Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. |
Συνδέσεις |
Πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η «απειλή» του Γιώργου Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές;
Έχω μια γενική θέση που λέει ότι δεν μπορούν να γίνονται εκλογές σε αυτό τον τόπο κάθε χρόνο. Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεν υφίσταται, κατά την γνώμη μου, λόγος για πρόωρες εκλογές.
Υπάρχει όμως μια επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία μια μονοκομματική κυβέρνηση είναι δύσκολο να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται για να βγούμε από το αδιέξοδο.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφάλιζαν την έξοδο της χώρας από την κρίση δεν αποτελεί ευθύνη για το πολιτικό σύστημα. Ακόμη κι έτσι, η πρόταση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης στην πραγματικότητα μιλά για το ενδεχόμενο μιας εθνικής συνεννόησης, η οποία θα διευκόλυνε την εφαρμογή ενός προγράμματος ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Και στην περίπτωση αυτή δεν είναι υποχρεωτική η προκήρυξη εκλογών, καθώς ενδέχεται στο υπάρχον Κοινοβούλιο να υπάρξουν δυνάμεις που θα ήθελαν να συμπράξουν σε μια τέτοια κυβέρνηση.
Εσείς θα συμμετείχατε;
Αυτό μπορεί να απαντηθεί αν δει κανείς διεξοδικά την αντικειμενική δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων. Και υποθέτω ότι σε ένα τέτοιο μεγάλο πολιτικό ερώτημα το κάθε κόμμα, αλλά και ο κάθε βουλευτής, θα πρέπει να τοποθετηθεί σύμφωνα με τις δικές του αντιλήψεις και με βάση τα δικά του αξιακά προτάγματα.
Μα δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις;
Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Η διερεύνηση των προγραμματικών συγκλίσεων και όχι οι πολιτικές συμφωνίες κορυφής, οι οποίες δεν ενδιαφέρουν κανέναν, πέραν εκείνων που της συνάπτουν.
Στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΟΣΕ αναφερθήκατε στην μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις;
Όλα αυτά φέρνουν αντιδράσεις. Και είναι προφανές ότι υπάρχουν συνήθειες που είναι παγιωμένες, τα λεγόμενα κεκτημένα, που όσο κι αν είναι ανορθολογικά, παρά ταύτα υπάρχουν θιγόμενοι, οι οποίοι ζούσαν μέσα σε αυτή την κατάσταση. Επομένως μια ορισμένη ποσότητα αντιδράσεων θα πρέπει να είναι αναμενόμενη.
Το σημαντικό, όμως, είναι να μιλήσει κάποιος με την κοινωνία και να εξηγήσει με λογικό τρόπο ποια είναι η απόπειρα που γίνεται. Αυτή η συνεννόηση μπορεί και πρέπει να γίνει με την κοινωνία.
Έχω την αίσθηση ότι «κατεβάζετε» μια δικιά σας αυτόνομη πλατφόρμα. Αλήθεια, μπορεί αυτή να αφομοιωθεί στα όρια του ΛΑ.Ο.Σ. ή και εκτός αυτού;
Νομίζω ότι λίγο ως πολύ λέω πράγματα που σε διάφορα επίπεδα έχει καταθέσει και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Το κόμμα έχει πρωτοστατήσει στην διαδικασία συνεννόησης και διαλόγου, και όχι χωρίς κόστος. Η συνεννόηση υπήρξε η διαχρονική θέση του κ. Καρατζαφέρη.
Πριν από μία βδομάδα, με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης, βγήκατε και είπατε ότι δεν είναι κακό από την στιγμή που δύο άνθρωποι διαφωνούν να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Πικραθήκατε ή υπάρχει κάτι βαθύτερο;
Στην πολιτική δεν λειτουργώ συναισθηματικά, γιατί θεωρώ ότι είναι προτιμότερες οι ορθολογιστικές προσεγγίσεις. Εκείνο που λέω είναι ότι, αν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αισθάνεται ότι ενδεχομένως τον δυσκολεύω σε οτιδήποτε, αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί γιατί δεν έχει κανένα νόημα να κουβαλάμε βαρίδια ή να δυσκολεύουμε τις κινήσεις ενός κόμματος και ενός πολιτικού αρχηγού που σέβομαι και εκτιμώ. Δεν έχει κανένα νόημα να δυσκολεύει την ζωή του. Αλλά επ’ αυτού εδόθησαν διευκρινίσεις και το θέμα θεωρείται λήξαν. Πάντως, δική μου πρόθεση δεν ήταν να δημιουργήσω οποιαδήποτε δυσκολία, αλλά να διευκολύνω και να αποσαφηνίσω κάτι ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία.
Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συνομιλείτε με στελέχη τόσο της ΝΔ, όσο και με την Ντόρα Μπακογιάννη;
Συνομιλώ με πάρα πολλούς συναδέλφους μου. Και το θεωρώ περίπου αυτονόητο, διότι είναι προφανής η πολιτική αγωνία που έχουμε όλοι μας για το ποιες θα είναι οι εξελίξεις, αλλά και για το πώς διαμορφώνεται η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην χώρα. Οι συζητήσεις όμως έχουν αυτό το περιεχόμενο. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο.
Δεν έχετε συζητήσει με τον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους;
Όχι.
Οι όποιες συζητήσεις κάνετε δεν αφορούν στο πολιτικό σας μέλλον;
Το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Τίθενται ζητήματα, τα οποία δημιουργούν σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς. Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό οι πολιτικοί να μοιράζονται σκέψεις και ιδέες για το πού και πώς πρέπει να πάνε τα πράγματα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ύστερα από κάθε συζήτηση πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο διά ταύτα. Οι μεγάλες διεργασίες θέλουν χρόνο και επομένως δεν είναι υποχρεωτικό αν ένας βουλευτής ενός κόμματος μιλήσει με έναν βουλευτή ενός άλλου κόμματος να συζητήσουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους.
Πώς αντιμετωπίζετε την άποψη σύμφωνα με την οποία μπαίνουμε σε μια νέα μεταπολίτευση όσον αφορά στο πολιτικό προσωπικό; Κάποιοι λένε ότι θα αναζητηθούν νέα πρόσωπα για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο...
Νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλες αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό κατά κάποιον τρόπο έχει ξεκινήσει. Αυτή η Βουλή έχει τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές. Από την άλλη μεριά οφείλω να πω ότι η γέννηση του καινούριου δεν είναι μια διαδικασία από μηδενική βάση. Είναι μια διαλεκτική πολιτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το καινούριο δεν θα μας έρθει από το πουθενά. Θα μας έρθει από τις ίδιες τις πολιτικές διαδικασίες.
Σας φοβίζει το ενδεχόμενο της διαγραφής, με δεδομένο ότι πολλές φορές διατυπώνετε πιο προχωρημένες θέσεις από τον πρόεδρο του κόμματός σας;
Δεν πιστεύω στην πολιτική του φόβου. Πιστεύω στην πολιτική της ελευθερίας, στην πολιτική της συνθέσεως, του διαλόγου και της συνεννόησης. Αν πίστευα στην πολιτική του φόβου, δεν θα ανήκα στην Δεξιά.