27 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Καλλιμασιάς: Το Ro Ro ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ ήρθε για να μείνει στη γραμμή

«Είμαστε εδώ για να μείνουμε», τονίζει ο Χιώτης στην καταγωγή εφοπλιστής Γιώργος Καλλιμασιάς που με το πλοίο Ro-Ro ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ η εταιρεία του COMMERCIAL SA είναι από το Νοέμβριο στη γραμμή Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη.

«Η καταγωγή μου είναι από το Βροντάδο, εγώ μεγάλωσα μέσα στην πόλη της Χίου, μέχρι ηλικία 17 ετών οπότε πήγα στην Αγγλία όπου σπούδασα μηχανολόγος- ναυπηγός. Έχω πολλές καλές αναμνήσεις από το νησί», μας λέει ο 56χρονος Χιώτης εφοπλιστής.

Τονίζει ότι δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ναυτιλίας από την οικογένειά του. «Υπάρχει άδεια ναυτικού πράκτορα από τον προπάππου μου Αντώνιο Καλλιμασιά. Ο παππούς μου είχε το πρακτορείο Καλλιμασιάς- Ξενιός», σημειώνει.

«Το βαπόρι ξεκίνησε τη γραμμή Πειραιάς- Χίος- Μυτιλήνη από τις 2 Νοεμβρίου. Τρίτη- Πέμπτη φεύγει από Πειραιά και μετά τη Μυτιλήνη κάνει ένα δρομολόγιο για Καβάλα, αυτό όμως είναι προσωρινό», σημειώνει ο κ. Καλλιμασιάς.

Αρχικά το δρομολόγιο ήταν το Σάββατο, αλλά επειδή δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση έγινε το δρομολόγιο για Βόρεια Ελλάδα. «Θα το κάνουμε για κανά- δυο ταξίδια ακόμα να δούμε πως θα πάει, αλλά πάντα θα είμαστε στη γραμμή Χίο- Μυτιλήνη σίγουρα. Αυτή θα είναι η βάση μας!», δηλώνει κατηγορηματικά.

Στην ερώτησή μας τι έκανε την εταιρεία να στραφεί και σε αυτή τη γραμμή σημειώνει:

«Εμείς έχουμε ως εταιρεία 23 πλοία και είμαστε στην ποντοπόρο ναυτιλία. Κύρια δουλειά που έχουμε είναι να μεταφέρουμε τούνες ψάρια από την ανοιχτή θάλασσα στα εργοστάσια. Δεν έχουμε δηλαδή δραστηριοποιηθεί ποτέ στην ακτοπλοΐα.
Εγώ όμως έβαλα το βαπόρι αυτό, γιατί γεννήθηκα στο πρακτορείο μέσα του παππού μου και ο πατέρας μου είχε βαπόρι που έκανε τη γραμμή αυτή την περίοδο του -60 και του ΄70. Από εκεί ορμώμενος, πάντα ήθελα να βάλω ένα βαπόρι στη γραμμή. Βρήκα το συγκεκριμένο, όπως το ήθελα, και το βάλαμε στη γραμμή».

Όταν έγινε γνωστό τον περασμένο Απρίλιο στους ναυτιλιακούς κύκλους ότι η COMMERCIAL SA (με γραφεία στην Αθήνα και στο Λονδίνο) προχώρησε στην αγορά του ΠΕΛΑΓΙΤΗ από την Καναδική Κυβέρνηση τα σχόλια ήταν ιδιαίτερα ευμενή.

Στα σχετικά blogs υπάρχει έντονη αναφορά με επισήμανση μεταξύ άλλων ότι το πλοίο έχει δυο ξεχωριστούς καταπέλτες στη πρύμη. “Ένα για το main garage και έναν άλλο για το upper garage, όπου ο ένας είναι πάνω από τον άλλον», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Όπως σημειώνει ο Γ. Καλλιμασιάς «είναι ένα καλό βαπόρι, έχει χτιστεί για τη Βαλτική. Το πήραμε από την Καναδέζικη Κυβέρνηση, του κάναμε μια πολύ καλή επισκευή και το βάλαμε στη γραμμή που πιστεύουμε ότι θα αποδώσει καρπούς τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν είναι μια δουλειά που την κοιτάς κοντά.

Πάντως θα μείνουμε στη γραμμή για πολλά χρόνια και πιστεύω δεν θα την αφήσουμε. Θέλω να τη συνεχίσω ακόμα και αν περάσουν τα χρόνια για το βαπόρι αυτό».

TIR μέσω Χίου

Η αναφορά στα πλοία- ψυγεία μας προξενεί το ενδιαφέρον αν η εταιρεία την οποία διευθύνει δείχνει ενδιαφέρον για την αγορά ψαριού του βορείου Αιγαίου ή την τουρκική, όπου ο κ. Καλλιμασιάς μας ενημερώνει για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία που ενδιαφέρει και τη Χίο.

«Μεταφέρουμε ήδη ψάρια στην Τουρκία από τον Ινδικό Ωκεανό, σε ένα εργοστάσιο πάνω στο Τσανάκαλε. Εμείς έχουμε προχωρήσει, έχουμε μπει στην τουρκική αγορά και έχουμε κάνει ένα συμβόλαιο με τουρκική εταιρεία για να μας προμηθεύουν από 2.000- 5.000 φορτηγά το χρόνο, τα οποία θα μεταφέρονται μέσω της Χίου, με προώθηση προς Ιταλία και γενικότερα τον ευρωπαϊκό χώρο», τονίζει αναφέροντας ότι το κόστος για ένα φορτηγό τουρκικό που πρέπει να κάνει τον κύκλο από τη στεριά για να πάει Αθήνα ή Ιταλία είναι μεγάλο.

Η δρομολόγηση ενός πλοίου Ro-Ro στη γραμμή, αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα θα επιτρέπει την πιο εύκολη μεταφορά προϊόντων, ακόμα και σε περίοδο κακοκαιρίας, και πιθανόν με φθηνότερο κόστος κάτι που βέβαια ενδιαφέρει και την τοπική οικονομία. Μεταξύ των προϊόντων που από τα νησιά μας προωθούνται προς το κέντρο, σημειώνει ότι υπάρχουν φορτηγά με ψάρια, λάδια ή καυσόξυλα.

Επίσης με ύψος 6 μέτρων ο ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ μπορεί να φορτώσει πιο ψηλά φορτηγά (αφού στα ποστάλια της γραμμής το ύψος δεν ξεπερνά τα 4.20 μέτρα) και διάφορα μηχανήματα για δημόσια έργα, τη ΔΕΗ κλπ., ενώ μεταφέρονται φορτηγά που δεν μπορούν να μεταφερθούν με τα πλοία της γραμμής. Όπως δηλαδή ένα βυτίο κενού φορτίου βενζίνης.

Θοδωρής Πυλιώτης

Σημείωση chiosnews.com: τμήμα της συνέντευξης παρουσιάστηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του Βορείου ΑΙΓΑΙΟΥ"