11 Νοεμβρίου 2010

Δικαίωση Ροντούλη «Παράνομες οι παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων από τις τράπεζες».



«Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μετά από αναφορές καταναλωτών, έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της παρακράτησης μισθών, συντάξεων ακόμα και επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ από πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους τηρούμενους σε αυτά λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, για την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες», απαντά ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κεγκέρογλου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και Βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης σχετικά με τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τις τράπεζες.

Στη συνέχεια της απάντησής του ο κ. Κεγκέρογλου επισημαίνει τα εξής:

«Η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί (όλο) το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.

Τα πιστωτικά ιδρύματα δικαιολογούν την εν λόγω πρακτική τους με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, που τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά. Πρόκειται, ωστόσο, για προδιατυπωμένους όρους που χαρακτηρίζονται συχνά από αδιαφάνεια και αιφνιδιάζουν του καταναλωτές, οι οποίοι, άλλωστε, δεν έχουν την δυνατότητα να τους διαπραγματευθούν.

Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων. Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μια σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας). Η προστασία αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι πλέον οι καταβολές μισθών και συντάξεων γίνονται συνήθως μέσω των τραπεζών.

Η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης. Εξάλλου το άρθρο 451 του Α.Κ. απαγορεύει το συμψηφισμό κατά ακατάσχετης απαίτησης. Η δε εφαρμογή της πρακτικής αυτής θεμελιώνει ευθύνη των τραπεζών με βάση το άρθρο 8 του νόμου 2251/94 περί ευθύνης του παρέχοντος υπηρεσίες.

Με τις παραπάνω θέσεις στις οποίες στηρίχθηκαν οι παρεμβάσεις της Γ.Γ. Καταναλωτή έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι αναφορές των καταναλωτών.»

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Ροντούλης τόνισε τα εξής:

«Τα Τραπεζικά Ιδρύματα με τις παράνομες παρακρατήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων έχουν οδηγήσει χιλιάδες πολιτών στα όρια της απόγνωσης και της εξαθλίωσης.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, να προστατεύουμε αποτελεσματικά τα νοικοκυριά, δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο σε ελέγχους και διαπιστώσεις παρανόμων πρακτικών εκ μέρους των Τραπεζών, αλλά να επιβάλλουμε και βαρύτατες κυρώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, για να αποτρέψουμε την εκδήλωση και εφαρμογή ενεργειών που εδράζονται σε αδιαφανή «ψιλά γράμματα».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει την δύναμη, αλλά και την πολιτική βούληση, να «ταρακουνάει» συνεχώς την Κυβέρνηση στα ζητήματα προστασίας του πολίτη από την κερδοσκοπική βουλιμία των Τραπεζών, που συχνά προκαλεί προσωπικά και οικογενειακά δράματα».