Αναδρομικό έλεγχο στα οικονομικά κομμάτων και βουλευτών, ποινές που θα φθάνουν έως και την έκπτωση από το βουλευτικό και μία νέα και ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου, την πλειοψηφία της οποίας θα έχουν δικαστικοί, συγκροτούν τους βασικούς άξονες του νέου τοπίου διαφάνειας που σχεδιάζει να προωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών με νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται στα σκαριά.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Ραγκούσης προσέδωσε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης χαρακτηριστικά «σύγκρουσης», όπως ο ίδιος ανέφερε, «με τη γκρίζα πλευρά του κομματικού κράτους» και περιέγραψε τις βασικότερές της αρχές, οι οποίες συνίστανται στα εξής:
1. Δημιουργία μίας νέας, διαρκούς και ανεξάρτητης Αρχής που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη επιτροπή ελέγχου και την πλειοψηφία της οποίας θα έχουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και όχι βουλευτές.
2. Αυστηρότερες ποινές. Όπως προανήγγειλε ο κ. Ραγκούσης, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις για κόμματα, υποψηφίους αλλά και τρίτους παράγοντες, στην περίπτωση δε παρανομιών από βουλευτές, οι κυρώσεις θα οδηγούν ακόμη και σε έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.
3. Αναδρομικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών με προοπτική ο έλεγχος αυτός να είναι καθολικός με ακριβή προσδιορισμό της προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει αποκτηθεί και με ενδελεχή παρακολούθηση κάθε μεταβολής. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση υπάρχει η σκέψη με την είσοδο ενός πολιτικού στη Βουλή να κατατίθενται τα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης και στη συνέχεια αυτά να ελέγχονται και να καταγράφονται οι μεταβολές τους.
4. Μείωση της τακτικής επιχορήγησης στα κόμματα και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της. Περιορισμό των εσόδων και των δαπανών κομμάτων και υποψηφίων και ρύθμιση που θα αφορά τον δανεισμό των κομμάτων.
5. Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των εσόδων και δαπανών στο διαδίκτυο
Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής η οποία μέσα σε ένα μήνα θα διαμορφώσει την πρόταση για το σχέδιο νόμου, η οποία θα συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η διαδικασία νομοθέτησης που υπολογίζεται περί τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου.
Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας