7 Ιανουαρίου 2011

2.752.298 τουρίστες στη Ρόδο, το έτος 2010

Καλύτερη από την περσινή προβλέπεται να είναι η εφετινή τουριστική σεζόν όπως δείχνουν τουλάχιστον τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων κ Κώστας Γεωργιάδης που τονίζει, πως η Ρόδος έχει ακόμη μια ευκαιρία να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών το καλοκαίρι του 2011 και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που δέχεται από άλλους προορισμούς.
Οσο για το έτος 2010 δεν φαίνεται να πήγε και τόσο καλά όσο αναμενόταν παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών ήταν αυξημένες κατά 8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο κ Γεωργιάδης στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, που επηρέασαν αρνητικά και το τουριστικό προϊόν πανελλαδικά, στο Αεροδρόμιο της Ρόδου αφίχθησαν 1.803.289 επιβάτες εκ των οποίων 1.433.533 με πτήσεις εξωτερικού , έναντι 1.736.402 του 2009 εκ των οποίων 1.326.220 με πτήσεις εξωτερικού ήτοι αύξηση 8,1% στις αφίξεις εξωτερικού και 3,8% συνολικά. Ο μικρότερος δείκτης επί του συνόλου των αφίξεων οφείλεται στην μειωμένη κίνηση επιβατών εσωτερικού.
Στο Λιμάνι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων αφίχθησαν 949.009 επιβάτες Κρουαζιεροπλοίων, ημερόπλοιων, θαλαμηγών και επιβατικών πλοίων, έναντι 1.095.108 του 2009. Εξ αυτών οι 561.706 με 539 κρουαζιερόπλοια, έναντι 725.108 με 635 Κρουαζιερόπλοια το 2009, ήτοι μείωση 22,5% σε επιβάτες και 15,1% σε προσεγγίσεις.
«Οι λόγοι της μείωσης είναι πολλοί. Αναφέρομαι στην έλλειψη υποδομών, στο μεγάλο κόστος παροχής λιμενικών και λοιπών υπηρεσιών, στην απουσία Οργανωτικού Σχεδίου προώθησης, στην απουσία εντύπων προβολής για το λιμάνι, στην απουσία συμμετοχής σε προωθητικές εκδηλώσεις και ειδικές εκθέσεις, όπως η Seatrade Med" υπογραμμίζει ο κ Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι, «το 2010 αφίχθησαν στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι 2.752.298 τουρίστες και επιβάτες έναντι 2.832.510 του 2009, σημειώνοντας συνολικά κάμψη 2,8% που οφείλεται αποκλειστικά στην μειωμένη κίνηση του λιμένα της Ρόδου».
Ο κ. Γεωργιάδης θα σταθεί ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πρακτορεία στην ανάπτυξη του τουρισμού ειδικά στη Ρόδο.
"Τα Τουριστικά γραφεία ως πρωτεργάτες της τουριστικής βιομηχανίας, ήταν πάντα ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των TOUR OPERATORS και της τοπικής οικονομικής κοινωνίας, και αποδέκτες των θετικών η αρνητικών κρίσεων των τουριστών. Πρέπει με δικές τους ενέργειες να διαφημίζουν τον τόπο μας, να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες, και να φροντίζουν να διατηρούν ύψιστο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι υπεύθυνα δια την διακίνηση των τουριστών, για την επίλυση τυχόν προβλημάτων πελατών, είναι υπεύθυνα έναντι του Νόμου. Τυχόν άστοχες ενέργειές τους, έχουν επιπτώσεις στη τοπική οικονομία. Γενικά είναι οι πρώτοι δέκτες και δημιουργοί της ντόπιας τουριστικής βιομηχανίας. Δεν ζητάμε πολλά από την πολιτεία, μόνο να θεσπίσει νόμους και να βοηθήσει ούτως ώστε να μη καταντήσουμε από πρώτοι τελευταίοι", επισημαίνει ο κ Γεωργιάδης τονίζοντας παράλληλα πως ο τουρισμός χρειάζεται και σωστές υποδομές
«Η ταχεία επίλυση προβλημάτων όπως το ενεργειακό η εγκατάσταση ήπιων μορφών ενέργειας που προστατεύουν το περιβάλλον, η ύδρευση, η αποχέτευση, η κατάσταση του οδικού δικτύου μας, και ειδικά της κεντρικής οδικής ανατολικής αρτηρίας, η Μαρίνα, το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι, η αξιοποίηση του Golf Αφάντου, το περιβάλλον, η εποχικότητα, η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον τουρίστα σύμφωνα με τον κ Γεωργιάδη είναι χρονίζοντα θέματα που επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας αλλά και τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των κατοίκων του νησιού μας».
Ο κ. Γεωργιάδης θα σταθεί ιδιαίτερα στην ομιλία του και στην κατάσταση που επικρατεί στις πύλες εισόδου του νησιού μας δηλαδή στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι. «Διά μεν το πρώτο, παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, οι νέες αίθουσες δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα πλήρως λόγω ελλείψεως προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Επίσης το παλαιό κτίριο χρήζει αναγκαίων επισκευών, και το πρόβλημα του πάρκινγκ Ι.Χ. και τουριστικών λεωφορείων συνεχίζει να υφίσταται. Σε ότι αφορά το λιμάνι, παρά την παράδοση του νέου προβλήτα της Ακαντιάς, και τον διαχωρισμό του εμπορικού από το τουριστικό τμήμα, την εφαρμογή του ISPS, την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση, την μερική ασφαλτόστρωση και την απομάκρυνση των σιλό πολλά υπολείπονται να γίνουν σε ότι αφορά τα έργα υποδομής υποδοχής και προβολής, ούτως ώστε το λιμάνι μας να αποκτήσει προδιαγραφές σαν αυτές που χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια από-επιβίβασης επιβατών κρουαζιεροπλοίων για να καθιερωθεί ως Home Port. Η άρση του Καμποτάζ είναι μία χρυσή ευκαιρία για την Ρόδο όχι μόνο για να αναπτυχθεί περαιτέρω τουριστικά και οικονομικά, αλλά και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο για τουλάχιστον τρείς μήνες. Η Ρόδος έχει τις βασικές προϋποθέσεις για Home Porting», θα τονίσει ο κ. Γεωργιάδης που αναγνωρίζει πως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς. Θα ζητήσει όμως από την πολιτική ηγεσία του τόπου να συνεργασθεί με τους τουριστικούς φορείς για το καλό του τουρισμού.

Η Ενωση Τουριστικών Γραφείων θα τιμήσει όπως κάθε χρόνο τουριστικούς και μη παράγοντες που συνέβαλαν και συμβάλλουν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου. Συγκεκριμένα θα τιμηθούν
1) Ο κ. Μάκης Παυλάτος για την συμβολή του στην ανάπτυξη του κλάδου του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού πολυτελών σκαφών αναψυχής.
2) Ο κ. Λοΐζος Ζωάννος Πρόεδρος της Αφοί Ζωάννου Α.Ε. Ξενοδοχείο «LOMENIZ».
3) Ο τελευταίος Καποδιστριακός Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου για την συνολική προσπάθεια κατά την θητεία του στην προβολή και ανάπτυξη του Ροδιακού Τουρισμού.

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ