22 Φεβρουαρίου 2011

Ανταρσία στον Δήµο Ενα ψήφισµα για τους µετανάστες προκάλεσε την παραίτηση τριών αντιδηµάρχων

Ο απεργός πείνας Ρασίντ Οφρι καταρρέει µετά την παρέµβασή του στο χθεσινό δηµοτικό συµβούλιο. Το ζήτηµα των απεργών δίχασε την  παράταξη της πλειοψηφίας µε αποτέλεσµα την παραίτηση τριών αντιδηµάρχων
Πρώτο κρας τεστ µε απώλειες πέρασε ο συνδυασµός του δηµάρχου Αθηναίων Γιώργου Καµίνη, η πρόταση απόφασης του οποίου για τους µετανάστες του Μεγάρου Υπατία απορρίφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου: έξι σύµβουλοιτου συνδυασµού του δεν ψήφισαν την πρόταση του δηµάρχου.

Η συνεδρίαση µάλιστα σηµαδεύτηκε από την παραίτηση τριών αντιδηµάρχων, οι οποίοι εµφανίστηκαν να διεκδικούν πιο «µαχητικό» κείµενο έναντι της κυβέρνησης από αυτό που προέβλεπε η εισήγηση του κ. Καµίνη. Εκτός διοίκησης τέθηκανοι αντιδήµαρχοι Οικονοµικών Γιώργος Αναγνωστόπουλος και Πολεοδοµίας Φώτης Προβατάς, ενώ σε εκκρεµότητα παρέµενε η παραίτηση της αντιδηµάρχου Ποιότητας Ζωής Νέλλης Παπαχελλά.

«Κι εγώ» είπε η κυρία Παπαχελλά, µετά τη δήλωση παραίτησης του Φώτη Προβατά, µόλις αυτή έγινε δεκτή από τον δήµαρχο, ενώ είχε προηγηθεί η αποδοχή παραίτησης του Γιώργου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος εξαρχής είχε θέσει στην κρίση του δηµάρχου την πρόθεση να εγκαταλείψει τηναντιδηµαρχία. Ωστόσο, η δήλωση αυτή της Ν. Παπαχελλά δεν ενεγράφη στα πρακτικά και έτσι εκκρεµεί συνάντησή τηςµε τον δήµαρχο ώστε τυπικά να επικυρωθεί και η δική της παραίτηση. Οπως αναφέρουν στελέχη της δηµοτικής αρχής, στηνπροσύσκεψη που έγινε πριν από το δηµοτικό συµβούλιοτέθηκε σε γνώση των αντιδηµάρχων το κείµενο απόφασης και έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις τους.

το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. «∆εν υπήρχε λόγος διαφοροποίησης στο δηµοτικό συµβούλιο» σηµείωναν από το περιβάλλον Καµίνη. Σε κάθε περίπτωση επεσήµαιναν πως ενώ το σχέδιο απόφασης ήταν να τεθεί στο τέλος, οι συγκεκριµένοι δηµοτικοί σύµβουλοι τόνισαν την ανάγκη να προταχθεί από τα προ ηµερησίας διάταξης θέµατα. Στο σχέδιο απόφασης ο δήµαρχος απηύθυνε έκκληση νασταµατήσουν την απεργία πείνας οι µετανάστες του Μεγάρου Υπατία ώστε να αρχίσει διάλογος για την εξεύρεση λύσης.

6 εκτός γραµµής
«Παρών» ψήφισαν οι Γιώργος άναγνωστόπουλος, Φώτης προβατάς, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Νέλλη παπαχελά, άννα Χατζηγιαννάκη.

Παράθυρο για παραµονή στην Ελλάδα

ΕΤΟΙΜΗ να παράσχει «καθεστώς ανοχής» στους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία, «εφόσον µέσα στις επόµενες ηµέρες αποχωρήσουν από εκεί και διακόψουν τη διαµαρτυρία τους», είναι η κυβέρνηση. Αυτόαποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευµα, µε τη συµµετοχή όλων των εµπλεκοµένων κυβερνητικών στελεχών. Σε περίπτωση διακοπής της απεργίας πείνας θα εφαρµοστεί ο Νόµος 3907, που δίνει το δικαίωµα στην ΕΛ.ΑΣ. να µην προχωρεί – σε ορισµένες περιπτώσεις – σε απέλαση µεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για νόµιµη παραµονή στη χώρα µας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειµένη να ακολουθήσει νόµιµες διαδικασίες – και άρανα µην προχωρήσει σε νοµιµοποίηση τωνσυγκεκριµένων αλλοδαπών. Ωστόσο, στη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε ότι δενπρόκειται να υπάρξει επιχείρηση της Αστυνοµίας για να βγάλει τους απεργούςπείνας από το κτίριο.

Εν τω µεταξύ, στο Μέγαρο Υπατία επέστρεψαν χθες οι τέσσερις µετανάστες - απεργοί πείνας που νοσηλεύονταν στο νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός» και το Γενικό Κρατικό Νικαίας µε καρδιοπάθεια και βαριά αφυδάτωση. Αλλοι δύο µετανάστες µεταφέρθηκαν στις 2.30, ξηµερώµατα ∆ευτέρας, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας έπειτα από λιποθυµικό επεισόδιο, απώλεια συνείδησης και σπασµούς. Χθες, έπειτα από 12 ώρες νοσηλείας, επέστρεψαν και αυτοίστον χώρο της απεργίας, όπου 227 µετανάστες συνέχιζαν την αποχή από τοφαγητό για 28η µέρα. Οι περισσότεροι απεργοί έχουν πίεση κάτω από εννιά, έχουν χάσει πάνω από δέκα κιλά και υποφέρουν από έντονη µυϊκή καταπόνηση.


«ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΊΚΗ...»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του συνδυασµού διαφοροποιούνται» ανέφεραν κύκλοι του κ. Καµίνη (στη φωτογραφία). «οµως αυτή τη φορά η διαφοροποίηση κόστισε» σχολίαζαν. «είναι η πρώτη κρίση στο εσωτερικό ενός συνδυασµού που αποτελείται από τρία κόµµατα και άλλους φορείς και τίθεται σε αµφισβήτηση το όλο εγχείρηµα». Στον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του συνδυασµού απέδιδαν εξάλλου οι περισσότεροι τη χθεσινή κρίση στον συνδυασµό διευκρινίζοντας πως έπρεπε να ξεκαθαριστεί το «ποιος διοικεί». Και αυτό θέλησε να κάνει ο κ. Καµίνης.
πηγή ΤΑ ΝΕΑ