14 Δεκεμβρίου 2010

Κρας τεστ για την κυβέρνηση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά

Οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπκωνσταντίνου και Εργασίας Λούκα Κατσέλη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπκωνσταντίνου και Εργασίας Λούκα Κατσέλη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται εντός της ημέρας στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τις ανατροπές στα εργασιακά, η συζήτηση του οποίου δημιούργησε πολεμικό κλίμα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Παρ' όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίµου ευελπιστεί ότι κατά τη διάρκεια της κρίσιµης ψηφοφορίας δεν θα υπάρξουν διαρροές καθώς, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη στην εφημερίδα Τα Νέα, δόθηκε η ευκαιρία στους βουλευτές να «εκτονωθούν», διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις τους ενώπιον των αρµόδιων υπουργών.

Ο συναγερµός πάντως αναφορικά µε τη στάση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας δεν πρόκειται να λήξει πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, γι' αυτό και σήµερα, Τρίτη, ακόµη θα υπάρξουν προσωπικές επαφές του Βασίλη Έξαρχου και της Ρεγγίνας Βάρτζελη µε βουλευτές που εµφανίζονται διστακτικοί, ακόµα και απορριπτικοί απέναντι στο πολυνοµοσχέδιο.

«Είναι σαφές ότι χτύπησε καµπάνα από τους βουλευτές "ώς εδώ"», σχολίαζε αργότερα κυβερνητικός παράγων, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τακτική. Πάντως, ο υπουργός Οικονοµικών δήλωσε έτοιµος να συζητήσει τα πάντα – ακόµα και τα σενάρια περί εσωτερικής υποτίµησης, όπως είπε απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις.

Η Αντιπολίτευση, όπως και βουλευτές της συμπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση καταρχάς για την επιλογή της να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η ψήφισή του αποτελεί προϋπόθεση για είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου, τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, για να λάβει την απάντηση ότι το μόνο που επείγει είναι η αύξηση του ΦΠΑ και να κατηγορηθεί ότι μετατρέπει τη Βουλή σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για ένα νομοσχέδιο με απαράδεκτα και άδικα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, περιλαμβάνουν συν τοις άλλοις, ψαλίδισμα στις ΔΕΚΟ όσων μισθών υπερβαίνουν τα 1800 ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ αλλά και μείωσή του στα φάρμακα και τις τουριστικές υπηρεσίες, διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 24 δισ ευρώ, διετή αναστολή των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία, διετή αναβολή είσπραξης των φόρων επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ακόμη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές υψηλής πίεσης (με μείωσή του για οικιακή χρήση), κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας, και βεβαίως, τις επίμαχες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, με την καθιέρωση επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Newsroom ΔΟΛ