2 Νοεμβρίου 2010

Ρωτάμε τον υποψήφιο Δήμαρχο της Σάμου Στέλιο Θάνο να μας πει : σε ποια υπηρεσία Υπηρέτησε τη θητεία του ως Αξιωματικός και σε ποιο Γραφείο;

Σύμφωνα με το Βιογραφικό του Υποψηφίου Δημάρχου για το Δήμο Βαθέος Στέλιο
Θάνο μας λέει μεταξύ των άλλων ότι
<<Ως νέος κατά τη διαμονή του στην Αθήνα την περίοδο 1964-65 συμμετείχε ενεργά μαζί με άλλους συμπατριώτες του στους αγώνες της δημοκρατίας και του 1-1-4. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού.>>



Συμμετείχε δηλαδή όπως μας λέει στους αγώνες της δημοκρατίας και του 1-1-4.Στη συνέχεια μας λέει πάντα στο Βιογραφικό του ότι υπηρέτησε τη Θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού.

Τη περίοδο 64-65 για να θυμηθούμε συνέβησαν τα παρακάτω γεγονότα

«Ιουλιανά» 1965
Τα γεγονότα της 15ης του Ιούλη 1965, καθώς και εκείνα που τα ακολούθησαν και που καθιερώθηκαν ως «Ιουλιανά» ήταν από τα πιο σημαντικά της περιόδου μετά το 1950 και μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας του 1967-1974.
Η σημασία τους καθορίζεται από τη μεγάλη όξυνση και τη διάρκεια που πήραν οι εγχώριες ενδοαστικές αντιθέσεις, πάντα σε συνδυασμό με την άμεση εμπλοκή του ξένου παράγοντα (ΗΠΑ) και τους γενικότερους σχεδιασμούς του στην περιοχή (Κυπριακό) και που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της δικτατορίας.
Ταυτόχρονα, τα «Ιουλιανά» προσφέρουν επίκαιρα διδάγματα ως προς το ρόλο του λαϊκού παράγοντα εκείνης της περιόδου, από την άποψη του βαθμού συνειδητοποίησης.
Bρισκόμαστε στον Ιούλιο του 1965. Περίοδος έντονων πολιτικών ζυμώσεων και αναταραχών. Περίοδος όπου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αμφισβητείται στην άσκηση των καθηκόντων της από το νέο βασιλιά Κωνσταντίνο. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου αντιλαμβανόμενη τον ανακτορικό ρόλο που παίζει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Π. Γαρουφαλιάς, ζητά την αντικατάστασή του, αλλά παρεμποδίζεται από τον Κωνσταντίνο, που δεν υπογράφει το αντίστοιχο Βασιλικό Διάταγμα. Πρωθυπουργός και Βασιλιάς ανταλλάσσουν πέντε επιστολές, όπου, τελικά διαπιστώνεται, ότι η κυβέρνηση τελεί υπό βασιλική κηδεμονία. Ο Γ. Παπανδρέου δεν αποδέχεται τον εξευτελισμό και στις 15 Ιουλίου παραιτείται. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους εκδηλώνοντας την πίστη του στην νόμιμη κυβέρνηση του (την οποία είχε εκλέξει 1,5 χρόνο πριν, τον Φλεβάρη του '69 με 52,72% και 171 έδρες). Ταυτόχρονα στα ανάκτορα αναζητούνται βουλευτές από την Ένωση Κέντρου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Είναι οι λεγόμενοι αποστάτες, που θα καταφέρουν να πάρουν από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, το Σεπτέμβρη, αφού έχουν ήδη προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Όλο αυτό το διάστημα της αυλικής συνταγματικής εκτροπής, ο λαός βρίσκεται κάθε νύχτα στους δρόμους, δίνοντας με δυναμισμό τη δική του μάχη υπέρ της Δημοκρατίας. Σε εκείνες τις πρώτες διαδηλώσεις και συγκεκριμένα το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1965 βρίσκει το θάνατο ο φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής, Σωτήρης Πέτρουλας. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο δημιουργείται το κίνημα του "114" (ένα, ένα, τέσσερα), που αναφέρεται στο τελευταίο άρθρο του Συντάγματος "Η τήρησις του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων" και αντιπροσώπευε το αίσθημα του λαού για Δημοκρατία, ενάντια στις παρεμβάσεις του Παλατιού.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσιευμένο Βιογραφικό του υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός του Πεζικού.
Προφανώς αφού είχε πάρει μέρος στους δημοκρατικούς αγώνες το
64-65 αργότερα υπηρέτησε και την θητεία του.Όμως δυο χρόνια αργότερα είχαμε την Επανάσταση του 1967,κατ άλλους επονομαζόμενης ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ.

Ρωτάμε καλοπροαίρετα τον υποψήφιο Δήμαρχο της Σάμου Στέλιο Θάνο να μας πει : σε ποια υπηρεσία Υπηρέτησε τη θητεία του ως Αξιωματικός και σε ποιο Γραφείο;