20 Ιανουαρίου 2011

Ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η θέσπιση «οριζόντιων» όρων δόμησης για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών, την οποία προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη διάταξη για τα δέκα στρέμματα, θα δημιουργήσει στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου αλλά και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να επιλύσει. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με ισοπεδωτική λογική, αλλά με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες κάθε προστατευόμενης περιοχής ξεχωριστά. Διαφορετικού είδους προστασία χρειάζεται, για παράδειγμα, ο ορεινός όγκος του Υμηττού και άλλη η Βόρεια Χίος και οι Οινούσσες. Γι’ αυτό, ειδικά για τις περιοχές Natura, και πριν προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία, που να πιστοποιούν την σημερινή κατάστασή τους, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους αλλά και την αξία που έχουν για τις τοπικές κοινωνίες. Σαφώς και η πολιτεία πρέπει να θέτει προϋποθέσεις δόμησης που να διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ιδίως σε προστατευόμενες περιοχές. Κάτι τέτοιο όμως, δεν μπορεί να γίνεται με γενικές «οριζόντιες» απαγορεύσεις ή αιφνιδιασμούς. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρώτα από όλα, θα πρέπει:

1. Να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες τις προστατευόμενες περιοχές που αποδεδειγμένα δέχονται τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις.

2. Να εξαλειφθούν οι δεκάδες κατά τόπους και κατά περίπτωση, παρεκκλίσεις των όρων δόμησης και

3. Να προχωρήσει η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων και των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές.

Προς αυτή την κατεύθυνση όφειλε να έχει κινηθεί η κυβέρνηση, μετά από σοβαρή μελέτη και εκτεταμένο διάλογο.