8 Δεκεμβρίου 2010

Στρος-Καν: «Η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή»


«Χρειαζόμαστε πολιτική στήριξη από τον ελληνικό λαό και τα κόμματα», δήλωσε ο επικαφαλής του ΔΝΤ.

Δεδομένο άφησε το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου χωρίς νέους όρους, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ Στρος-Καν επεσήμανε ότι αν και είναι δύσκολη η επίτευξη του στόχου για δημοσιονομική εξυγίανση, εν τούτοις υπάρχουν πολλοί τομείς που μπορεί να γίνουν περικοπές δαπανών και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι αν τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις, τότε θα στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, καλώντας όλα τα κόμματα να το στηρίξουν.

Από την Επιτροπή απουσίαζαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στρος-Καν υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τον Μάιο που προσέφυγε στο ΔΝΤ βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού». Σημείωσε ότι «ναι μεν τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων είναι επώδυνα αλλά αν δεν είχαν ληφθεί, η χώρα θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί το εγχείρημα να είναι δύσκολο αλλά αν συνεχιστεί έτσι σιγά -σιγά θα επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.

Ακόμα, τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος συνδέεται «με το βαθμό δικαιοσύνης που θα εμπνεύσει στο λαό», ενώ σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων σημείωσε ότι «αν ήμουν Έλληνας μπορεί και εγώ να ήμουν στους δρόμους. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κατάσταση και ο καθένας να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξετε ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται, όλοι συμμετέχουν».

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι «το ποσό του δανείου των 110 δισ. θα επαρκέσει για την Ελλάδα αν εξελιχθούν όπως πιστεύουμε τα πράγματα» καθώς και ότι «η ανάπτυξη αναμένεται να αποκατασταθεί τέλος του 2011». Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κ Στρος-Καν στην επισήμανση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Βάσως Παπανδρέου για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και την φυγή τους προς το εξωτερικό.

Το ενδεχόμενο να φύγει η νεολαία είναι ένα ζήτημα που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες. Είναι σημαντικό να τους δημιουργήσεις κίνητρα γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους θα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Κατανοώ την απελπισία τους που μπορεί να αποφασίσουν να φύγουν για το εξωτερικό. Καλώς, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα και υπάρξει ανάπτυξη, θα επανέλθουν».

Η κ Παπανδρέου μίλησε επίσης «για δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με την πλάτη στο τοίχο», για «ισοπεδωτική λιτότητα με οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων», για «φαύλο κύκλο που βρίσκεται η χώρα» προσθέτοντας ότι « για αυτό και η φήμη του ΔΝΤ δεν είναι τόσο θετική», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα αν «για να επιτύχει το πρόγραμμα χρειάζονται τροποποιήσεις».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το λόγο πήρε ο Μίμης Ανδρουλάκης, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παγιώνεται το χάσμα κόστους -δανεισμού, εντείνεται η αναμονή για το ποιά χώρα θα υπαχθεί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ ενώ μίλησε και για ασύμμετρο σοκ που ζει η ΕΕ καθώς δεν πείθονται οι αγορές. Ακόμα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές όχι όμως με εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα, όπως είπε.

Από την ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε το κόμμα του τονίζοντας ότι στήριξε κάποια μέτρα αλλά «δεν ψήφισε το πρόγραμμα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που ήταν πρωτόγνωρο σε ένταση και έκταση, οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους της χώρας».

Υποστήριξε ακόμα την ανάγκη αλλαγής πορείας και ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής γιατί διαφορετικά, όπως είπε, δεν θα υπάρξει λύση. «Υπάρχει αγωνία στον ελληνικό λαό, που μπορεί να κατανοεί την αναγκαιότητα των μέτρων, όμως δεν μπορεί να δει σε ορατό χρόνο ότι θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης του», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Τέλος, ο Ντομινίκ Στρος Καν αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ έκανε και σφάλματα σε ότι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος που πρότεινε σε ορισμένες χώρες, όμως όπως είπε, «διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και υλοποιούμε διαφορετικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε χώρας»

«Στήριξη από τον λαό»

Την αναγκαιότητα στήριξης της κυβέρνησης -την οποία χαρακτήρισε «γενναία» - από την κοινωνία και ει δυνατόν την πολιτική στήριξη από τα κόμματα τα οποία πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στη διάρκεια των δηλώσεων στις οποίες προέβη μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, δεν πάμε κάπου απρόσκλητοι, ξέρουμε τους χαρακτηρισμούς για το ΔΝΤ, ξέρουμε ότι γίνονται διαδηλώσεις που μας λένε να φύγουμε, λέμε, όμως, ότι είναι καλύτερα να είμαστε εδώ, παρά να είμαστε έξω, και όσο το ταχύτερο μπορέσετε να πετάξετε με τα δικά σας φτερά τόσο το καλύτερο», είπε ο κ. Στρος-Καν, προσθέτοντας «μην μάχεστε τον γιατρό που καμιά φορά δίνει φάρμακα που δεν σας αρέσουν».

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, την οποία χαρακτήρισε «μικρό άθλο», αναγνωρίζεται όλο και ευρύτερα διεθνώς και τόνισε ότι ενδεικτικό αυτής της αναγνώρισης είναι το «άνοιγμα» της διαδικασίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, κάτι για το οποίο ευχαρίστησε τον Ντομινίκ Στρος Καν για τη θέση που πήρε.

«Από την πλευρά μας (σ.σ. το ΔΝΤ) είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», είπε χαρακτηριστικά για την επιμήκυνση ο κ. Στρος-Καν, χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα «τεχνικό» και προσθέτοντας ότι όλο και περισσότερο στην ΕΕ κατανοούν ότι υπάρχει ανάγκη η επιμήκυνση της αποπληρωμής να γίνει ταυτόχρονα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ερωτηθείς αν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους θα επιφέρει και τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ο κ. Στρος-Καν ανέφερε: «Είπα μεν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, αλλά δεν είπα ότι τα χειρότερα θα έλθουν, τίποτα το καινούργιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα που συνεχίζεται κανονικά».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι ο ίδιος έχει εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τα γενναία μέτρα της κυβέρνησης, η αναγκαιότητα των οποίων «αναγνωρίστηκε μέσω εκλογών από τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά».

Ο κ. Στρος-Καν εκτίμησε ότι η χώρα θα επανέλθει σε θετική τροχιά ανάπτυξης το 2012, ανέφερε ότι μέχρι τώρα προείχε ο έλεγχος της δημοσιονομικής κατάστασης και τώρα πρέπει να προταθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα προβλήματα του δημόσιου τομέα.

«Μια χώρα όταν έχει τέτοια προβλήματα πρέπει να τα διαχειριστεί με σωστό τρόπο», είπε ο κ. Στρος-Καν, προτρέποντας σε συνέχιση της προσπάθειας, στην οποία οι εύποροι πρέπει να αναλάβουν βάρη και «όχι να υποφέρει ο «καθημερινός» άνθρωπος».

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και την είσοδο της χώρας σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και με καθεστώς φορολογικής δικαιοσύνης, μείωσης της γραφειοκρατίας, δημιουργίας των προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, παροχής καλύτερων υπηρεσιών και λήψης πρωτοβουλιών για την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ρίξει μεγάλο βάρος το 2011 στην Παιδεία, ενώ σημειώνεται ότι πριν τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών του με τους υπουργούς, είχε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Περαιτέρω ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «τα πελώρια ελλείμματα δεν ήταν παρά σύμπτωμα μιας ευρύτερης παθογένειας και ότι γι' αυτό οι αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση δεν αφορούν απλά τη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά την καθιέρωση αρχών, κανόνων και μηχανισμών χρηστής διαχείρισης της δημόσιας δαπάνης, ελέγχου, λογοδοσίας και διαφάνειας καθώς και εμπέδωσης μιας άλλης κουλτούρας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα βαδίζει «ένα δύσκολο, αλλά συνεπή δρόμο», επισημαίνοντας ότι το 2011 το βάρος θα δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε το 2012 η χώρα να εισέλθει στη θετική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τόσο βελτιώνονται οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για οριστική έξοδο από την κρίση με βιώσιμο τρόπο».

Ερωτηθείς ο κ. Στρος-Καν για την κατάσταση στην ΕΕ και την ευρωζώνη, τη χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή», προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη, ενώ σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις στο Eurogroup είπε ότι συζητήθηκαν πολλά, τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη πρέπει να βρει περιεκτική και ολοκληρωμένη λύση, και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι «το υψηλό χρέος ορισμένων χωρών δεν είναι τεράστιο πρόβλημα για την ευρωζώνη» και επανέλαβε την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης λύσης, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η κρίση πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία ώστε να αντιμετωπιστεί και το σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθούν κρίσιμες συνομιλίες στην ΕΕ, ενώ ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη. «Βεβαίως, είπε ο κ. Στρος-Καν, οι ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορούν να έχουν ρυθμούς ανάπτυξης 7% ή 8%, όπως είχε η Κίνα π.χ, αλλά αν είχατε (σ.σ. στην ΕΕ) ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4%, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα είχατε πρόβλημα».

Ερωτηθέντες αμφότεροι, αν στην Ελλάδα ήλθε ο επικεφαλής του ΔΝΤ ή ο σοσιαλιστής φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, ο μεν πρωθυπουργός είπε ότι «έχουν έλθει και οι δύο, είναι χαρά μου να συζητώ μαζί του», ο δε Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι «έχω χροιά και σοσιαλιστική και συντηρητική, μην σας εκπλήσσει που έχω πολλούς φίλους».

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου παρέθεσε γεύμα εργασίας στον επικεφαλής του ΔΝΤ και τα άλλα μέλη της «τρόικας» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρόγραμμα της αρχικά διήμερης επίσκεψης του Στρος-Καν έγιναν αλλαγές την τελευταία στιγμή καθώς επισπεύδεται η αναχώρησή του από την Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή η κρίση

Να μην πλήττονται βαρύτατα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, όσο αυτό είναι εφικτό, αλλά να δοθεί και βάρος στην είσπραξη φόρων από τις πιο εύρωστες κοινωνικές ομάδες, ζήτησε ο Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Στρος-Καν επισήμανε ότι η οικονομική κρίση είναι κυρίως ευρωπαϊκή, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο ευάλωτη, γι' αυτό και χτυπήθηκε πρώτη.

Ο Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ για την «κατανόηση που δείχνει για το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός δίνει μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα».

Αναφέρθηκε δε στη στάση της Γερμανίας η οποία, όπως είπε, «έχει στηλώσει τα πόδια» και χαρακτήρισε την κρίση ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική.

Συνάντηση με Σαμαρά

Τη θέση του για το μνημόνιο ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, στο γραφείο του στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε γιατί το μνημόνιο, εκτός από κοινωνικά άδικο, είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό. Υποστήριξε ότι δεν οδηγεί σε αποτελέσματα και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής πορείας με ανάκαμψη και ανάπτυξη γιατί αν δεν υπάρξουν αυτά θα προκύψουν μεγαλύτερα αδιέξοδα τα οποία δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Η ΝΔ συμφωνεί στην επιμήκυνση, αρκεί να περιλαμβάνει όλο το ποσό του δανείου των 110 δισ. ευρώ και να μην περιέχει νέα επαχθή μέτρα.

Στην συνάντηση με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος Δήμας, οι αρμόδιοι τομεάρχες οικονομικών κ.κ. Σταϊκούρας και Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, και ο διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ανακοίνωση του ΔΝΤ

Τη σημασία της δυνατότητας που είχε να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου, όπως αναφέρεται, «πραγματοποίησε συζητήσεις για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις».

«Ο κ. Στρος-Καν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Στρος-Καν έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ευτυχής που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα και να ανταλλάξω απόψεις με τις Ελληνικές Αρχές, με μέλη του Κοινοβουλίου και με την αντιπολίτευση. Συγχαίρω τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός για την εφαρμογή του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού τους προγράμματος που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας. Το ΔΝΤ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας την παροχή αρωγής για να διασφαλιστεί ότι το οικονομικό πρόγραμμα είναι κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο, και ότι παρέχει προστασία για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

»Στους έξι μήνες της εφαρμογής του προγράμματος έχουν επιτευχθεί πολλά, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Η επόμενη φάση της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για να ελευθερωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού. Δεν είναι εύκολο έργο και θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν πολλά από τα μέτρα, και μέχρι να καρποφορήσουν πλήρως. Όμως, η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής έθεσε ένα στερεό θεμέλιο για την περαιτέρω πρόοδο: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου και η φορολογική διαχείριση βελτιώνεται, ο χρηματοοικονομικός τομέας δυναμώνει, έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και έχουν δρομολογηθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις -τώρα είναι η στιγμή για να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν.

»Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα. Όμως, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν, είμαι πεπεισμένος από τις συζητήσεις που πραγματοποίησα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει το στόχο της.»

www.kathimerini.gr