2 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Ψήφος ευθύνης απέναντι στο μέλλον της Ελλάδας


«Όλοι μας ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια, που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της, ή αν θα αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάναμε να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ».

Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην περιφερειακή σύσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ.

«Σε αυτή τη δύσκολη για όλους πορεία, κάθε μέρα, με τις πράξεις μας, με τις επιλογές μας, αποφασίζουμε αν το δρόμο αυτό, της αλλαγής της χώρας μας, τον συνεχίζουμε, ή τον αφήνουμε ανολοκλήρωτο, στη μέση», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Προχωράμε σταθερά ή βάζουμε πάλι την Ελλάδα σε περιπέτειες; Η επιλογή αυτή ανήκει πρώτα στον ίδιο τον πολίτη, στον Ελληνικό λαό. Που καθημερινά με τις πράξεις του και τις επιλογές του, με τη στάση του απέναντι στα πράγματα, είτε την επικυρώνει, είτε τη σταματά. Πόσο δε μάλλον με την ψήφο του, σε μια μεγάλη και σημαντική εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή της Κυριακής. Γι' αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που πολλές φορές έχω πει, έχοντας πλήρη επίγνωση όσων λέω και με απόλυτο σεβασμό στη βούληση των πολιτών: η ψήφος όλων μας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, είναι ψήφος αυξημένης και μεγάλης ευθύνης. Ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και το μέλλον της».

Κάλεσε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη, να μην επιλέξουν την αποχή και στο ενδεχόμενο που κάποιοι επιχειρήσουν να κρατήσουν τη χώρα εγκλωβισμένη στο παρελθόν, είπε ότι θα πρέπει τότε να γίνουν βουλευτικές εκλογές για να μιλήσει ο λαός.

«Στην πορεία της χώρα μας για την σωτηρία και την αλλαγή, όσοι περισσότεροι ψηφίσουμε, όσοι περισσότεροι δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή η πορεία πρέπει ανεμπόδιστα να συνεχιστεί, τόσο πιο ισχυρό θα είναι το χτύπημα απέναντι σε όλους όσους παλεύουν για να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο παρελθόν της. Καλώ όλους τους πολίτες σε συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, γιατί είναι μία ψήφος ευθύνης για τη χώρα, για την πατρίδα μας, για την Αυτοδιοίκηση», επισήμανε και παρατήρησε: «Έχουμε χρέος, φίλες και φίλοι, να μην καταστούμε όμηροι κανενός, που επενδύει στο φόβο και την ανασφάλεια. Να μην ανακόψουμε την πορεία της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση. Έχουμε χρέος να αποφασίσουμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πορεία και δεν γυρίζει πίσω. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν κάποιοι δηλαδή επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν τη χώρα και τους πολίτες στο παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά να μιλήσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η σωτηρία και η αναμόρφωση της χώρας μας, είναι υπόθεση και απόφαση των πολιτών, του λαού. Καμίας πεφωτισμένης πολιτικής ελίτ».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι λιποτάκτησε ως κυβέρνηση και λιποτακτεί και σήμερα, ως αντιπολίτευση. «Ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε να κάνει στροφή και να στηρίξει τις πατριωτικές προσπάθειες της κυβέρνησης και η νέα ηγεσία της Ν.Δ. ταυτίστηκε με την πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή». Σημείωσε πως η Ν.Δ. δεν έχει το θάρρος να πει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φύγετε» αφού θεωρεί ότι καταστρέφει τη χώρα.

Μίλησε ακόμα για ένα μεγάλο μέρος της «άλλης αριστεράς», που, όπως είπε, «έχει βολευτεί με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών».

Αναφερόμενος στο απερχόμενο νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη του καταλόγισε ευθύνες γιατί εγκλώβισε τη Θεσσαλονίκη στην αφάνεια και στη στασιμότητα, αδιαφορώντας ακόμα και να αξιοποιήσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Πολιτική για τα προβλήματα και τους πολίτες, δεν γίνεται πια ούτε μέσα από τον απομονωτισμό, ούτε μέσα από τα τηλεοπτικά θεάματα», παρατήρησε.

Για τη Μακεδονία είπε μετά από πολλά χρόνια μεμψιμοιρίας και απομονωτισμού από πολλές συντηρητικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, την Κυριακή που έρχεται, οι πολίτες αποφασίζουν την απελευθέρωσή της. Αποφασίζουν να κάνουν τη μεγάλη στροφή από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια. Από το ρόλο του αδικημένου και του θυματοποιημένου παιδιού της Ελλάδας, στο ρόλο του πρωταγωνιστή και του φάρου προόδου και ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα. Πάνω απ΄ όλα η Μακεδονία χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και πίστη στις δυνάμεις της.

Αυτή την αλλαγή στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία μπορούν να φέρουν ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Μάρκος Μπόλαρης, που είναι υποψήφιοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιστοίχως, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, είπε, θα στηρίξει τον Μάρκο Μπόλαρη στη χάραξη μιας νέας πορείας για τη Μακεδονία με την αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. «Πάρτε τη Μακεδονία στα χέρια σας και βάλτε τη Μακεδονία σε χέρια ικανά», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής σύσκεψης λειτούργησαν τρία εργαστήρια πολιτικής συζήτησης για την αγροτική, κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική στα οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Περιφερειακής ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και οι υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος, Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ την ομιλία του πρωθυπουργού παρακολούθησαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, Εσωτερικών θεοδώρα Τζάκρη και Μεταφορών Σπύρος Βούγιας.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης παρουσίασε ο κ. Μαγκριώτης, ενώ μίλησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ