Πρόβλημα στρατηγικού βάθους βλέπει ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που η Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού της, στέλνει, μετά τον μαραθώνιο ειρήνης, μηνύματα για τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του Στην Σαγκάη, ξεκίνησε λέγοντας ότι το κλίμα που επικρατεί στις επαφές Ελλάδας και Τουρκίας είναι θετικό, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάτι αύριο κιόλας, αλλά «πρέπει να στρώσουμε την δρόμο της ειρήνης».
Κατόπιν, ο κ. Νταβούτογλου προχώρησε σε μια σειρά αποκαλύψεις για τις διερευνητικές συνομιλίες (βρισκόμαστε στην 44η), για τις οποίες είπε ότι «ξεκίνησαν και πάλι οι διερευνητικές επαφές που είχαν διακοπεί ή δεν προχωρούσαν με ικανοποιητικό ρυθμό». Στην Ελλάδα ουδέποτε έγινε λόγος για διακοπή των συνομιλιών ή πρόβλημα στην πορεία τους.
Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «οι συνομιλίες προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή, αλλά στην διακίνηση ανθρώπων και αγαθών».
Αλλά τι είδους «αντίληψη συμβιβασμού» μπορεί να υπάρχει στο θέμα του Αιγαίου; Την απάντηση την έδωσε πάλι ο κ. Νταβούτογλου. Είπε ότι για να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, θα πρέπει να επικρατήσει νέα αντίληψη στην περιοχή.
«Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή βλέπουμε ότι η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει σιγά σιγά να ισχύει», είπε ο Νταβούτγολου. «Φυσικά είναι δύσκολο. Πρέπει να δεχθούμε ότι το Αιγαίο είναι μία δύσκολη γεωγραφία. Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα, καθιστούν το θέμα περίπλοκο. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει το μέγιστο συμφέρον για τις δύο γειτονικές χώρες, τους δύο γειτονικούς λαούς».
Τι ακριβώς εννοεί με την έκφραση «δύσκολη γεωγραφία», αναφερόμενος στο Αιγαίο; Και τι σημαίνει «μέγιστο συμφέρον» και για τους δύο; Και ποια μπορεί να είναι αυτή η «νέα αντίληψη»; Αναμένονται απαντήσεις…