Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στα τέλη Οκτωβρίου το έλλειμμα μειώθηκε κατά περίπου 30% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα 17,4 δισ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος είναι να μειωθεί κατά 36,9% και να μην ξεπεράσει τα 19,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του 2010 η μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να βγάζει έλλειμμα μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται ασφαλώς για έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο, καθώς εάν γίνει αναγωγή του 10μήνου στο σύνολο του έτους, τότε το εκτιμώμενο έλλειμμα για φέτος θα ξεπεράσει τα 21,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα υπάρχει μία τρύπα περίπου 2,2 δισ. ευρώ.
Κυριότερη αιτία γι’ αυτήν την εικόνα είναι η συνεχιζόμενη υστέρηση στα έσοδα. Με βάση τη δυναμική του 10μήνου, η τρύπα στα έσοδα εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 2,4 δισ. στο τέλος του έτους. Στο οικονομικό επιτελείο, βέβαια, εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι με τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας, τη φορολογία ακινήτων και την περαίωση θα μπορέσουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υστέρησης.
Παρόλα αυτά, η εντολή που έχει δοθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι να κλείσει όσο μπορεί την κάνουλα των δαπανών, οι οποίες, ωστόσο, μειώνονται με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το στόχο (7% στο 10μηνο έναντι πρόβλεψης 7,8% στο 12μηνο) και οδεύουν προς μία υπέρβαση της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι επιστροφές φόρων οι οποίες δίνονται με το σταγονόμετρο, στερώντας από την αγορά πολύτιμη ρευστότητα. Συγκεκριμένα, είναι μειωμένες κατά 8,8% ενώ στο σύνολο του έτους προβλέπεται αύξηση κατά 3%.
Ίδια εικόνα καταγράφεται και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας για τη μείωση του ελλείμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔΕ προβλέπεται να μειωθεί φέτος κατά 6,1% και στο 10μηνο η περικοπή έχει φτάσει το 24,6%.
Με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα του προϋπολογισμού, θεωρείται σχεδόν απίθανο να καλυφθεί αυτό το άνοιγμα. Άλλωστε, το ΠΔΕ έχει ήδη υποστεί ψαλίδισμα 200 εκατ. ευρώ στην τελευταία αναθεώρηση και εάν συνεχιστεί αυτή η στρατηγική, τότε στο τέλος του έτους θα είναι μειωμένο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, με σημαντική καθυστέρηση γίνονται οι πληρωμές σε εργολάβους και προμηθευτές του Δημοσίου, ενώ σχεδόν παγωμένες είναι και μία σειρά από παραγγελίες για νέες προμήθειες