7 Δεκεμβρίου 2010

Ενημέρωση στο δρόμο για το δημοψήφισμα


Πρόγευση των όσων θα αντιμετωπίσουν απ’ την αρχή του νέου χρόνου πήραν οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι Λέσβου, την Κυριακή, σε πολύωρης διάρκειας επιμόρφωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου. Παρά τις δυσκολίες που προοιωνίζει το καινούργιο σκηνικό της αυτοδιοίκησης στον υπερ-Δήμο Λέσβου, παρά τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν για μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας δήλωσε σε σύντομη παρέμβασή του πως «δε θα το βάλουν κάτω», ενώ επανέλαβε ότι μέσα στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής θα είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πόσους δήμους πρέπει να είναι η Λέσβος.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), έγιναν στη Μυτιλήνη δύο επιμορφωτικές ημερίδες για τους νεοεκλεγέντες συμβούλους, στην Περιφέρεια το Σάββατο και στο Δήμο Λέσβου την Κυριακή, με θέμα «Η μετάβαση στη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας».
Στην ημερίδα για τους περιφερειακούς συμβούλους του Βορείου Αιγαίου απ’ όλα τα νησιά, δεν υπήρξε συμμετοχή απ’ τους συμβούλους της Σάμου, που ήταν δύσκολο να έρθουν, ενώ απουσίες υπήρξαν και απ’ τα άλλα νησιά. Στην ημερίδα έγιναν εισηγήσεις για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της αιρετής περιφέρειας, το ολοκληρωμένο πρότυπο διοίκησης της αιρετής περιφέρειας, το ρόλο του περιφερειακού συμβούλου, ενώ τέλος έγινε συζήτηση για τις χρηματοδοτικές πηγές και τα μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η αιρετή Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Και ο αναπτυξιακός ρόλος
Ως επί το πλείστον νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στο Δήμο Λέσβου αποτελούσαν το κοινό στη δεύτερη ημερίδα. που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και απευθυνόταν στους αιρετούς που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε έντυπο και ψηφιακό υλικό που έχει επεξεργαστεί η ΕΕΤΑΑ, ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις για θέματα που αφορούν στους τομείς άσκησης πολιτικής και το ρόλο του δημοτικού συμβούλου, στις δημόσιες τοπικές πολιτικές, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την οργάνωση και τους πόρους, στην ενδοδημοτική αποκέντρωση και την τοπική διακυβέρνηση. Εισηγήσεις έγιναν απ’ τους Ηλία Λίτσο, MSc Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΕΕΤΑΑ, Ιουλία Ακριβοπούλου, μηχανολόγο μηχανικό, Γιάννη Σπιλάνη, δρα. οικονομολόγο περιφερειολόγο, επίκουρο καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μαρία Σαπέλα, διευθύντρια του Υπουργείου Εσωτερικών, και Χριστόδουλο Κουτσουλιάνο, στέλεχος του Δήμου Καλαμαριάς και συγγραφέα.
Με αφορμή την εισήγηση του κ. Σπιλάνη για το ρόλο του νέου δήμου στον τομέα της ανάπτυξης και ειδικότερα με το παράδειγμα που έδωσε σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου, υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα του τουρισμού, για τα λάθη που έγιναν στην προβολή του νησιού τα τελευταία χρόνια, για το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης που θα πρέπει να υιοθετήσει το νησί. Η συζήτηση για τον τουρισμό, όπως και για τις δυνατότητες αξιοποίησης των μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορούν σε τοπικά ζητήματα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συμβούλων για αρκετή ώρα, αν και δεν ήταν στα θέματα της «ατζέντας» της ημερίδας.


Από την επιμορφωτική ημερίδα της ΕΕΤΑΑ

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα
Στην ίδια συζήτηση που έγινε, η παρισταμένη γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής χώρας, στην οποία και έχουν προσκληθεί στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απ’ τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει τέτοιας αντιπροσωπευτικότητας διοργάνωση στο Βόρειο Αιγαίο, αφού εκτός των άλλων θα μετάσχει ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, στελέχη απ’ τις Βαλεαρίδες και την Κύπρο, που αναλαμβάνει την προεδρία, αλλά και ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Κρίτων Αρσένης. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τη διοργάνωση.
Στη συζήτηση που μεσολάβησε των εισηγήσεων, τέθηκαν από συμβούλους ερωτήσεις για το μεταβατικό στάδιο, αλλά και προτάσεις-προβληματισμοί για σειρά ζητημάτων, ενώ, όπως φάνηκε απ’ τις απαντήσεις που δόθηκαν, πολλά θέματα ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεσμικά (π.χ. πώς θα εκλεγεί το διάδοχο όργανο της ΤΕΔΚ), κάτι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διοικητική τιθάσευση
Στο μέσον περίπου της πολύωρης διαδικασίας, κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη τον πρώτο χρόνο της θητείας της νέας δημοτικής αρχής «να δούμε τα πρακτικά θέματα, να δούμε τι θα γίνει με τους συμβασιούχους, πώς θα μαζευτούν τα σκουπίδια, πώς θα λειτουργήσει ο Δήμος».
Ο κ. Βουνάτσος, τονίζοντας πως θα εφαρμόσει πολιτική ισομερούς ανάπτυξης των τομέων παραγωγής, έθεσε ως στόχους για το 2011 τη διοικητική συγκρότηση και την οικονομική ανασυγκρότηση του νέου Δήμου, ενώ επεσήμανε πως το στοίχημα για τη νέα αρχή είναι να τιθασευτεί διοικητικά ο νέος Δήμος.
«Πρώτα να ζήσουμε και μετά να φιλοσοφήσουμε», είπε ο κ. Βουνάτσος, μεταφράζοντας απ’ τα λατινικά γνωστό γνωμικό των Ρωμαίων, ενώ ο ίδιος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε αισιόδοξος πως η προσπάθεια θα στεφθεί από επιτυχία. «Εμείς δε θα το βάλουμε κάτω», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δεσμεύτηκε, παρουσία και των δημοτικών συμβούλων, πως θα τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ του τοπικού πληθυσμού για το πόσους δήμους θέλουν να είναι η Λέσβος: τρεις, όπως είχε αποφασίσει η ΤΕΔΚ, πέντε, όπως είχε προτείνει το Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης, ή ένας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση διά του «Καλλικράτη».
πηγή Εμπρός Μυτιλήνης