- Δεν προβλέπονται επαρκείς Υπηρεσίες ούτε στις Π.Ε. Λέσβου, Χίου και Σάμου.
-Τι δείχνει η σύγκριση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-
Δήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηλία Γιαννίρη
Αναλυτικό Δελτίο Τύπου για το σχέδιο οργανισμού για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών
1/11/2010
Ο «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» θεωρεί απαράδεκτο σχέδιο οργανισμού για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και θα κάνει ότι μπορεί για να αναδείξει το θέμα μέχρι την άρση της αδικίας σε βάρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου), αλλά και σε επίπεδο παλιών Επαρχιών της Ικαρίας και των Φούρνων (Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας) και της Λήμνου και Αη Στράτη (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου).
Τη θέση αυτή μετέφερε στον Έπαρχο Ικαρίας κ. Ρουζίνο ο επικεφαλής του συνδυασμού Ηλίας Γιαννίρης στη συνάντηση που είχαν στην Ικάρια αλλά και στον Έπαρχο Λήμνου κ Σάραγκα ο ΥΠ. Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Μιχάλης Μπάκας σε συνάντηση που είχαν σήμερα 1 Νοεμβρίου στη Λήμνο.
Σε περίπτωση που το εν λόγω σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εγκριθεί, θα καταργηθούν Διευθύνσεις των πρώην Νομαρχιών και Τμήματα που σήμερα λειτουργούν σε επίπεδο των σημερινών Επαρχιών Ικαρίας και Λήμνου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τους, αλλά και των Φούρνων και του Άη Στράτη, να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέχρι το Βαθύ Σάμου και τη Μυτιλήνη για να εξυπηρετηθούν.
Ο Συνδυασμός μας καταγγέλλει την κραυγαλέα η διαφορά της μεταχείρισης που επιφυλάσσεται για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε σύγκριση με τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Επίσης, στο σχέδιο του Οργανισμού Βορείου Αιγαίου ερωτηματικά προξενούν ακόμα και οι διαφορές παρατηρούνται και στη μεταχείριση μεταξύ Λήμνου και Ικαρίας, αφού σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπονται διευθύνσεις και υπηρεσίες για την Λήμνο, αλλά δεν προβλέπονται αντίστοιχες για την Ικαρία.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είναι απίστευτη η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το νέο εγχείρημα της αιρετής Περιφερειακής βαθμίδας από το υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί αναστάτωση στα νησιά μας και στους εργαζομένους των Νομαρχιών και των Επαρχείων.
Ζητάμε ίση μεταχείριση μεταξύ των πρώην νομαρχιακών και επαρχιακών επιπέδων των νησιωτικών Περιφερειών. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μικρονοϊκές πολιτικές περικοπής Διευθύνσεων και Τμημάτων στα νησιά μας.
Βρήκαμε στα σχέδια Οργανισμών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ακόμη και λάθη “copy-paste”, με αποτέλεσμα να αναγράφονται στα σχέδια των νησιώτικων Περιφερειών μας (α) η Περιφέρεια …Κεντρικής Μακεδονία (!)ς, (β) η Σύρος και η Ρόδος στο σχέδιο Οργανισμού του …Βορείου Αιγαίου.
Επίσης, κατάφωρη είναι η ανισοτιμία που διακρίνει το νομοθέτη ακόμη και μεταξύ περιφερειακής ενότητας Λήμνου και της αντίστοιχης της Ικαρία ενώ είναι ισόβαθμες επαρχίες. Μήπως κάποιοι κάπου στο υπουργείο δεν ξέρουν ότι υπάρχει Επαρχία Ικαρίας, που περιλαμβάνει και τους Φούρνους; Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι δεν προβλέπουν στο νέο Οργανισμό της Περιφέρειας ούτε καν υφιστάμενες υπηρεσίες όπως η πολεοδομία, το δασονομείο και η γεωργία-κτηνιατρική;»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Ο «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» μελέτησε τα σχέδια οργανισμών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και καταγγέλλει τις παρακάτω ελλείψεις Διευθύνσεων και Τμημάτων:
Δεν προβλέπεται Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού για την Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας ενώ προβλέπεται για τη Λήμνο. (άρθρο 3)
Δεν προβλέπεται στη Διεύθυνση Διοίκησης να υπάρχουν Τμήματα Διοικητικού-Οικονομικού και Γραμματείας ούτε στη Χίο και στη Σάμο, αλλά ούτε και στη Λήμνο και στην Ικαρία, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις για τα ίδια επίπεδα διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο (Σύρος, Ρόδος) (άρθρο 7).
Στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, ενώ αναφέρεται η Ενότητα της Λήμνου δεν αναφέρεται η αντίστοιχη της Ικαρίας. Στη συνέχεια δεν αναφέρονται ρητά τα αντίστοιχα τμήματα της Χίου, της Σάμου και της Λήμνου (άρθρο 9).
Για το Βόρειο Αιγαίο δεν προβλέπονται χωριστές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβο, Χίο και Σάμο, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις για τα ίδια επίπεδα διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο (Σύρος, Ρόδος) (άρθρο 12).
Δεν προβλέπονται Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ούτε καν στη Χίο και στη Σάμο, αλλά ούτε και στη Λήμνο και στην Ικαρία, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις για τα ίδια επίπεδα διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο (άρθρο 12).
Για το Βόρειο Αιγαίο Στο Άρθρο 13 παρ. 5 δεν υπάρχει η παρακάτω διάταξη, που όμως περιέχεται στον Οργανισμό του Νοτίου Αιγαίου: «Τα Τμήματα των Διεύθυνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μπορούν επίσης να συνιστούν περιφερειακά γραφεία εντός της περιοχής της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους. Για τη σύσταση των γραφείων αυτών εκδίδεται απόφαση του Περιφερειάρχη.»
Στο Άρθρο 14 προβλέπεται Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε Λήμνου, αλλά δεν προβλέπεται αντίστοιχη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε Ικαρίας.
Για το Βόρειο Αιγαίο στο Άρθρο 17 «Αρμοδιότητες-διάρθρωση Διευθύνσεων Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων» δεν αναφέρονται ρητά «Λέσβου, Σάμου και Χίου. Στο Νότιο Αιγαίο, στο αντίστοιχο άρθρο αναφέρονται ρητά οι Περιφερειακές Ενότητες Σύρου και Ρόδου. Επίσης, για το Νότιο Αιγαίο αναφέρονται χωριστά Τμήματα Ανάπτυξης Άνδρου, Θήρας, Κέας, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου. Για το Βόρειο Αιγαίο στο αντίστοιχο άρθρο δεν αναφέρονται τα Τμήματα Ανάπτυξης Λήμνου και Ικαρίας.
Για το Νότιο Αιγαίο, στο Άρθρο 16 παρ. 5 ε αναφέρονται ρητά τα Τμήματα Ανάπτυξης των περιφερειακών ενοτήτων Κω, Καρπάθου και Καλύμνου. Στο αντίστοιχο άρθρο 17 για το Β. Αιγαίο δεν αναφέρονται ρητά τα Λήμνου και Ικαρίας.
Για το Νότιο Αιγαίο, στο Άρθρο 17 παρ 3 αναφέρονται Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. Σύρου και Ρόδου. Για το Βόρειο Αιγαίο, στο αντίστοιχο άρθρο δεν υπάρχουν Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. Λέσβου, Χίου και Σάμου.
Στο ίδιο άρθρο, για το Νότιο Αιγαίο προβλέπονται Τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Θήρας, Κέας, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου. Για το Βόρειο Αιγαίο δεν προβλέπονται Τμήματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Λήμνου και Ικαρίας.
Για το Βόρειο Αιγαίο, στο Άρθρο 20 «Αρμοδιότητες-διάρθρωση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού» δεν υπάρχει Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Ικαρίας, ενώ υπάρχει για τη Λήμνο. Για το Νότιο Αιγαίο υπάρχουν τέτοια τμήματα στα προαναφερόμενα ανωτέρω νησιά.
Για το Βόρειο Αιγαίο, στο Άρθρο 21 «Αρμοδιότητες-διάρθρωση Διεύθυνση Τεχνικών Έργων» δεν υπάρχει Τμήμα Τεχνικών Έργων Ικαρίας, ενώ υπάρχει για τη Λήμνο. Για το Νότιο Αιγαίο υπάρχουν τέτοια τμήματα στα προαναφερόμενα ανωτέρω νησιά.
Για το Βόρειο Αιγαίο, στο Άρθρο 26 «Διάρθρωση – αρμοδιότητες Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των περιφερειακών ενοτήτων» δεν υπάρχει Τμήμα Δημόσιας Υγείας Ικαρίας, ενώ υπάρχει για τη Λήμνο. Για το Νότιο Αιγαίο υπάρχουν τέτοια τμήματα στα προαναφερόμενα ανωτέρω νησιά.
Διαφορές υπάρχουν μεταξύ Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου και στις ειδικότητες των εργαζομένων αορίστου και ορισμένου χρόνου.
Το γραφείο τύπου