22 Ιανουαρίου 2011

Συμβάσεις Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με ιδιώτες γιατρούς

Ερώτηση

Προς τους αξιότιμους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θέμα: «Συμβάσεις Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με ιδιώτες γιατρούς».

Σύμφωνα με το Άρθρο 17 Παρ.1 και 2 του προσφάτως κατατεθέντος στη Βουλή Νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», «συνιστάται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)» στον οποίο «μεταφέρονται και εντάσσονται ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό ο Κλάδος Υγείας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων- Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με τις μονάδες υγείας του καθώς και το Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας, οι Κλάδοι Υγείας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ως προς τις παροχές τους σε είδος και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)».

Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 18 Παρ.δ του ιδίου νομοσχεδίου «Σκοπός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι εκτός των άλλων και «ο καθορισμός των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων για παροχή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με συμβεβλημένους ιατρούς, καθώς και η αναθεώρηση και τροποποίηση των όρων αυτών, όπου και όποτε αυτό απαιτείται».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2010, στις δράσεις που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2011 και στην παράγραφο που φέρει τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρεται ότι: «Η Κυβέρνηση επεκτείνει τη χρήση του συστήματος προκαθορισμένης ανά επίσκεψη και με ανώτατο όριο αμοιβής των γιατρών που χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ, σε όλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των γιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται. Το νέο σύστημα πληρωμών αρχίζει για κάθε νέα σύμβαση που πρόκειται να ανανεωθεί το 2011 και για όλες τις συμβάσεις από το 2012. Ορίζει έναν ελάχιστο αριθμό ασθενών ανά γιατρό, με βάση την εμπειρία των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.».

Οι παραπάνω διατάξεις του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου που αναφέρονται, δημιούργησαν στους ιδιώτες γιατρούς σοβαρές φοβίες, τόσο σχετικά με την αμοιβή που θα λαμβάνουν οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον νέο Οργανισμό, όσο και με τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων από τους γιατρούς που θα επιλέξουν να μην συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Με άλλα λόγια οι φοβίες των ιατρών, όπως διατυπώθηκαν από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, είναι:

Πρώτον, αμοιβή συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών περί τα 620 ευρώ τον μήνα ως ανώτατο όριο.

Δεύτερον, αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης τόσο φαρμάκων, όσο και παρακλινικών εξετάσεων από τους μη συμβεβλημένους, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ιδιώτες ιατρούς.

Είναι προφανές, ότι αν ισχύσουν τα παραπάνω θα απαξιωθεί ολοκληρωτικά ένας ολόκληρος κλάδος επιστημόνων, των ιδιωτών ιατρών, που παρόλες τις πολυετείς και επίπονες σπουδές τους αλλά και την μεγάλη προσφορά τους στο σύστημα υγείας της χώρας μας θα αμείβονται εξευτελιστικά για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα χάσει ακόμη και το αυτονόητο δικαίωμα της συνταγογράφησης.

Συνεπώς, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπάρχει όριο στον αριθμό των ιδιωτών ιατρών που θα μπορούν να συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή δυνατότητα σύμβασης θα έχουν ανεξαιρέτως όλοι οι ειδικευμένοι ιδιώτες ιατροί;

2. Θα υπάρξει πράγματι ανώτατο όριο αμοιβής, για τους συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς, στα επίπεδα των 700 ευρώ;

3. Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να αφαιρέσει το δικαίωμα συνταγογράφησης από τους ιδιώτες ιατρούς που θα επιλέξουν να μην συμβληθούν με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;