωάννη Τζανενά, ο οποίος εισηγούμενος το θέμα, είπε τα εξής:
«Σας θέτω υπόψη το Α.Π ΓΝ 1774/05-08-2008 έγγραφο της Ν.Α Σάμου –Γραφείο Νομάρχη όσον αφορά την αδυναμία λειτουργίας του Σφαγείου στη Σάμο, ιδιοκτησίας Εμμανουήλ Κνίτη. Στη σύσκεψη που έγινε στην Νομαρχία Σάμου στις 04/08/2008 παρουσία και του εκπροσώπου του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διερευνήθηκε η προοπτική σύστασης ενός φορέα διαδημοτικού με συμμετοχή και της Ν.Α Σάμου, αλλά και ιδιωτών, ώστε να επιτευχτεί ένα αξιόπιστο σχήμα, που είτε θα εκσυχρονίσει το υπάρχον σφαγείο, είτε θα δημιουργήσει νέο που θα αναλάβει την λειτουργία του προασπίζοντας την Δημόσια Υγεία αλλά Ζητείται λοιπόν από την Ν.Α Σάμου οι απόψεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της ΤΕΔΚ επί των παραπάνω προτάσεων, ώστε έγκαιρα να ληφθούν δράσεις που θα δώσουν αδιέξοδο στο υπάρχον πρόβλημα.
Το θέμα της λειτουργίας του σφαγείου είναι σοβαρό, τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για την κτηνοτροφική παραγωγή της Σάμου, αφού οι Κανονισμοί της Ευρωπαικής Ένωσης είναι αυστηροί, και στα θέματα αυτά γίνονται ακόμη αυστηρότεροι.
Με βάση την αρχική μελέτη, ο κ.Κνίτης είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί το σφαγείο μέχρι και το έτος 2011.Η μέχρι σήμερα λειτουργία είναι υπήρξε ζημιογόνος για τους εξής λόγους:
1) Διότι δεν σφάζονται όλα τα ζώα στο σφαγείο,
2) Η μελέτη προέβλεπε τον αριθμό των ζώων για όλο το νομό.
3) Πιθανό να μην υπάρχουν τόσα σφάγεια ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Δηλαδή να είχε γίνει υπερεκτίμηση του αριθμού των ζώων, ώστε να εγκριθεί η μελέτη κατασκευής του σφαγείου και να καταστεί η επιχείρηση βιώσιμη.
Για να λειτουργήσει το σφαγείο απαιτούνται 80.000 € ετησίως, ενώ τα έσοδα ανέρχονται σε 40.000.Είναι λοιπόν μία εργασία ζημιογόνος εκ των προτέρων, και με δεδομένο ότι η κτηνοτροφία στη Σάμο έχει πορεία φθίνουσα.
Η Ν.Α Σάμου, αναμένει την πρόταση του κ.Κνίτη για να προχωρήσει σε παραπέρα ενέργειες, δηλαδή εάν θα το ενοικιάσει μετά το έτος 2011,ή θα προχωρήσει στην σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για την δημιουργία νέου ή εκσυγρονισμού του ιδίου σφαγείου, παράλληλα με την δημιουργία φορέα λειτουργίας και διαχείρισης.
Εισηγούμε λοιπόν τα εξής:
Ο Δήμος Βαθέος θα πρέπει να είναι θετικός ως προς την ύπαρξη και λειτουργία του σφαγείου στο νομό, όμως το θέμα θα συζητηθεί εκτενέστερα όταν υπάρξει οικονομοτεχνική μελέτη με βάση τα πραγματικά στοιχεία της λειτουργίας του, τη θέση του αρμόδιου υπουργείου, τις απόψεις του ιδιώτη και των ιδίων των κτηνοτρόφων.
Το Δ.Σ θα παρακολουθεί το θέμα, από κοντά, θα συμμετέχει στις συσκέψεις, είτε με τον κ. Δήμαρχο ή δια αντιπροσώπου που εκείνος θα ορίσει, ώστε να έχουμε πλήρη ενημέρωση, και να αποφασίσουμε ως Δήμος όταν το θέμα είναι έτοιμο για υλοποίηση..
Ο δημ.σύμβουλος Γερογλής Εμμαν. ανέφερε τα εξής:
«Τα αρχικά στοιχεία που προβλέφθηκαν για την λειτουργία του σφαγείου δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Το ζωικό βασίλειο στο νησί μας είναι μικρό, και το κόστος σφαγής πολύ μεγάλο. Προκειμένου λοιπόν να λειτουργήσει ευθύς εξαρχής σωστά το σφαγείο, πρέπει να έχουμε πληροφόρηση του πραγματικού λειτουργικού κόστους».
Ο δημ.σύμβουλος Τριτσινιώτης Δημ. ανέφερε ότι το σφαγείο χρειάζεται αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν κερδίζει. Θα μπορεί όμως να λειτουργήσει στα πλαίσια του επικείμενου νέου ενοποιημένου Δήμου.
Τέλος ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα είναι πολιτικό και εάν θέλουμε δημόσια υγεία προστατευμένη πρέπει να διατηρηθεί ,αλλά και να λειτουργήσει σωστά.
Το Δ.Σ , έχοντας υπόψη:
1) Την εισήγηση του δημ.συμβούλου Τζανενά Ιωάννη.
2) Το Α.Π 1774/5-8-2008 έγγραφο του Γραφείου Νομάρχη Σάμου.
3) Τις διατ. των άρθρων 75,93,95,96,97 -100 του Δ.Κ.Κ
(Ν.3463/2006) του Δ.Κ.Κ.
4) Το κοινό συμφέρον.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Ο Δήμος Βαθέος στηρίζει την λειτουργία σφαγείου στον νομό Σάμου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, και την στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στο νομό.
Θεωρεί αναγκαία την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, με βάση τα πραγματικά στοιχεία της κτηνοτροφίας στο νομό, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βαθέος να υποβάλλει ανάλογες προτάσεις.
Ορίζει τον δημ.σύμβουλο Τζανενά Ιωάννη ως εκπρόσωπο του Δήμου Βαθέος ο οποίος και θα συμμετέχει σε συναντήσεις, συσκέψεις κλπ. αναφορικά με την λειτουργία του σφαγείου στη Σάμο.
Κοινοποιείται στην Ν.Α Σάμου και Τ.Ε.Δ.Κ νομού.
Συντάχτηκε το παρόν και υπογράφεται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Διακογιάννης Γεώργιος Βούρος Χρήστος Τ.Υ
Σάμος 5 Σεπτεμβρίου 2008
Ακριβές Απόσπασμα
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΘΕΟΣ
Πετρούσκας Φίλιππος