1 Νοεμβρίου 2010

Ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ο.Τ.Ε.Κ

Ερώτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο άνοιγμα των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ο.Τ.Ε.Κ. και η οποία οφείλεται στο ότι δεν έχει προσληφθεί ακόμη το απαραίτητο εποχικό προσωπικό, κατέθεσε σήμερα η Μίκα Ιατρίδη. Η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η καθυστέρηση αυτή θα οδηγήσει στην απώλεια του εξαμήνου για τους φοιτητές των ΑΣΤΕ Ρόδου και Αγίου Νικολάου και ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς πότε σκοπεύουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις του εποχικού προσωπικού, με δεδομένο ότι με βάση το Νόμο 3105/2003 οι Σχολές θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τα μαθήματα από τις 15 Οκτωβρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Πολιτισμού και Τουρισμού

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ο.Τ.Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα»

Ήδη έχει μπει ο Νοέμβριος και οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ο.Τ.Ε.Κ. παραμένουν κλειστές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν υπογράψει για τις κατ' εξαίρεση προσλήψεις εποχικού προσωπικού (εκπαιδευτικού, διοικητικού, κλπ) το οποίο είναι απαραίτητο για την έναρξη των μαθημάτων. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των απαραίτητων προσλήψεων - για όλες τις Σχολές, τα τμήματα Μετεκπαίδευσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και για όλες τις ειδικότητες - εκτιμάται στα 800 άτομα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Η λειτουργία των Σχολών του Ο.Τ.Ε.Κ. διέπεται από τον Νόμο 3105/2003, ο οποίος ρητά ορίζει την έναρξη μαθημάτων στις 15 Οκτωβρίου έκαστου έτους. Όμως, ακόμα και αν υπογράψουν σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί για την πρόσληψη του προσωπικού, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα, έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι Σχολές θα ανοίξουν τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη, όμως, συνεπάγεται ότι οι ΑΣΤΕ Ρόδου και ΑΣΤΕ Αγίου Νικολάου να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο, ενώ οι Β΄θμιες Σχολές και τα ΙΕΚ δεν θα ολοκληρώσουν την ύλη.

Επειδή οι Σχολές αυτές είναι υπεύθυνες για την κατάρτιση στελεχών του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα μας. Επειδή, λόγω οικονομικής κρίσης, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε όλες τις σχολές. Επειδή η καθυστέρηση αυτή ανατρέπει τους οικογενειακούς προγραμματισμούς σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

Πότε σκοπεύουν να υπογράψουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ΑΣΤΕ Ρόδου και Αγίου Νικολάου καθώς και οι σχολές όλων των βαθμίδων του Ο.Τ.Ε.Κ.;


Η ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη